Țara Sfântă: Mozaic din secolul al VI-lea descoperit intact lângă Ierihon

730

O biserică bizantină din secolul al VI-lea, cu un mozaic elaborat pe podea, a fost descoperită în zona Ierihonului, cel mai vechi oraș cunoscut din istorie. Administrația civilă din Cisiordania intenționează să mute clădirea și să o expună într-un muzeu de la Ma’ale Adumim, în Deșertul Iudeei.

Experții au declarat că biserica era încă folosită în perioada musulmană timpurie. Chiar dacă religia musulmană interzice afișarea de icoane și imagini în locuri publice, pardoselile din mozaic nu prezintă semne de deteriorare din cauza iconoclasmului islamic.

Biserica are 250 de metri pătrați și trebuie să fi fost unul dintre cele mai mari lăcașuri de cult creștin din acea perioadă. Naosul s-a păstrat aproape în întregime și este acoperit cu un mozaic cu viță de vie și figuri de animale.

La construcție s-au folosit materiale care nu se găseau pe plan local, cum ar fi coloane de marmură și piatră neagră de bitum. Acestea au necesitat un efort mare pentru a fi transportate din alte zone, ceea ce indică bogăția ctitorilor.

O inscripție în greacă de trei metri lungime îi menționează pe Georgios și Nonus, aparent ctitorii bisericii.

Clădirea a supraviețuit unui cutremur major din 749, deși la acel moment era deja abandonată și sigilată, probabil pentru a evita distrugerea de către musulmanii care ocupaseră zona.

Foto credit: Autoritatea Civilă din Cisiordania

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
390

ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit în duminica XXVII-a după Cincizecime (a vindecării celor zece leproși), la catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău

În Duminica a XXVII-a după Cincizecime, 18 decembrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove a oficiat Sfânta Liturghie la catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul arhieresc mixt al Catedralei Mitropolitane condus de Dna Dirijor Angela Angheni. Alături de Întâistătător au înălțat rugăciuni […]