Țara Sfântă: Mozaic din secolul al VI-lea descoperit intact lângă Ierihon

219

O biserică bizantină din secolul al VI-lea, cu un mozaic elaborat pe podea, a fost descoperită în zona Ierihonului, cel mai vechi oraș cunoscut din istorie. Administrația civilă din Cisiordania intenționează să mute clădirea și să o expună într-un muzeu de la Ma’ale Adumim, în Deșertul Iudeei.

Experții au declarat că biserica era încă folosită în perioada musulmană timpurie. Chiar dacă religia musulmană interzice afișarea de icoane și imagini în locuri publice, pardoselile din mozaic nu prezintă semne de deteriorare din cauza iconoclasmului islamic.

Biserica are 250 de metri pătrați și trebuie să fi fost unul dintre cele mai mari lăcașuri de cult creștin din acea perioadă. Naosul s-a păstrat aproape în întregime și este acoperit cu un mozaic cu viță de vie și figuri de animale.

La construcție s-au folosit materiale care nu se găseau pe plan local, cum ar fi coloane de marmură și piatră neagră de bitum. Acestea au necesitat un efort mare pentru a fi transportate din alte zone, ceea ce indică bogăția ctitorilor.

O inscripție în greacă de trei metri lungime îi menționează pe Georgios și Nonus, aparent ctitorii bisericii.

Clădirea a supraviețuit unui cutremur major din 749, deși la acel moment era deja abandonată și sigilată, probabil pentru a evita distrugerea de către musulmanii care ocupaseră zona.

Foto credit: Autoritatea Civilă din Cisiordania

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
788

În noaptea Slăvitei Sărbători a Naşterii Domnului, Preasfințitul PETRU a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Episcopală din mun. Ungheni

Pe 7 ianuarie 2021, în noapte Slăvitei Sărbători a Naşterii Domnului, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Episcopală „Sf. Bn. Kz. Alexandru Nevschi”  din mun. Ungheni. La miezul nopții, Preasfinţia Sa, a fost întâmpinat de clerici, numeroși credincioși și copii, adunați pentru a aduce rugăciuni de slavă, laudă și […]


Foto