Noblețea și gingășia neamului omenesc, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, cinstită în rugăciune de hramul Mănăstirii Curchi

1166

„Astăzi se deschid porțile cele nerodnice și se arată poarta dumnezeiască a fecioriei, din care și prin care Dumnezeu, Care este dincolo de toate cele câte sunt, va veni trupește în lume, așa cum spune Pavel, cel ce a auzit cele negrăite.” (Sfântul Ioan Damaschin)

La ceas de sărbătorire a Nașterii Maicii Domnului, Mănăstirea Curchi, purtând acest minunat hram, și-a deschis larg porțile pentru numeroși creștini veniți pentru a participa la slujba praznicală, oficiată de PS Episcop Siluan de Orhei, Egumen al Sfintei Mănăstiri Curchi și Vicar al Mitropoliei Moldovei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Astăzi se naște Fecioara de Dumnezeu dăruită, despre care cuvântul Scripturii ne mărturi­sește încă de la început că va birui viclenia șarpelui și îi va zdrobi capul, va dezlega blestemul Evei celei de demult (Facere 3, 15). Ea este cea dintâi nădejde mântuitoare a omului și gândul de alinare a suferinței omului în fața morții.

Sfântul Grigorie Palama scrie că septembrie este prima lună și început al anului bisericesc și că în această lună au început tainele mântuirii. Praznicul Maicii Domnului, fiind cel dintâi al anului bisericesc, este și cel dintâi praznic al „chemării și al plăzmuirii din nou” după har. Este ziua în care în care au început să fie înnoite toate și să fie puse în locul legilor vremelnice, legile cele neschimbătoare, în locul literii, duhul, iar în locul umbrelor, adevărul.

Orice copil este rodul doririi și al dragostei părinților săi, dar mai presus de toate este darul lui Dumnezeu. Și dacă acest lucru este valabil pentru orice copil, cu atât mai mult se adeverește în privința Maicii Domnului, pentru că ea a fost rodul rugăciunii părinților săi, însă și un mare dar făcut de Dumnezeu întregii lumi.

În timpul sfintei Liturghii, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, PS Siluan a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Ştirban Vitalie.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Siluan a mulțumit tuturor celor prezenți la slujba de sărbătoare, care au arătat dragoste față de Maica Domnului și mănăstirea Curchi, venind în zi de prăznuire să o cinstească pe cea care este mijlocitoarea noastră în fața Prea Sfintei Treimi. „Mari sunt darurile Maicii Domnului! Prin ea, Hristos Dumnezeu daruiește harul său oamenilor și vindecă toate neputințele lor. Slava Preasfintei Născătoare de Dumnezeu este foarte mare, iar facerele sale de bine, sunt multe. De aceea să să o cinstim, să o iubim nemăsurat, să ne rugăm ei în toată vremea și vom avea o caldă rugătoare în Ceruri”, a menționat Ierarhul Orheiului.

Slujba praznicală s-a încheiat cu un Te-Deum de mulțumire și procesiunea de înconjur a Catedralei.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul arhieresc al mănăstirii Curchi, condus de dl Dumitru Buga.

Sursa: manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
951

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, la Catedrala mitropolitană din Chișinău

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău. În cuvântul de învăţătură rostit credincioşilor prezenţi, Ierarhul a explicat pericopa evanghelică, pilda Fiului de Împărat, precizând învățăturile […]