În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci PS Siluan de Orhei a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană

988

Cine fuge de Cruce, fuge de Dumnezeu. (Sfântul Teodor Studitul)

În Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, Preasfințitul  Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în scuarul Catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului” din Chișinău.

Sfânta Evanghelie care se citește în această Duminică ne vorbește despre cruce, dar și de mântuire: „Pentru că Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică. Fiindcă n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca să se mântuiască prin El lumea.”

În aceste zile suntem chemați să aprofundăm taina crucii lui Hristos. Crucea pentru noi nu trebuie să reprezinte niciodată un simplu obiect. Ea Îl poartă tainic pe Hristos în ea. Părintele Dumitru Staniloae spune că e nefiresc să desparți gândirea la Cruce de gândirea la Hristos cel răstignit pe ea. Nu putem gândi o cruce despărțită de Hristos sau un Hristos desparțit de cruce. Iar atunci când grăim „Crucii Tale ne închinăm, Hristoase”, spunem de fapt: „Crucii care și-a lăsat urma în Tine, Crucii care este în Tine și în care ești Tu mântuindu-ne prin ea!”

Crucea este lumină şi binecuvântare spre mântuire. Crucea este semnul credinţei în iubirea lui Dumnezeu, iubire mai tare decât moartea. Iar a-I urma lui Hristos, înseamnă să fim gata pentru a fi răstigniţi din dragoste pentru El și pentru aproapele.

În cuvântul de învăţătură, rostit după citirea Pericopei Evanghelice, Ierarhul Orheiului a evidenţiat înţelesurile duhovniceşti ce se desprind din aceasta. „Trebuie să înțelegem și să trăim adevărul că a ne lua crucea, înseamnă a ne tăia voia proprie și a face voia lui Dumnezeu. Hristos nu ne îndeamnă doar să ne luăm crucea. Ci şi să-L urmăm. Să-I călcăm pe urmele Golgotei şi să trecem de la vorbirea despre Cruce, la purtarea acesteia”, a menționat Preasfinția Sa.

La final, Preasfințitul Siluan a transmis credincioșilor mesajul părintesc de binecuvântare al Înalpreasfințitului Mitropolit Vladimir.

Sursa: manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
395

Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni, în Duminica a XXVII-a după Pogorârea Duhului Sfânt

Pe 18 decembrie, 2022, în Duminica a XXVI-a după Pogorârea Duhului Sfânt, când este pomenit Cuviosul Sava cel Sfințit, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni. În timpul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni de slavă și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările și ajutorul ce îl revarsă părintește […]