Dragostea Sfântului Andrei Criteanul față de Maica Domnului

703

Faţă de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, Sfântul Andrei Criteanul nutrea o mare iubire şi o adâncă evlavie. Aceasta o constatăm din imnele pe care i le-a închinat, din cuvintele pe care le-a rostit şi din omiliile pe care le-a scris despre persoana şi sărbătorile închinate ei. Exprimarea acestei dragoste s-a observat şi în construirea măreţei biserici închinate Preasfintei Fecioare, pe care a numit-o „a Vlahernelor”:

„A construit o nouă biserică Preasfintei şi Preacinstitei Născătoare de Dumnezeu, Fecioara Maria, care lăcăş sfinţit şi însufleţit al Cuvântului lui Dumnezeu pe sine s-a făcut. Pe aceasta a numit-o Vlaherne, după biserica cu acelaşi nume. Şi a stabilit în biserica aceasta preoţi vrednici şi cu teamă de Dumnezeu din ceata monahilor, ca să cânte şi să-L slăvească pe Dumnezeu, ca dar de schimb pentru bunătatea şi pentru toate cele ce vin de Sus, de la Dumnezeu”.

 

(Simeon Koutsa, Plânsul adamic: canonul cel mare al Sfântului Andrei Criteanul, trad. de Alexandru Prelipcean, Ed. Doxologia, Iași, 2012, pp. 24-25)


Articole postate de același autor
460

15 ani de arhierie ai Preasfințitului Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, sărbătoriți la Mănăstirea Hîncu

Vineri, 13 noiembrie 2020, Preasfințitul Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie la Sfânta Mănăstire Hîncu, în biserica ,,Cuv. Parascheva”. Oficierea acestei Sfintei Liturghii, anume în această zi, a fost prilejuită de împlinirea celor 15 ani de la hirotonie în treapta de arhiereu a Preasfinției Sale. În dimineața zilei, stareța Sfintei Mânăstiri Hîncu, Egumena Parascheva […]