Biserica “Sf. Treime” din Larga – o bijuterie arhitecturală unică din Republica Moldova. Cum poţi ajunge acolo

4113

Iunie. 2020. Larga. Briceni. La distanță de circa 250 km de Chișinău, pe ținuturile nordice ale Moldovei, veți putea găsi un deosebit monument de arhitectură, Biserica din lemn “Sfânta Treime”. Ajunși pe meleagurile lărgene, Aleea Teilor va fi un indicator la intrarea în comuna Larga.

În centrul satului, situată între Primăria Larga și Centrul de plasament “Ami”, Biserica de lemn “Sfînta Treime” ridicată în anul 1897, astăzi, rămâne a fi una din cele mai frumoase biserici de lemn din țară, fiind inclusă în Registrul Monumentelor Republicii Moldova, ocrotite de Stat sub nr. 127.

Cercetătorul și istoricul, Ion VARTA afirmă că “Biserica de lemn “Sf. Treime” din Larga, este un monument de arhitectură, a fost construită în anul 1897, având planul alcătuit din 3 părți, caracteristic pentru bisericile de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Naosul se extinde spre nord și sud prin două ercheze în formă de paralelepiped. Altarul are forma unei jumătăți de octogon. Cornișa, cele cinci turle mici și clopotnița au un decor bogat, executat prin traforaj.”

La 123 de ani, biserica și-a păstrat autenticitatea, elementele arhitecturale sunt evidențiate printr-un ornament bogat și unic. Executată din lemn, nu pot fi neobservate cele 6 turle, cea principală având o înălțime de aproximativ 30 metri.

Preotul Paroh, Prot. Mit. Dumitru EȘANU a ținut să menționeze despre valoarea și importanța acestui lăcaș sfânt, nu doar pentru comunitate, ci pentru întregul popor creștin.

“Hristos s-a înălțat, ne aflăm în perioada Cincizecimii, în timpul apropiat o să prăznuim Hramul Bisericii și a comunei Larga, Briceni. Vă aducem la cunoștință că biserica este construită din lemn și are o frumusețe destul de rară, datorită arhitecturii exterioare. Construită de boierul N. Krupenski. În URSS asemenea biserici erau două, una se spune că era în regiunea Țărilor Baltice, dar nu suntem siguri că anume în acele ținuturi este așa o biserică. Biserica “Sfînta Treime” este o perlă în țara noastră, aceasta este situată în partea de Nord a Republicii Moldova. În anul 1897 s-a săvârșit prima liturghie, biserica a activat mereu, chiar și în perioadele mai grele a fost dusă rugăciunea înaintea lui Dumnezeu pentru țară, pentru popor, pentru bunăstarea și pacea în toată lumea. Vă zic Doamne ajută, înger păzitor și vă îndemn mereu să fiți prezenți la biserică și să faceți fapte bune.”

Biserica de lemn „Sfânta Treime” poate servi un loc pentru rugăciune și unire cu Dumnezeu, dar poate fi și un popas turistic. Amplasată strategic, aceasta constituie o atracție turistică în circuitul regional împreună cu Casa Muzeu „Grigore Vieru” din satul Pererîta, peștera „Emil Racoviță” din satul Criva, conacul boierului Krupenski din apropierea satului Larga.

Astăzi, Biserica de lemn „Sfînta Treime”, din satul Larga, raionul Briceni, este un monument național arhitectural. Biserica din Larga poate fi inclusă în circuitul turistic din nordul Republicii Moldova. La distanță de 2 km de biserică este amplasat Parcul natural Pavlovca – monument de arhitectură peisagistică cu conacul boierului Krupenski. După arhitectură, biserica nu se aseamănă cu altele din Republica Moldova. Contribuția la renovarea și întreținerea bisericii se regăsește în planul strategic de dezvoltare a comunei, aprobat de Consiliul comunal Larga” a declarat primarul de Larga, Radu URECHEAN.

Miercuri, ora 9.00, în curtea bisericii câțiva enoriași își fac semnul crucii. Lidia TABARCEA, învățătoare la Gimnaziu Larga, ne-a mărturisit că “Biserica din comuna Larga este un lăcaș sfânt, unde chiar și pereții vorbesc despre trecutul îndepărtat, la construirea căreia au contribuit în mare parte buneii noștri, făcându-și un refugiu pentru rostirea unei rugăciuni. În zilele noastre e locul sfânt unde își îndreaptă pașii de la mic la mare, duminicile și în zilele de sărbătoare, mulțumindu-i Domnului pentru toate”.

Biserica din lemn “Sf. Treime” este o componentă definitorie în viața religioasă, fiind un lăcaș care merită a fi trecut în jurnalul călătoriilor spirituale.

Autor: Laura Tugarev

Sursa: moldova9.com

 


Articole postate de același autor