Sfântul Ierarh Spiridon prăznuit la Catedrala episcopală din Soroca

2043

În Duminica Sfinţilor Strămoşi, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din Soroca.

Tot astăzi Biserica Ortodoxă îl cinsteşte în rugăciune pe Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei, Făcătorul de Minuni.

La această frumoasă prăznuire, PS Ioan a rostit un deosebit de bogat şi plin de semnificaţii cuvânt de învăţătură, în care a scos în evidenţă frumuseţea vieţii şi a minunilor Sfântului Ierarh Spiridon:

„Biserica Ortodoxă se află astăzi, 12/25 decembrie, în zi de sărbătoare, pentru că în întreaga lume dreptmăritoare este sărbătorit un mare ierarh al Bisericii, de la începuturile vieţii bisericeşti, din veacul al patrulea al Creştinismului şi un mare sfânt făcător de minuni, Sfântul Spiridon, Episcopul Trimitundei din Cipru, ale cărui sfinte moaşte se găsesc într-o altă insulă a lumii elenismului, şi anume în Kerkira sau Corfu.”

„Sfântul Spiridon s-a învrednicit, datorită sfinţeniei vieţii sale, de darul facerii de minuni încă de când trăia pe pământ. Acest dar a sporit în intensitate după naşterea sa în ceruri, astfel încât necontenit Sfântul Spiridon săvârşeşte minuni pentru toţi cei credincioşi care îl cheamă în ajutor pe el, iar ca dovadă a acestor minuni stau veşmintele sfântului, şi îndeosebi papucii săi. În fiecare an, în ajunul sărbătorii, în biserica ce-i poartă numele şi îl are ca ocrotitor din insula Corfu, şi unde se află sfintele sale moaşte, singura biserică ortodoxă din lume ce are orgă, din timpul stăpânirii veneţiene asupra insulei, îi sunt schimbate veşmintele şi papucii, iar ca semn al grabei şi trudei cu care sfântul merge, în taină, în toată lumea, pentru a veni în ajutorul celor care îl cheamă, veşmintele arată ca fiind folosite, iar papucii săi sunt uzaţi, sunt tociţi.”

„Aşa cum ştim, între trupurile proslăvite ale sfinţilor şi sufletele lor din ceruri există o strânsă legătură, căci sfintele moaşte de pe pământ, ale oricărui sfânt, sunt făcătoare de minuni. Între toate sfintele moaşte, ale tuturor sfinţilor, moaştele Sfântului Spiridon dovedesc cu prisosinţă că sunt făcătoare de minuni, în fiecare an, prin uzarea veşmintelor şi, în special, a papucilor pe care îi poartă Sfântul Spiridon, ce sunt prezentaţi mulţimii credincioşilor cu urmele purtării, pentru ca să înţeleagă toată lumea că sfântul răspunde cu dragoste celor care îl cheamă în ajutor şi în zilele noastre”, a menţionat Episcopul Ioan.

Bunilor credincioşi dreptmăritori care poartă numele Sfântului Spiridon şi derivate ale acestuia, dar şi tuturor celor prezenţi, le-a urat ani mulţi şi binecuvântaţi, multă sănătate, mult spor duhovnicesc şi bucurii sfinte, pentru a întâmpina Naşterea Domnului cu inimile deschise şi sufletele pline de lumină.

Astăzi, la Sfânta Liturghie, a participat și Preacuviosul părinte arhimandrit Serafim (Razmerița), egumenul mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din Țâpova, care l-a felicitat pe Arhipăstorul sorocean cu prilejul împlinirii a doi ani din ziua alegerii în treapta de episcop.

sursa http://ioanmosnegutu.info/


Articole Asemănătoare
2807

Mesaj de felicitare adresat PS IOAN, Episcop de Soroca, cu prilejul zilei de naștere

Preasfinţia Voastră! Cu ocazia aniversării a 41 de ani din ziua nașterii, Vă adresăm sincere urări de sănătate şi bucurii duhovnicești, dimpreună cu doriri de ajutor sfânt de la Dumnezeu în activitatea amplă pe care o desfăşuraţi. Vă dorim sănătate durabilă, bucurii, răbdare şi succese în trudele Dumneavoastră de mai departe. Pacea lui Dumnezeu, care covârşeşte […]

Articole postate de același autor
2398

Douăsprezece filipineze s-au convertit la Ortodoxie, în Cipru

Douăsprezece femei de naţionalitate filipineză au primit Taina Botezului vineri, 31 august 2018, la biserica din localitatea Episkopio cu hramul Sf. Ap. Andrei şi toţi sfinţii care au strălucit pe pământ rusesc.   Acestea au fost botezate de Înaltpreasfinţitul Părinte Isaia, Mitropolitul de Tamassos şi Oreini. Evenimentul este de o importanţă majoră, fiind prima convertire în […]