Actualitate

Duminica dinaintea Botezului Domnului, la Catedrala mitropolitană “Nașterea Domnului” din Capitală

2222

În Duminica dinaintea Botezului Domnului, zi în care se face și pomenirea Sfântului Serafim de Sarov, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană “Nașterea Domnului” din Capitală.

Alături de Întâistătător a coliturghisit secretarul mitropolitan şi chelar al Catedralei mitropolitane, Prot. mitr. Vadim Cheibaş, împreună cu slujitorii sfântului lăcaș, precum și Prot. mitr. Veniamin Onu, parohul bisericii “Sf. Ierarh Nicolae” din or. Vicenza, Italia, care a primit cu mult drag invitația ÎPS Mitropolit Vladimir de a se ruga în Catedrala centrală a țării.

Sfântul Serafim a vieţuit ca un însingurat, ca un stâlpnic, ca un sihastru, în permanentă tăcere, ca pustnic şi ca un avva povăţuindu-şi aproapele prin cuvânt şi faptă. Vechii asceţi îşi câştigau bucata lor de pâine cu propriile lor mâini. Şi el şi-a dobândit hrana din munca propriilor sale mâini. Vechii asceţi nu aveau haine de schimb. Nici el nu a avut. Vechii asceţi nu posedau niciun fel de obiecte materiale, aşa încât îşi lăsau întotdeauna colibele deschise. Nici el nu poseda nimic, aşa încât chilia sau coliba sa erau deschise tuturor. Vechii asceţi dormeau pe pământul gol şi se hrăneau foarte sumar. Nici el nu a dormit pe paturi confortabile, iar hrana sa era săracă şi puţină. Vechii asceţi au vieţuit ani de zile în pustie. Iar el a trait timp de 55 de ani în mănăstirea sa. Vechii asceţi făceau minuni prin rugăciunile şi smerenia lor. La fel şi prin rugăciunile Sfântului Serafim s-au înfăptuit nenumărate minuni. Aceia erau mari oameni de rugăciune. La fel a fost şi el.

În timpul slujbei, Arhipăstorul, preoții și credincioșii adunați în sfântul locaș, au înălţat rugăciuni de cerere şi pomenind pe sfântul cuviosul şi purtătorul de Dumnezeu părintele nostru Serafim, făcătorul de minuni din Sarov, ca el, stând în faţa lui Dumnezeu, să mijlocească prin rugăciune pentru Ţara şi Biserica noastră şi pentru toţi acei, care conştientizează importanţa orânduirii vieţii duhului omenesc conform legii lui Dumnezeu.

Primind întărire și hrană duhovnicească, poporul a primit binecuvântare arhierească, după care au mers în liniște și pace pe la casele lor, spre a trăi în bună înțelegere cu frații întru credință.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole Asemănătoare
3088

Sărbătoarea Sfinților Arhangheli celebrată la Catedrala Mitropolitană din Capitală

Biserica lui Hristos prăznuieşte astăzi, 21 noiembrie 2017, pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil împreună cu soborul tuturor îngerilor. Sfinţii Arhangheli sunt în număr de şapte, care stau înaintea tronului slavei lui Dumnezeu, după cum spune însuşi Sfântul Ioan Evanghelistul: Ioan, celor şapte Biserici care sunt în Asia … şi de la cele şapte Duhuri care stau înaintea Scaunului […]

Articole postate de același autor
137

Din curăţia gândurilor izvorăşte lumina înţelepciunii

Şi-a zis: cele ale lui Dumnezeu (darurile) vin singure, fără să le simţi tu. Și așa și este. Dar numai dacă locul este curat, dacă nu-i întinat. Iar de nu va fi curată lumina ochiului tău sufletesc, să nu îndrăzneşti să priveşti spre globul soarelui, ca să nu pierzi şi raza cea micuţă, adică credinţa cea simplă, smerenia […]