Declarație privind atacul și furtul de la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

1278

Am constatat cu durere că în dimineața zilei de joi, 27 decembrie, la deschiderea Catedralei Mitropolitane ”Nașterea Domnului” din centrul capitalei, paraclisierul sfântului locaș a fost atacat, după care au fost prădate bunuri bisericești.

Paraclisierul Vasile Ghimp se află în stare gravă la Insitutul de Medicină Urgentă, fiind în secția de reanimare. Astfel, cerem sfintele rugăciuni pentru robul lui Dumnezeu Vasile, care se luptă între viață și moarte.
În urma celor întâmplate suntem profund indignați de acest act vandalic, care reprezintă un atentat la viața unui om, care și-a consacrat viața slujirii lui Dumnezeu și aproapelui.

Făptașii acestui act inuman și rușinos au demonstrat odată în plus că omul pătimaș poate merge atât de departe, încât să curme viața aproapelui și să pângărească cele sfinte și dumnezeiești.

Deoarece nu este primul caz de furt și de sacrilegiu, îndemnăm confrații slujitorii să fie mai precauți, asigurând paza sfintelor locașe. Totodată, dacă sunt observate persoane suspecte în biserică și în preajma sfintelor locașe, să fie anunțată poliția. Despre aceste cazuri să fie înștiințați și credincioșii din localitate, care ar fi cu atenție sporită față de edificiile sacre.

Sunt binevenite și lecțiile de catehizare cu credincioșii și cu persoanele cu risc infracțional sporit din localitate, prin intermediul cărora s-ar explica gravitatea crimelor și actelor de vandalizare a celor sfinte. La acest capitol ar fi bine să se vorbească și în familiile noastre, prin care s-ar cultiva respectul, cumpătarea, dragostea față de aproapele și s-ar prețui bunurile comune, inclusiv cele sfinte.

În nădejdea că astfel de incidente nu se vor repeta, iar făptașii fărădelegilor se vor pocăi și îndrepta, vă îndemnăm să păstrați liniștea lăuntrică și să petrecem în post și rugăciune această perioadă pregătitoare Nașterii Mântuitorului.

Cu smerenie,

Consiliul parohial al Catedralei mitropolitane Nașterea Domnului din Chișinău


Articole Asemănătoare
1724

În Duminica lăsatului sec de brânză, ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Caterdrala „Nașterea Domnului”

Toţi cei care doriţi să purcedeţi la nevoinţa postului şi rugăciunii, toţi cei care doriţi să adunaţi roade îmbelşugate din pocăinţa voastră ascultaţi cuvântul lui Dumnezeu, ascultaţi porunca lui Dumnezeu – şi lăsaţi, iertaţi aproapelui greşelile pe care le-a făcut faţă de voi! (Sfântul Ignatie Briancianinov) În duminica lăsatului sec de brânză (a izgonirii lui […]

Articole postate de același autor
500

Pe teritoriul Mănăstirii Ciuflea va fi înălțat un monument în cinstea eroilor căzuți pentru credință și țară

Joi, 4 octombrie 2018, la Mănăstirea Ciuflea a fost oficiată cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir o Panihidă mare pentru eroii căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea credinței și a țării, de către un sobor preoțesc condus de Duhovnicul-administrator al așezământului monahal, Pr. Arhimandrit Nicolae (Roșca). La slujba de pomenire au fost prezenți și reprezentanți […]