Declarație privind atacul și furtul de la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

3413

Am constatat cu durere că în dimineața zilei de joi, 27 decembrie, la deschiderea Catedralei Mitropolitane ”Nașterea Domnului” din centrul capitalei, paraclisierul sfântului locaș a fost atacat, după care au fost prădate bunuri bisericești.

Paraclisierul Vasile Ghimp se află în stare gravă la Insitutul de Medicină Urgentă, fiind în secția de reanimare. Astfel, cerem sfintele rugăciuni pentru robul lui Dumnezeu Vasile, care se luptă între viață și moarte.
În urma celor întâmplate suntem profund indignați de acest act vandalic, care reprezintă un atentat la viața unui om, care și-a consacrat viața slujirii lui Dumnezeu și aproapelui.

Făptașii acestui act inuman și rușinos au demonstrat odată în plus că omul pătimaș poate merge atât de departe, încât să curme viața aproapelui și să pângărească cele sfinte și dumnezeiești.

Deoarece nu este primul caz de furt și de sacrilegiu, îndemnăm confrații slujitorii să fie mai precauți, asigurând paza sfintelor locașe. Totodată, dacă sunt observate persoane suspecte în biserică și în preajma sfintelor locașe, să fie anunțată poliția. Despre aceste cazuri să fie înștiințați și credincioșii din localitate, care ar fi cu atenție sporită față de edificiile sacre.

Sunt binevenite și lecțiile de catehizare cu credincioșii și cu persoanele cu risc infracțional sporit din localitate, prin intermediul cărora s-ar explica gravitatea crimelor și actelor de vandalizare a celor sfinte. La acest capitol ar fi bine să se vorbească și în familiile noastre, prin care s-ar cultiva respectul, cumpătarea, dragostea față de aproapele și s-ar prețui bunurile comune, inclusiv cele sfinte.

În nădejdea că astfel de incidente nu se vor repeta, iar făptașii fărădelegilor se vor pocăi și îndrepta, vă îndemnăm să păstrați liniștea lăuntrică și să petrecem în post și rugăciune această perioadă pregătitoare Nașterii Mântuitorului.

Cu smerenie,

Consiliul parohial al Catedralei mitropolitane Nașterea Domnului din Chișinău


Articole Asemănătoare
1743

Duminica a VI-a după Cincizecime, la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău

În Duminica a VI-a după Cincizecime, a Vindecării slăbănogului din Capernaum, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană “Nașterea Domnului” din mun. Chișinău. Alături de Înaltpreasfinția Sa au înălțat rugăciuni la Prestol: PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan, Arhim. Paisie (Tamazlâcaru), starețul Mănăstirii […]

Articole postate de același autor
6681

Degeaba o să postesc dacă gura-mi merge

Deşi mulţi tineri ţin postul simt că ne apropiem de o perioadă de adâncă degradare a valorilor morale… Sigur, ţinem postul, dar nu-i de ajuns să ţii postul doar pentru mâncare; postul este şi cu ochii; postul e şi cu limba; postul e şi cu inima; postul e şi cu sufletul! Degeaba o să postesc […]