Cinci adolescenţi din Florida au filmat şi au râs de un om în timp ce se îneca

2854

Potrivit statisticilor, copiii noştri văd sute de acte de violenţă la televizor, înainte de a împlini vârsta de 18 ani, în: poveşti, jocuri video, desene animate, ştiri, filme. Astfel, ei devin insensibili la violenţă şi durere în situaţii concrete de viaţă, deoarece nu (mai) pot face distincţia între realitate şi ficţiune. Principii de conduită precum spiritul civic, altruismul, respectul sau bunătatea pălesc în faţa avalanşei de stimuli negativi care bruiază educaţia copiilor şi adolescenţilor. Din păcate, nici părinţii nu mai au timp să investească atenţie sporită şi răbdare în formarea oamenilor maturi de mâine, iar şcoala este preocupată mai mult de intelectul lor decât de cultivarea calităţilor umane. Cazurile în care sunt prezentate acţiuni ale adolescenţilor de o cruzime greu de imaginat oripilează de fiecare dată opinia publică. Cel mai recent exemplu vine de peste Ocean, din Florida, S.U.A.

 

Ediţia online a New York Times a publicat recent un fapt pe cât de real, pe atât de cutremurător, şi are în prim-plan moartea unui om, survenită prin înec. Totul s-a întâmplat sub privirile a cinci adolescenţi americani care s-au amuzat teribil şi au filmat scena cu telefonul mobil, fără să-i acorde omului ajutor.

Pe nytimes.com se arată că înregistrarea video a produs groază în Florida, stat în care asemenea filmuleţe tind să devină o normalitate. Un grup de adolescenţi este suprins cum râde şi priveşte nepăsător un bărbat care se zbate să iasă dintr-un iaz. Omul s-a înecat, iar trupul a fost găsit câteva zile mai târziu.

Cei cinci adolescenţi nu au făcut nimic pentru a-l ajuta, nici măcar nu au sunat la 911, iar după ce au examinat videoclipul autorităţile au declarat că aceştia nu au încălcat legea.

„În statul Florida, nu există nici o lege în vigoare care să impună unei persoane să acorde ajutor sau să solicite ajutor unei victime aflată în primejdie”, a declarat Yvonne Martinez, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Poliție din Cocoa. Cu toate acestea, poliția locală nu a renunțat. A invocat o altă lege din Florida care impune ca orice persoană care are cunoștință de un deces să îl raporteze. Dna Martinez a spus că autoritățile recomandă să se aducă probe în temeiul acestei legi.

Victima, Jamel Dunn, în vârstă de 31 de ani, s-a înecat pe 9 iulie, iar corpul său a fost găsit cinci zile mai târziu, când poliția a fost înştiinţată de un cadavru care plutea la marginea iazului dintr-un parc din Cocoa, un oraș cu 18.000 de locuitori de lângă Orlando.

Câtă vreme detectivii au investigat moartea lui Dunn, un membru al familiei sale i-a alertat cu privire la existenţa unui videoclip pe care adolescenții începuseră să îl distribuie prietenilor din mediul online. Poliția a cerut biroului lui Phil Archer, avocatul statului responsabil cu regiunile Brevard și Seminole, să revizuiască materialul. Acesta a declarat că nu conține dovezile necesare pentru urmărirea penală a tinerilor. În declarație, procuratura a spus că a fost „profund întristată și șocată” de modul în care domnul Dunn a murit și de eșecul adolescenților de a-l ajuta în vreun fel. Videoclipul de o calitate slabă, cu o durată de 2,5 minute, filmat cu telefonul, a fost furnizat companiei New York Times de biroul lui Archer, fiind obținut şi de Florida Today. Este surprins un bărbat care se zbate în apă, în timp ce de la ţărm adolescenții îi descriu lupta și râd de el. Adolescenții nu sunt vizibili. Unul dintre ei îl numește pe d-nul Dunn „drogat”. Altul îi spune să nu se aștepte că va fi ajutat: „Nu te va ajuta nimeni. Nu ar fi trebuit să intri acolo.” Timp de aproape un minut, omul pare să scoată un vaiet înainte de a se scufunda pe deplin. „Tocmai a murit!”, s-a auzit o voce, iar ceilalţi au început să râdă.  Mai târziu, unul dintre adolescenți sugerează că sună la poliție, doar pentru a fi împiedicat de altul să o facă. Poliția i-a identificat și s-a întâlnit cu toți cei cinci adolescenţi, cu vârste de la 14 la 18 ani, a mai declarat doamna Martinez. Nici unul nu a părut să trădeze vreo emoție puternică. „Ceea ce am văzut nu era remușcător”, a completat ea. Un utilizator Facebook, Simone Scott, care s-a recomandat într-un live streamed pe rețeaua de socializare ca sora d-lui Dunn, și-a exprimat frustrarea față de investigație și a menţionat că „ceva ar trebui făcut”. Pe de altă parte, dna Scott nu a răspuns invitaţiei de a acorda un interviu. „Dacă pot să stea acolo și să privească pe cineva cum moare în fața ochilor, imaginați-vă ce vor face când vor îmbătrâni”, a afirmat Simone Scott. Femeia și-a exprimat frustrarea față de investigație și s-a întrebat cum a fost posibil că d-nul Dunn, care era infirm şi mergea cu baston, să ajungă în mijlocul iazului. Înregistrările surprinse de camerele de supraveghere ale unui vecin au arătat că domnul Dunn a intrat în iaz pe cont propriu și nu a fost forţat să intre, potrivit spuselor doamnei Martinez.

Deși adolescenții nu pot fi acuzați că nu i-au oferit ajutor domnului Dunn, oficialii orașului au declarat că vor cere procurorului să ia în considerare acuzațiile conform legii care impun declararea unui deces. „Această cerere este un început, chiar dacă nu va face dreptate în acest caz”, a declarat Henry Parrish al III-lea, primarul din Cocoa. „Știu că toți cei care lucrează la această investigație au fost neobosiți în eforturile lor de a găsi răspunsuri”, a încheiat oficialul.

Traducere şi prelucrare de Raluca Brodner


Articole Asemănătoare
3940

Povestea fetiței care a decis să își pună capăt vieții

A plecat dintre noi, doar pentru ca nimeni nu a știut să o înțeleagă! Povestea fetiței care a decis să își pună capăt vieții! O vedeam aproape în fiecare dimineaţă. Eu mergeam la facultate, ea probabil la liceu. Nu avea mai mult de 15-16 ani. Stătea mereu la geam, cu privirea pierdută în zare, iar ochii […]

Articole postate de același autor
3993

Ochiul celuilalt a devenit măsura vieţii mele

Frumuseţea nu se cumpără, nu se negociază: pur şi simplu o ai sau nu. Orice încercare de a o imita începe să semene cu o simplă caricatură pe care o aduci propriului tău chip. A-ţi modifica chipul începe să semene cu acel bal mascat la care îţi pui o mască de circumstanţă, cu care ieşi […]