Zi de aleasă bucurie duhovnicească în parohia satului Morenii Noi, din r. Ungheni

969

Sâmbătă, 16 aprilie, 2022, numită Sâmbăta Învierii lui Lazăr, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie” din s. Morenii Noi, r. Ungheni.

În dimineața zilei, Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat călduros de parohul acestei biserici, Preotul Oleg Lisciuc, alături de minunata sa familie, și dimpreună cu soborul de preoți și credincioșii prezenți.

Înainte de începerea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Petru a săvârșit slujba de sfințire a Prestolului, stropind cu agheasmă și interiorul Sfintei biserici împodobit și amenajat destul de corespunzător.

Alături de Înaltpreasfinția Sa au coliturghisit Prot. Vadim Corostinschi,  Secretarul Eparhial, Prot. Bartolomeu Turtureanu, Protopopul Bisericilor din Raionul Ungheni, dar și alți slujitori prezenți.

La Vohodul mic, parohul bisericii, Preotul Oleg Lisciuc, a fost ridicat în treapta de Protoiereu, primind și Crucea cu pietre scumpe.

În timpul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni, cerându-se ca Dumnezeu să-și reverse mila Sa peste parohul și credincioșii acestei comunități religioase, ajutându-i ca să ducă la bun sfârșit toate lucrările de construcție la această biserică.

După citirea pericopei evanghelice care relatează Învierea lui Lazăr după patru zile, Ierarhul a ținut un consistent cuvânt de învățătură în care a vorbit despre importanța, folosul și necesitatea bisericii într-o comunitate, îndemnând credincioșii să fie prezenți la slujbele ce se vor săvârși în această biserică, după care i-a felicitat cu această zi istorică, când a fost săvârșită slujba de sfinție a Prestolului și prima slujbă arhierească în această biserică nou construită.

Menționăm că această biserică a fost înălțată până la acoperiș prin strădania Prot. Vadim Corostinschi, pe când a fost paroh al acestei comunități religioase, fapt pentru care Înaltpreasfinția Sa i-a înmânat Părintelui Secretar Diplomă arhierească de merit, pentru toată osteneala depusă la înălțarea acestei Sfinte Biserici.

După rugăciunea Tatăl nostru…, au fost împărtășiți credincioșii care s-au pregătit pentru primirea Sfintei Împărtășanii.

După încheierea Sfintei Liturghii a fost săvârșită slujba de sfințire a clopotelor.

Apoi Înaltpreasfinția Sa a înmânat Medalii și Diplome Eparhiale unor ctitori de seamă și binefăcători ai acestei biserici, adresând și un cuvânt de felicitare apreciere pentru toate lucrările de înfrumusețare și amenajare a acestei Sfinte Biserici.

Cu ocazia acestei slujbe arhierești în această Sfântă Biserică, Înaltpreasfinția Sa a oferit în dar două icoane deosebite, pentru a fi puse spre închinarea credincioșilor.

La final, părintele paroh, Prot. Oleg Lisciuc, a adus cuvinte de recunoștință și mulțumire Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Petru, pentru prezență, slujire, sfaturi și cuvinte părintești.

De asemenea, cuvinte de mulțumire, părintele paroh a adresat soborului de slujitori prezenți, tuturor ctitorilor, binefăcătorilor și enoriașilor acestei sfinte biserici.

Sursa: episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor