Vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, pomenit la Mănăstirea Dragomirna

1071

Păstrând tradiția ultimilor 10 ani, și la sfârșitul acestui Gerar, s-a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, la Mănăstirea Dragomirna, slujba de pomenire a vrednicului de pomenire ierarh Bartolomeu Anania, primul Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, strămutat la cele veșnice în urmă cu 11 ani.

La slujba oficiată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, au participat delegați ai Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava – prof. univ. dr. Mircea Diaconu, critic literar, eseist, filolog, membru al Uniunii Scriitorilor din România, prorector cu activitatea didactică şi asigurarea calităţii; lectorul universitar Gina Puică, doctor în literatură franceză al Universității Nice-Sophia Antipolis; lector univ. dr. Geta Moroşan, o prezență constantă în activitățile culturale ce evocă personalitatea Mitropolitului Bartolomeu -; inspectorul școlar pentru disciplina Religie, ISJ Suceava, prof. Daniela Ceredeev, directorul Colegiului Tehnic „Petru Mușat” Suceava, prof. dr. Maria Teodoreanu și prof. de religie Oana Onesim, inițiator și coordonator al Simpozionului național „Valori naționale în creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, ce se va organiza și în acest an la Suceava, în cea de-a IX-a ediție; stavrofora Maria-Magdalena Gherghina, alături de obștea Mănăstirii Dragomirna.

După acest moment liturgic, a fost evocată personalitatea multiplă a arhiereului, s-au împărtășit trăiri duhovnicești, idei culturale dintre cele mai înalte și emoții dintre cele mai profunde. Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a recitat un fragment din poemul dramatic „Miorița” (Valeriu Anania, 1966).

Bartolomeu Valeriu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, a fost cunoscut și ca om de cultură, scriitor, poet, eseist și dramaturg al literaturii românești.

S-a născut la 18 martie 1921 în localitatea Glăvile din județul Vâlcea, din tată ardelean și mamă olteancă, fiică de preot. În anul 1942 a fost tuns în monahism cu numele de Bartolomeu, la Mănăstirea Antim din București. Fiind directorul bibliotecii patriarhale, în anul 1958 a fost condamnat la 25 de ani de muncă silnică şi 10 ani de degradare civică, în baza articolului 209, punctul 1, Codul Penal, „pentru crima de uneltire contra ordinii sociale”. A fost închis până în 1964, când a beneficiat de un decret de grațiere, la Jilava, Pitești și Aiud. Perioada detenției a fost una roditoare în ceea ce privește compunerea mai multor texte, „scrise pe creier”, lucrări pe care le-a publicat în perioada următoare.

Între anii 1965 și 1976, și-a desfășurat activitatea în cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Române din America şi Canada, continuând, în tot acest timp, îndeletnicirea de scriitor. În anul 1966 a publicat poemul dramatic Miorița, apărut la Editura de Stat pentru Literatură și Artă din București. Au urmat peste 40 de volume de literatură.

În anul 1993, a fost numit Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, iar în anul 2006 a devenit Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

La 31 ianuarie 2011, cărturarul și ierarhul Bartolomeu Valeriu Anania s-a mutat în veșnicie. Este și astăzi aproape de semeni prin operele sale literare, prin cuvintele de învățătură și prin activitatea Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”. Scopul acesteia este acela de a-i susține pe tinerii merituoși, dar lipsiți de posibilități financiare, cu burse de studiu din fonduri proprii.

Sursa: ziarullumina.ro


Articole postate de același autor
716

Slujire arhierească în duminica a VII-a după Paști la Mănăstirea Curchi

„Eu pentru aceştia Mă rog; nu pentru lume Mă rog, ci pentru cei pe care Mi i-ai dat, că ai Tăi sunt.” (In. 17,9) În Duminica a VII-a după Paști (a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic), Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, înconjurat de un sobor […]