În Egipt, a fi femeie creştină poate însemna provocarea supremă

3360

Specialiştii în Istoria Religiilor afirmă cu dovezi ştiinţifice că doar în creştinism femeia este aşezată în cinstea care i se cuvine – în toată vrednicia ei de ființă creată „după chipul lui Dumnezeu” (Facere 1, 28). Nu ne putem închipui viaţa creştină fără Maica Domnului, fără femeile mironosițe, sfintele cuvioase, fiicele, mamele sau bunicile noastre. La săvârşirea dumnezeieștii Liturghii, bisericile noastre sunt pline mai mult de femei. O afirmaţie care rămâne peste timpuri valabilă se referă la faptul că spiritualitatea ortodoxă românească a făcut faţă celor 50 de ani de comunism ateu datorită mamelor şi bunicilor creştine. Cu toate acestea, sunt locuri în lume în care calitatea de femeie creştină poate fi provocarea supremă a vieţii, poate să coste viaţa!

În contextul afirmării Statului Islamic din Siria și Irak, mai multe grupări afiliate acestei instituții au început să se manifeste violent și în alte țări arabe în care locuiesc creștini. Astfel, de curând, Christian Post a notat protestul Asociației Creștine a Femeilor din Egipt. Aparținând comunității ortodoxe, dar și celei copte, femeile au cerut protecție internațională – în ultimele luni fiind raportate mai multe cazuri de răpiri și violuri. Aceeași publicație a postat mai multe cazuri în care femeile creștine au fost răpite după ce ieșeau duminica de la biserică. Erau suite în mașini și apoi ținute ostatice, timp de mai multe săptămâni.

Una dintre cele mai recente mărturii ne vine de la jurnalistul copt egiptean, Raymond Ibrahim. Luna trecută, o creștină în vârstă de 70 de ani a fost dezbrăcată, bătută și plimbată în această stare pe străzile unei localităţi din Egipt. Crima ei? Curajul de a lupta pentru credinţa creştină a fiului său!

În ziua de 20 mai, casa bătrânei din Minya, Egiptul de Sus, a fost ocupată de un grup de bărbaţi musulmani și mare parte dintre bunurile locuinţei au fost vandalizate. Femeia a fost eliberată cu ajutorul forţelor guvernamentale, care au intervenit după patru zile de la incident.

Din păcate, cazul bătrânei copte nu este unul singular. Este o realitate recunoscută chiar şi de către forurile occidentale de protecţie a drepturilor omului. Femeile creştine din statele din Orient nu sunt în totală siguranţă. Viaţa le este pusă în pericol, mai ales dacă îndrăznesc să afișeze însemne şi simboluri creştine.

sursa doxologia.ro


Articole Asemănătoare
10172

Nu ne rămâne decât să avem încredere în Dumnezeu!

– Dacă încerci să explici unui om că ceea ce face nu este plăcut înaintea lui Dumnezeu şi, totuşi, acesta refuză cu încăpăţânare să accepte acest lucru, ce să facem pentru el, ţinând cont de faptul că ţinem mult la el? – Cred că Pilda fiului risipitor din Biblie ne răspunde la întrebare. Fiul zice: […]

Articole postate de același autor
1515

A treia parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din Soroca

În seara zilei de miercuri, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicarul Mitropoliei Moldovei a slujit cea de-a treia parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din Soroca. Acest imn liturgic mai este cunoscut şi sub denumirea de „Canonul Mare“, nu doar pentru numărul mare de stihiri, ci şi pentru profunzimea […]