Nașterea și copilăria Maicii Domnului – semnificații

578

Întâi de toate, după cum știm din istorie, Maica Domnului a fost născută la o vârstă foarte înaintată de către Sfinții Ioachim și Ana. Adică să înțelege, Sfinții Ioachim și Ana erau la o vârstă foarte înaintată, nu Maica Domnului, da. Și de ce s-a întâmplat treaba asta? Conceperea Maicii Domnului să nu aibă experiența plăcerii, să nu fie plăcere acolo. Vorbesc despre asta Sfinții Părinți, în principal Sfântul Paisie Aghioritul.

Cum spuneam, ca să nu fie conceperea, unirea celor doi soți, cu plăcere, această plăcere să nu se transmită mai departe la Maica Domnului. Deci Maica Domnului trebuie să știți că nu a avut păcate personale, singurul păcat pe care l-a avut Maica Domnului a fost păcatul lui Adam, păcat moștenit. Și deci din cauza asta nu a avut experiența plăcerii păcătoase.

După naștere, la 3 ani, Maica Domnului a fost dusă în templu. Deci ea nu a avut copilărie după cum au toți copii, adică să se joace și să fie lăsată în voia ei și toate astea. Deci exemplul aici pentru femei și pentru mame și în general pentru toți oamenii este o dată – să avem grijă să nu căutăm plăcerile trupești, plăcerile carnale și dincolo de asta, încă de mici, copiii trebuie duși la biserică. Bun, acum nu spun să fie în continuu în templu, adică la biserică, dar măcar o dată pe săptămână, oameni buni. O dată pe săptămână.

Deci după cum vedeți, în clipa în care vorbim de exemplu, lucrurile se schimbă, nu mai există acea imagine pietistă, edulcorată față de Maica Domnului. Ea este și noi o iubim foarte mult, dar dacă ne gândim la exemplul ei, lucrurile devin foarte ascetice, foarte duhovnicești și foarte puternice din punct de vedere terapeutic-duhovnicesc.

Maica Domnului stă în templu până la vârsta de 15 – 16 ani, deci până la vârsta la care biologic poate să nască. Revenind pe planul exemplului, deci și noi trebuie să rămânem în templu până la vârsta hai să zic așa a majoratului cu toate că azi majoratul este împins mult mai încolo… mă rog, o întreagă poveste cu școli, cu facultăți și așa mai departe. Dar noi la ora asta mai deloc nu mergem la biserică, cei mai mulți dintre noi. Deci trebuie să fim la biserică astfel încât să devenim duhovnicești, să devenim, mă rog, pe cât se poate perfecți.

Maturitatea

Și deci ajunge la vârsta maturității, am spus majoratului. E adevărat că la evrei, majoratul era la vârsta de 30 de ani. E vorba de vârsta maturității biologice, vârsta la care oamenii se căsătoreau, mai demult. Era vorba pentru fete – 16 ani. Pentru băieți – 18 ani. Bineînțeles că astea sunt date aproximative.

Și în clipa în care Maica Domnului se poate căsători, atunci i se dă pe post de soț, mai exact de logodnic, pe Sfântul și Dreptul Iosif care era un om foarte bătrân, unii spun ca de 80 de ani, nu știm, în orice caz era foarte bătrân, ca să aibă grijă de ea. Pentru că Maica Domnului, într-o societate în care era socotit un blestem ca cineva să nu aibă copii, Maica Domnului prin credința ei își oferă toată viața și deci și fecioria, Domnului nostru Iisus Hristos. Înțelegeți?

Deci Maica Domnului avea o credință extraordinar de puternică, foarte puternică. Înțelegeți? Deci asta trebuie să fie une exemplu pentru noi, mai ales pentru femei, pentru doamne care imediat își pierd credința la fiecare cinci minute, că ce o să se întâmple și așa mai departe. Deci gândiți-vă, pe vremea respectivă, cum spuneam, Maica Domnului se ducea contra cu tot sistemul de gândire din vremea respectivă.

Buna Vestire

Bun, într-un final, ea se logodește cu Sfântul și Dreptul Iosif. Aici avem momentul Bunei Vestiri. Buna Vestire, nu știu dacă ați fost la Ierusalim, se întâmplă la o fântână. Adică Maica Domnului era în ascultare, mergea să aducă apă. Și deci în clipa ostenelii, în clipa ascultării, vine îngerul la ea și-i spune: uite, care-i treaba, tu o să-L naști pe Fiul lui Dumnezeu!

Asta este cea mai mare nebunie pentru o evreică. Deci întâi de toate, Yahve era Dumnezeu Cel de neajuns, de necuprins, de neatins, la care nu puteai să-i rostești nici măcar numele, Care le făcuse un super-spectacol pe MUntele Sinai, cu tablele legii. Și dincolo de asta, pentru evrei nu exista ideea de Fiul lui Dumnezeu. Ce înseamnă Acesta, Fiul lui Dumnezeu? Cu toate că bineînțeles că în Vechiul Testament exista așa, adumbrit, foarte subtil trecută ideea de Fiul lui Dumnezeu. Era foarte clar că toți evreii știau de Dumnezeu unic. Că Dumnezeu tău unul este. Înțelegeți?

Descoperirea Dumnezeului ca Sfânta Treime apare în epoca Noului Testament. Deci dintr-o dată la această fecioară de 16 ani, apare un arhanghel, Sfântul Arhanghel Gavriil, pe care ea îl cunoștea foarte bine și (i-a zis): uite, care-i treaba, deci tu o să fii mama Fiului lui Dumnezeu.

Deci gândiți-vă ce credință și cu ce dăruire, cât de total s-a lăsat ea în mâna Domnului, în mâna lui Dumnezeu când a spus acestei totale „nebunii”, a spus: Iată, roaba Domnului, fie mie după cuvântul Tău.

Exemplu de credință totală și smerenie

Maica Domnului s-a lăsat total în mâna Domnului și nu a ripostat nu pentru că era redusă mintal, nu pentru că era o naivă, ferească bunul Dumnezeu. Vedeți că Maica Domnului știa foarte bine, că întreabă: cum o să-mi fie mie una ca aceasta că eu nu știu de bărbat? Deci Maica Domnului nu avea o gândire superficială, cunoștea foarte foarte bine ce se întâmplă și care sunt mecanismele nașterii unui om, fie el și Fiul lui Dumnezeu. Deci, ea în cunoștință de cauză a spus: Iată, roaba Domnului. În cunoștință de cauză a acceptat acest lucru și pe plan uman, trupesc, dar și pe plan duhovnicesc – era o ascultare, o totală „nebunie”. Înțelegeți?

Și bineînțeles că îngerul nu știe să dea detalii, spune: uite, care-i treaba, deci o să vină Duhul Sfânt peste tine și o să ai o putere așa de mare că o să naști singură, o să dai viață singură prin harul Duhului Sfânt. Cum? E o taină mare, nu știu. Și atunci îngerul a plecat de la ea după aceea.


Articole postate de același autor
2191

Documentar despre părintele Dometie Manolache. Arhimandritul propus spre canonizare excela în virtutea milosteniei

TRINITAS TV a realizat un film documentar despre Arhim. Dometie Manolache, duhovnicul Mănăstirii Râmeț, propus spre canonizare în anul 2025. Documentarul a fost difuzat în premieră sâmbătă, 9 octombrie, dar este disponibil și în online pe contul de YouTube al Televiziunii Patriarhiei Române. Filmul a fost realizat de producătorul Răzvan Clipici, care a strâns mărturii despre viaţa […]