Pelerini din întreaga ţară continuă să vină să se roage la racla Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi. Credinţa îi întăreşte pe toţi, iar atingerea sfintelor moaşte şi rugăciunea îi însufleţesc şi le luminează chipurile. Sfintei Cuvioase Parascheva i se va alătura Sfântul Neofit Zăvorâtul, ale cărui moaşte ajung astăzi din Cipru. Diseară, pe străzile din centrul Iaşiului, se va desfăşura, ca în fiecare an, procesiunea „Calea Sfinţilor”.
An de an, credincioşii o înconjoară cu dragoste nemărginită pe Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi, îi înalţă rugăciuni, fiecare după râvna lui, ca să primească ajutor şi binecuvântare. Cei mai mulţi dintre pelerini vin doar să mulţumească cuvioasei. Şi ce poate fi mai frumos decât o mare de oameni care îşi pune laolaltă gândurile, care uită de neînţelegeri şi se roagă împreună? Şi toate se întâmplă pentru că sfânta îi uneşte în credinţă, pentru că ei simt că ea îi aduce împreună, pentru că doar ţinându-se de mâini, bătrâni cu copii, bătrâni cu tineri, pot răzbi toate greutăţile.
Tot de mână, şi tot în familie, a venit tocmai de la malul mării, din Constanţa, doamna Mariana, împreună cu fata Doiniţa şi nepoţica Denisa. Toate trei aşteptau ieri în linişte să atingă moaştele Sfintei Parascheva. S-au aflat la Iaşi pentru prima dată şi s-au arătat impresionate de emoţia pelerinilor şi de frumuseţea locurilor. „Este prima oară când venim. Nu a contat cum, pe ce vreme, important este că am ajuns. Am venit cu gânduri bune şi speranţa că ne vor fi auzite rugăciunile prin mijlocirea cuvioasei”, ne-a spus Doiniţa. Imediat a venit şi completarea mamei acesteia, pentru care drumul până la Iaşi şi popasul de aici a fost făcut „mai mult pentru mulţumire, că rugăciunile noastre au fost ascultate. Iar dorinţa aceasta de a mulţumi lui Dumnezeu şi Sfintei Cuvioase ne-a ajutat să ajungem până aici”.
De astăzi, pelerinii vor simţi bucuria întâlnirii cu un alt mare sfânt al Ortodoxiei, rugător înaintea lui Dumnezeu pentru ajutor şi mântuire, Sfântul Neofit Zăvorâtul, ale cărui sfinte moaşte vor fi însoţite de o delegaţie din Cipru. Sfintele odoare vor fi aşezate spre închinare lângă racla cu sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva, în curtea Catedralei Mitropolitane. „Din bucuria întâlnirii cu Sfânta Parascheva şi cu Sfântul Neofit, pelerinii se pot hrăni şi adăpa pentru supravieţuirea lor duhovnicească. Se vor întoarce apoi în tumultul lumii, dar nu se vor întoarce singuri. Chipul luminos al Sfinţilor Neofit şi Parascheva îi va însoţi în clipa de cumpănă sau de împlinire. În familie, la locul de muncă sau oriunde viaţa îi va aduce, au rugăciunea sfinţilor drept ocrotire. Acest adevăr îi întăreşte în lupta de fiecare zi”, după cum a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în cuvântul adresat pelerinilor care vin în aceste zile la Iaşi.
Ceai şi gustări pentru pelerini
Întrucât meteorologii au anunţat pentru zilele următoare o vreme rece, cu ploi abundente, organizatorii pelerinajului de la Iaşi au acoperit anul acesta trei tronsoane din traseul pelerinilor, în total 600 de metri, astfel încât credincioşii să fie protejaţi de ploaia rece. Totuşi, aceştia sunt sfătuiţi de medicii voluntari să nu uite acasă hainele groase, pelerinele de ploaie, termosul cu ceai şi apa, iar bolnavii cronici, care urmează un tratament, sunt sfătuiţi să nu-l întrerupă.
În curtea Facultăţii de Teologie, din apropierea catedralei, este montat şi un cort pentru poposirea pelerinilor care nu au alte posibilităţi de găzduire în oraş şi tot aici se împart acestora gustări şi ceai cald.
sursa Ziarul Lumina