Actualitate

Știința și credința sunt domeniile definitorii pentru omenire

2620

 Știința și credința împreună cu arta și filosofia sunt domeniile definitorii pentru om, ca moduri de înțelegere și de exprimare a lumii. Două domenii care sunt adesea văzute sau prezentate ca și contradictorii. Credința nu neagă știința, însa din interiorul științei se ridică adesea voci negative despre credință.

Discutăm cu Florentin Paladi, prorector pentru Activitatea Științifică din cadrul Universității  de Stat din Moldova, despre simbioza dintre credință și știință.

-  Cum vedeți astăzi simbioza între religie și știință?

-  Trăim alte timpuri, decât cele în care știința era îndreptată contra religiei. Timpuri care cer de la noi toți, indiferent de domeniul activității, grijă față de oameni. Știut este faptul că omul de unul singur nu poate rezista în fața problemelor vieții, de aceea este nevoie de ajutat omul, care constituie omenirea, societatea și chiar Biserica. Luând în considerare că marea majoritatea a populației este de credință creștin-ortodoxă, trebuie să acordăm o mai mare atenție valorilor Bisericii Ortodoxe și să promovăm tradițiile noastre. Deşi ne declarăm o ţară laică, aceasta nu înseamnă că suntem necredincioşi sau contra Bisericii. Fiind împotriva credinţei, am fi împotriva oamenilor. Ştiinţa aici îşi are locul său. Pe parcursul istoriei ştiinţa şi religia nu totdeauna au fost în armonie. Cu toate acestea, timpurile se schimbă şi oamenii conştientizează că trebuie să includem cât mai mulţi factori întru zidirea personalităţii. Să ne amintim de frumoasele timpuri, când ştiinţa se făcea anume în Biserică. Şi nu ne referim doar la ştiinţa teologică, dar şi la matematică, gramatică, fizică etc. Pentru a stabili astăzi o colaborare cât mai eficace ar trebui să privim în istorie şi să luăm tot ceea ce a fost benefic şi necesar atât pentru Biserică, cât şi pentru ştiinţă.

-  În ce măsură știința poate constitui o piedică în trăirea credinței?

- Știința este domeniul care necesită mult devotament, responsabilitate și credință în Dumnezeu, pentru că toți savanții cu renume au trăit în credință. Astfel, credința nu este alt ceva decât un ghid care îl călăuzește pe cercetător, ca ceea ce face să fie întru binele omenirii. Sunt absolut convins că știința nu ar fi sub nici o formă o piedică pentru credință. Fiind mereu în căutarea unui adevăr, cercetarea științifică pe de altă parte, mai este considerată și un act de Creație. Deci, în știință este absolut nevoie de credință. În primul rând, credem în existența unor legi ale naturii, legi care sunt determinate la Creație și care nu s-au schimbat de atunci și credem că vor rămâne valabile și în viitor. Eu cred că Dumnezeu ne-a dat la Creație capacitatea de a înțelege universul, pe lângă stăpânirea pământului. De fapt, orice cercetător trebuie să creadă în capacitatea lui de a înțelege lumea, altfel n-ar încerca să o cerceteze. Această capacitate este subliniată și de felul miraculos în care anumite concepte matematice pur abstracte se aplică în natură, modelând realitatea, care e un dar minunat ce nu-l înțelegem, nici merităm, și pentru care trebuie să fim recunoscători.

De unde începe cercetătorul și creștinul Florentin Paladi?

- Totul își are rădăcinile din familie, de la părinți și de la bunici. Atât dragostea față de Dumnezeu, cât și cea față de cercetarea științifică am deprins-o de la familia mea, căreia îi sunt recunoscător pentru tot ceea ce am reușit să realizez până acum. Tot timpul am avut în preajmă oameni cu sufletul curat, care m-au povățuit și m-au ghidat de-a lungul timpului.

-  Care este atitudinea Dumneavoastră faţă de predarea religiei în şcoală ca obiect de studiu? 

-  Multe dintre lucrurile care se învaţă astăzi în şcoli, mai ales sub aspect moral, sunt de două mii de ani incluse în Sfânta Scriptură, Cartea de Căpătâi a creștinului. Introducerea religiei în şcoală ar însemna învăţarea Scripturii, care este foarte superficial cunoscută copiilor şi tinerilor de astăzi. Sunt ferm convins că un astfel de obiect de studiu ar avea numai și numai beneficii pentru societatea noastră.

-  Ce îndemn aveți către generația de astăzi?

-  Omul nu poate trăi numai cu aspectul material, de aceea îndemn tânăra generație să acorde o atenție sporită asupra valorilor spirituale. În viață este foarte important ca omul să aibă nădejde în Bunul Dumnezeu, să fie curat la suflet și să aibă dorința de a trăi o viață pură sub toate aspectele. Oamenii de astăzi trebuiesc treziţi duhovniceşte, susţinuţi, încurajaţi şi luminaţi. La Domnul nu contează ce faci, dar cum faci, cu câtă dragoste sau dăruire. Să nu uităm nici de credinţă, dar una lucrătoare, căci de-a dreptul o spune Apostolul: „Credinţa fără fapte moartă este”.

   A consemnat Maria Cucută-Rujină

                                                                                              


Articole postate de același autor
1957

Slujire arhierească în Duminica dinaintea Botezului Domnului, la Catedrala Episcopală din Ungheni

15 ianuarie 2017. În duminica dinaintea Botezului Domnului, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a liturghisit în Catedrala Episcopală „Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din oraşul Ungheni. Alături de Ierarh, a coliturghisit soborul de preoți și diaconi slujitori ai Catedralei şi creştinii veniţi la rugăciune. După citirea pericopei evanghelice, Chiriarhului locului Preasfinţitul Episcop PETRU, […]