Slujire arhierească în ziua prăznuirii Icoanei Maicii Domnului de la Poceaev, la Mănăstirea Saharna

2027

Sâmbătă, 23 iulie/ 5 august 2017, în ziua prăznuirii Icoanei Maicii Domnului de la Poceaev, cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Președinte al Sectorului Sinodal „Mănăstiri și viață monahală”, a săvârșit Sfânta Liturghie, în sobor de preoți și diaconi, la Mănăstirea „Sfânta Treime” din s. Saharna, r-nul Rezina.

În dimineața zilei de astăzi, sub dangătul de clopote al mănăstirii și cu o deosebită dragoste duhovnicească, obștea monahală, în frunte cu Părintele Arhimandrit Adrian (Baciu), înconjurată și de nenumărații pelerini, l-au întâmpinat călduros pe Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, fost viețuitor al acestui sfânt așezământ monahal.

La solemnul serviciu divin oficiat în Biserica de vară a mănăstirii a participat și PC Părinte Arhimandrit Adrian, Starețul Sfintei mănăstiri Saharna, clerul mănăstirii, preoți și diaconi, dar și numeroși ctitori și pelerini, prezenți la sărbătoare.

Deja al 10-lea an consecutiv, către Praznicul în cinstea acestei Icoane făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Poceaev, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir și cu stăruința Părintelui Gheorghe Lungu, Parohul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din s. Stohnaia, r-nul Rezina, are loc pelerinajul „Drumul crucii”, în care, copia Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Poceav, ce se păstrează în Sfânta Mănăstire Saharna, călătorește prin satele și orașele țării noastre, însoțită de numeroși slujitori ai Bisericii și credincioși râvnitori, intonând cântări și înălțând rugăciuni fierbinți către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.

La Vohodul mic, cu binecuvântarea Întâistătătorului BOM, Prot. Oleg Pîrțu, Parohul Bisericii cu hramul „Tuturor Sfinților” din or. Verona (Italia), a fost decorat cu dreptul de a purta mitră.

După Liturghie, a fost oficiată tradiționala rânduială a înconjurului Bisericii, având Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului în fruntea procesiunii, după care a urmat un Te-Deum de mulțumire, ce s-a încheiat cu imnul Maicii Domnului „Împărăteasa mea cea Preabună”, intonat de soborul preoțesc al mănăstirii, urmat de cântarea „Mulți ani trăiască”, interpretat de Grupul coral bărbătesc „Gnosis”, prezent la sărbătoarea Maicii Domnului.

În cuvântul de învățătură, Vlădica Siluan a împărtășit celor prezenți crâmpeie din istoria Icoanei Maicii Domnului de la Poceaev, care este una dintre cele mai cinstite sfinte odoare în toate țările ortodoxe, împărtășind totodată și câteva amintiri din primele sale experiențe și ascultări monahale pe care le-a avut în Sfânta Mănăstire Saharna.

De asemenea, Preasfinția Sa a transmis mesajul de binecuvântare al ÎPS-lui nostru Părinte și Mitropolit Vladimir.

La rândul său, Părintele Stareț Adrian a mulțumit Preasfinției Sale pentru slujirea arhierească și frumoasele și sincerele cuvinte de învățătură, dând o apreciere deosebită nevoinței și râvnei pentru cele călugărești și dumnezeiești a Preasfinției Sale, pe care le-a manifestat atât în perioada aflării în ascultare la Sfânta Mănăstire Saharna, dar și în prezent, îndemnând pe toți monahii să urmeze exemplului Preasfințitului Siluan, trăind în ascultare, rugăciune și fapte bune.

La final, PS Siluan, Episcop de Orhei, a dăruit celor prezenți, în semn de binecuvântare, câte o iconiță cu chipul Maicii Domnului de la Poceaev.

Tot în aceiaşi zi, PS Siluan a vizitat şantierul catedralei în construcție cu hramul „Întâmpinarea Domnului” de pe teritoriul mănăstirii, făcând cunoştinţă cu procesul de lucru.

Icoana Maicii Domnului de la Poceaev este prăznuită vineri în Săptămâna Luminată, pe 23 iulie/5 august și pe 8/21 septembrie.

Sursa: http://manastiri.md/


Articole postate de același autor
7053

Aduceţi-vă aminte că fiii voştri au şi inimă, şi suflet

Dumnezeu a pregătit o lume în care copiii să se poată simţi bine, dar asta depinde de noi, de cei maturi. Depinde de noi cum se simt. Ce facem în familie, în lume, ca aceşti copii să nu se simtă într-un mediu ostil? „Nu-i întărâtaţi la mânie pe fiii voştri” (Efeseni 6, 4) însemnează: nu-i […]