Actualitate

Slujbă arhierească de sărbătoarea Cuviosului Macarie la Mănăstirea Saharna

2900

Sâmbătă, 25 aprilie 2018, în ziua prăznuirii Cuviosului Părinte Macarie de la Saharna, Mănăstirea „Sfânta Treime” a găzduit un serviciu divin oficiat de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir și un numeros sobor preoțesc.

În dimineața zilei, cu deosebită dragoste fiască, obștea călugărească în frunte cu părintele Arhimandrit Adrian (Baciu), căreia i s-a alăturat și numeroși pelerini, l-au întâmpinat pe Întâistătător la poarta Mănăstirii, iar, mai apoi adunarea drept-măritoare s-a îndreptat către Catedrala în construcție „Învierea Domnului”, unde a avut loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Pentru a spori evlavia credincioșilor, ÎPS Vladimir a binecuvântat expunerea spre venerare a unei noi racle ce adăpostește moaștele Cuviosului Părinte Macarie de la Saharna.

În anul 1991, odată cu redeschiderea Mănăstirii a fost deschis mormântul Părintelui Macarie, cu această ocazie trupul său fiind aflat neputrezit. Canonizarea locală a Sfântului Cuvios Macarie de la Saharna a avut loc în ziua de 21 decembrie 1995, având ca dată de prăznuire ziua de 13/26 mai. Cuviosul Macarie este primul sfânt canonizat local în Biserica Ortodoxă din Moldova postsovietică.

După Liturghie a urmat un Tedeum, iar mai târziu, Vlădica Vladimir s-a adresat către cei prezenți cu un cuvânt de felicitare, vorbind despre importanța și valoarea duhovnicească a Mănăstirii Saharna pentru istoria și spiritualitatea poporului nostru, menționând în acest sens truda și dăruirea obștii monahale condusă de către părintele stareț Arhim. Adrian (Baciu), care contribuie ca această deosebită mănăstire să fie o oază de regăsire sufletească, așa cum a fost la începuturile existenței sale.

Enumerând marii duhovnici și cuvioși care au viețuit și s-au rugat de-a lungul timpului în Mănăstirea Saharna, referindu-se în special la vrednicul de pomenire Preacuviosul Părinte Macarie, Mitropolitul și-a manifestat speranța că aceiași trăire deosebită va dăinui în așezământul monahal și de acum înainte, spre luminarea și îndreptarea poporului binecredincios.

La rândul său, părintele stareț Adrian (Baciu) a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru frumoasele și sincerele cuvinte de felicitare, menționând că toate câte se fac între zidurile Mănăstirii Saharna se fac cu dragoste, smerenie și frică de Dumnezeu spre lauda Sfintei Treimi și spre mântuirea binecredincioșilor creștini. Părintele Arhimandrit nu a uitat să menționeze aportul adus de către Mitropolitul Vladimir de-a lungul timpului spre binele așezământului monahal, a obștii, dar și al tuturor celor care trec pragul Mănăstirii.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole Asemănătoare
1963

Din tinerețe Lui Hristos ai urmat…

  „Cum cerbul însetat aleargă spre izvoarele apelor, aşa sufletul tău, cuvioase părinte Macarie, prin dumnezeiască chemare a alergat la râul apelor limpezi şi în mănăstire sălăşluindu-te, cu îngerii împreună cântai lui Dumnezeu: Aliluia.” Cu sfinte binecuvântări cerești la data 26 mai în fiecare an se face pomenirea Sfântului cuvios Macarie de la Saharna, sfânt […]

    Articole postate de același autor
    2384

    Duminica Tânărului bogat la Biserica USM

    Biserica Ortodoxă se află astăzi,  11 septembrie 2016, în Duminica a XII-a după Rusalii, cea a Tânărului bogat, duminică care în acest an a coincis cu Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. La Biserica „Întâmpinarea Domnului” din incinta USM, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi în frunte cu preotul paroh […]