Părintele Ioan Danci: „Să facem în fiecare zi ceva nou, ceva frumos, ceva plăcut lui Dumnezeu!”

2268

Nu căuta ca de la oameni să ți se dea dreptate, caută să ai pace! Dreptatea este greu să se obțină într-o lume plină de minciună. De aceea este mai importantă pacea, căci aceasta va aduce de la Dumnezeu dreptatea și în sufletul nostru multă lumină! Fă milostenie în fiecare zi cu dragoste și iubire, atunci vei vedea cum lucrează Dumnezeu prin tine! Ura, invidia, și răutatea o găsim la orice colț, virtutea este scumpă, să-ți faci de ea rost! Să fim buni, căci bunătatea ne face frumoși, să nu fim răi, căci ura ne transformă în oameni odioși!

Fiţi foarte atenţi cu mintea voastră, nu o împovăraţi cu tristeţea şi cu probleme inutile. Când apa este curată şi liniştită, tu vezi până-n adâncime şi poţi observa chiar şi o pietricică, la fel este şi cu mintea, spune Cuviosul Ieronim de Eghina.

Să facem în fiecare zi ceva nou, ceva frumos, ceva plăcut lui Dumnezeu, ca viața noastră să nu devină o rutină! Să nu lăsăm pe nimeni să ne distrugă starea de bine, pacea interioară. Unii calcă pe cadavre, trădează orice, mint, jignesc doar să ajungă unde și-au propus! Noi nu trebuie să fim așa! Noi nu trebuie să ajungem nicăieri, noi suntem deja în brațele Lui Dumnezeu!

Trebuie doar să avem inima deschisă spre iertare, spre milostenie, să iubim din suflet și să aruncam cu iubire în cei ce aruncă cu ură în noi! Unii oameni vor fi din ce în ce mai răi pentru că lipsa de adevăr și de Dumnezeu înmulțește răutatea! Să ne rugăm pentru acești oameni, doar așa îi putem ajuta, pentru că dacă le vom spune ceva de îndreptare, disprețul și răutatea lor va fi mult mai mare!

De aceea trebuie să ne păstrăm pacea interioară prin rugăciune și bunătate, prin smerenie și simplitate! Stați pe pace, de judecata cea dreaptă a lui Dumnezeu nu scapă nimeni.

Nu lăsa nici astă seară, fără binecuvântare! Un gând bun, o rugăciune să îți facă noaptea lină! O plecăciune și o închinare, îți poate aduce odihnă mare! Nu vă culcați fără să vă rugați și fără să iertați și fără să vă închinați!

 

(Un cuvânt al părintelui Ioan Danci de la schitul Sfântul Pantelimon, Argeș)


Articole postate de același autor
2887

Cugetări în perioada Postului Mare: Postul devine mai ușor

După o săptămână de postire simţim cum depăşim cele mai elementare neputinţe. Postirea devine mai uşoară. Cu toate acestea ne aşteptăm la ispitirile pe care le-a încercat chiar Mântuitorul în timpul postirii: pofta, slava deşartă şi stăpânirea. Acestor provocări urmează să rezistăm întreaga viaţă. „Ispitele sunt adevărate examene pentru cei credincioşi şi pedepse pentru cei […]