Sihastrul de la Orheiul Vechi care locuiește în stâncă

1805

Cu mulți ani înainte ca pandemia de COVID să ne constrângă să trăim în izolare, un călugăr din Moldova a ales nesilit de nimeni să trăiască în deplină solitudine. S-a însingurat în mănăstirea rupestră de la Orheiul Vechi, unde își petrece zilele în post și rugăciune. Sihastrul de la Orheiul Vechi, călugărul Efimie locuiește de 19 ani singur în mănăstirea din stâncă.

Când avea 56 de ani, după o viață zbuciumată, a decis să lase totul în urmă și s-a izolat de restul lumii. S-a întâmplat într-un moment de răscruce, când a rămas fără loc de muncă, după ce mult timp a activat în calitate de inginer la o stație electrică din Ucraina.

Nu l-a oprit nici faptul că avea familie – viața de sihastru înseamnă sacrificiu. Călugărul Efimie are o fiică, șase nepoate și trei strănepoți. O dată la două-trei luni, ei vin la mănăstire ca să-l viziteze.

Monahul poate fi găsit mereu la mănăstirea din stâncă, unde nu este nici urmă de civilizație – nici electricitate, nici sobă pentru încălzire. Călugărul spune însă că nu îi este frig nici pe timp de iarnă.

Pereții sunt groși. Toată vara lăsăm ușile deschise și oarecum piatra se încălzește dinăuntru. Dar în rest ard candelele, lumânările și oarecum mențin temperatura. Mai ales că această iarnă nu a fost foarte friguroasă, susține el.

Așa cum i se cuvine unui sihastru, Sihastrul de la Orheiul Vechi a renunțat la confort și doarme pe scânduri, în loc de pat. Spune că asta îl ajută să se trezească mai devreme și să înceapă rugăciunea.

În zorii zilei, la ora 06:00, începe slujba. Mâncarea nu o gătește el, ci mereu merge la biserica din dealul stâncii, unde este hrănit.

Pe timp de iarnă aproape că nimic nu-i spulberă liniștea. Când se încălzește afară însă la mănăstire mai vin turiști.

După aproape două decenii de solitudine, călugărul Efimie spune că nu a regretat nicio clipă că a decis să-și dedice viața credinței și că se simte bine în casa lui Dumnezeu.

 
Autor: Alexandrina Chirtoacă
Sursa: sputnik.md

Articole postate de același autor
2245

Să fim conștienți în orice clipă că avem o mare răspundere față de familia noastră

În general vorbind, conştiinţa faptului că purtarea lor îi răneşte pe cei dragi, îi ajută mult uneori pe oameni să evite gesturi nedemne ori să-şi învingă patimile, aşa cum s-a întâmplat cu celebrul rocker Viaceslav Butusov. La un moment dat, acesta suferea de o depresie cumplită, îl chinuiau gândurile de sinucidere şi, bineînţeles, că starea […]