Sfântul Prooroc Ilie, omul rugăciunii, cinstit la Mănăstirea Curchi

1592

«O, preaminunate și preaînaltate prorocule al lui Dumnezeu Ilie, mare râvnitor pentru slava lui Dumnezeu, cel ce trimiți pe pământ ploile și seceta, belșugul și lipsa, prin mijlocirea ta cea fierbinte către Domnul Dumnezeu, apără-ne de secetă, de foamete și de bolile cele aducătoare de moarte și dăruiește nouă bună întocmire a văzduhului și toată îmbelșugarea pământului întărindu-ne în dreapta credință și viață curată, ca, izbăvindu-ne de chinurile cele veșnice, să ne învrednicim de fericirea raiului.»

În Duminica a 8-a după Rusalii, la data de 2 august, în ziua prăznuirii Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, înconjurat de un sobor de slujitori, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.

Sfântul Ilie este un exemplu de râvnă, dragoste şi slujire adevăratului Dumnezeu, un exemplu de stăruinţă în rugăciune, care este o cale de cunoaştere şi comunicare cu Dumnezeu. Totodată, Prorocul Ilie rămâne și astăzi un model de luptă împotriva idolilor, sub diferitele lor forme, a înfrângerii trufiei și a egoismului, îndemnându-ne, la smerenie şi viaţă simplă. Sfântul Prorocul ne amintește și de faptele milosteniei ca fiind cea care îi îmbracă pe cei goi şi îi hrăneşte pe cei flămânzi.

Un lucru deosebit pe care-l învățăm de la Sfântul Ilie este faptul că oricât de tulburată ar părea această lume și oricât de împotrivitoare, nu trebuie să ne temem. Chiar și atunci când noi vedem în jurul nostru multă răutate, minciună, îndepărtare de la credință și cele sfinte, trebuie să-L căutăm pe Dumnezeu în liniștea sufletului nostru. Și după cum Dumnezeu nu i s-a arătat pe munte lui Ilie în sunet de trâmbiță puternică sau de vânt năprasnic, ci în suflare de vânt subțire, la fel se poate întâmpla și fiecăruia dintre noi, dacă vom petrece și noi în rugăciune, smerenie și fapte bune.

Esențial la Sf. Ilie este purtarea faţă de mincinoşi, răi, asupritori şi nelegiuiţi de tot felul. Mereu glăsuieşte deschis şi dur, mereu crede neclintit în dreptate şi într-un Dumnezeu pedepsitor şi fără părtinire. Nu ştie de cruţare, de glumă, de îngăduinţă. Nu se înduplecă, nu se lasă cucerit, ademenit, îmbrobodit, speriat, mituit. Ameninţările ori măgulirile puterii îl lasă stană de piatră. Prea puţin îi pasă. Distinge net între bine şi rău, pe unul ca el nu-l poţi prosti, ori amăgi cu discursuri ticluite şi cu scorniri; crede ce vede cu ochii, nu ce i se spune, osândeşte răul, îi stă împotrivă cu fapta, nu se face că nu-l ia în seamă, astfel îl descrie părintele Nicolae Steinhardt.

În cuvântul predicatorial, Ierarhul Orheiului a evidențiat principalele învățături ale pericopei evanghelice din aceasta Duminică, menționând totodată că Sfântul Proroc Ilie prăznuit în această zi, ne învață cum să ne trăim credința, cum să facem față provocărilor lumii de astăzi, rămânând râvnitori pentru Dumnezeu Cel adevărat, mărturisindu-L prin viața și faptele noastre.

Portretul sufletesc al acestui profet se evidențiază prin zel misionar și propovăduire fără compromisuri. El nu negociază când e vorba de credinţă şi nu îşi face calcule de imagine, ci mărturiseşte adevărul şi demască răul, spunând lucrurilor pe nume. Sfântul Ilie ne arată prin exemplul său puterea credinţei în Dumnezeu.


Articole postate de același autor
1493

Bunavestire – bucuria cerului şi a pământului, celebrată la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Capitală

Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a oficiat astăzi la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Capitală, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie dedicată mărețului praznic al Buneivestiri. În această zi, în care este celebrat un eveniment emblematic pentru creștinătate, credincioșii au venit la biserică pentru a participa la serviciul divin, ca astfel să dea slava cuvenită lui Dumnezeu care a […]