Sfântul Policarp al Smirnei și Fericita maică Matrona prăznuiți liturgic la Catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Soroca

1085

Luni, 8 martie, în ziua pomenirii Sfântului Policarp al Smirnei și a Fericitei Matrona din Moscova, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei a liturghisit la Catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Soroca.

Alături de Episcopul Sorocii au coliturghist: Prot. mitr. Nicolae Craveț, Protopop și secretar al Vicariatului Soroca, Prot. mitr. Ioan Gherbovețchi, Protopopul parohiilor din Portugalia a Eparhiei de Corsun și un sobor de preoți și diaconi.

Sfântul, slăvitul și sfințitul mucenic Policarp a fost episcop al Smirnei și unul din Părinții apostolici. S-a născut între anii 69 și 81 d.Hr. și a mucenicit între anii 155 și 167. L-a cunoscut personal pe Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan.

Sfânta Matrona s-a născut în anul 1881, în satul Sebino din ţinutul rusesc Tula. Deși a venit pe lume fără darul vederii și a pierdut folosirea picioarelor de la vârsta de 17 ani, datorită vieții sale ascetice și rugăciunii necontenite, Dumnezeu a învrednicit-o de darurile vederii înainte și al facerii de minuni. Moaştele Sfintei Matrona au fost descoperite în data de 8 martie 1998.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Ioan a înmânat voluntarilor din Vicariatul de Soroca, diplome de excelență pentru implicare activă în acte de voluntariat (Gala Tineretului Ortodox – 2021).

La împlinirea a șase ani de la hirotonia în treapta de arhiereu, Episcopul Ioan a fost felicitat de către cler și credincioși. Preasfinţia Sa a fost hirotonit în urmă cu șase ani la data de 8 martie 2015 în treapta de Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, în biserica „Învierea Domnului” din cadrul mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” din orașul Moscova, de către Preafericitul Patriarh Kiril.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: ioanmosnegutu.info


Articole postate de același autor
1033

Mila și durerea pentru aproapele se învață și se exersează în familie

Cu cât mai multe bunuri dobândesc oamenii de astăzi, cu atât mai multe probleme au. Nu mulţumesc nici lui Dumnezeu pentru facerile Lui de bine şi nici nu văd nefericirea semenilor lor, pentru ca să facă vreo milostenie. Risipesc şi nu se gândesc la celălalt că nu are ce să mănânce. Cum să vină apoi […]