Sfântul Ierarh Nicolae cinstit în rugăciune la Mănăstirea Curchi

544

„Domnul, Cel Ce slăveşte pe toţi cei ce-L slăvesc pe Dânsul, adăpost te-a dat pe tine credincioşilor, care izbăveşti de ispite pe cei ce aleargă la acoperământul tău, Sfinte Nicolae şi te cheamă cu credinţă şi cu dragoste, preamărite.”

La data de 9/22 mai, de sărbătoarea Aducerii moaştelor Sfântului ierarh Nicolae din Mirele Lichiei în oraşul Bari, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, înconjurat de un sobor de slujitori, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.

Sfântul Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, este una dintre cele mai mari personalităţi, pe care Biserica noastră le cinsteşte şi le sărbătoreşte cu mare cuviinţă. Viaţa lui este plină de sfinţenie şi de virtuţi evanghelice. Toată viaţa sa este o „bună-mireasmă a lui Hristos”. S-a arătat cu adevărat „mai-mare” şi „păstor bun”, adică povăţuitor duhovnicesc al ortodocşilor.  Sfântul Ierarh Nicolae a fost  unul dintre oamenii cu o inimă aleasă, deschisă pentru iubirea lui Dumnezeu și a aproapelui. De mic s-a retras în locuri singuratice, ieșind din tumultul lumii, din societate, doar de dragul de a se dărui total Domnului. Și a trăit din ce în ce mai frumos, mai duhovnicește, mai adânc cuvântul și voia Domnului.

„Sunt incomparabil mult mai multe manifestările darului vindecător al Sfântului Ierarh Nicolae. Este imposibil să enumeri aceste cazuri. Ele sunt tot atât de numeroase, precum stelele cerului şi nisipul mării. Şi de fapt, cine dintre noi nu a simţit în viaţă sa ajutorul rugăciunilor Sfântului Ierarh Nicolae? Cine dintre noi a rămas neascultat de el, când îl chemam în rugăciunile noastre, fiind bolnavi, sau supuşi unor necazuri, sau nenorociri ale vieţii? Să i ne rugăm în continuare, cu nădejde nestrămutată şi el niciodată nu ne va lăsa fără de mângâiere în necazurile noastre,” ne spune Sfântului Ierarh Serafim Sobolev.

Cinstindu-l și înălțându-i rugăciuni, să învăţăm de la el ce înseamnă blândeţea lucrătoare, ce înseamnă dragostea faţă de săraci şi nedreptăţiţi, ce înseamnă să fii mărturisitor al dreptei credinţe. Viaţa Sfântului Nicolae ne arată cât de mare impact are o astfel de prezenţă evanghelică în lume, este un exemplu concret despre ce este şi cum arată o Biserică vie.

Sursa: manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
1396

Neosândirea fratelui și tăcerea păzesc pacea sufletului

Pentru a păstra pacea sufletească, trebuie să izgoneşti departe mâhnirea şi să te străduieşti să fii vesel, după cuvintele Înţeleptului Sirah: „Întristarea pe mulţi i-a ucis şi în ea nu-i un folos” (Înţelepciunea Lui Isus Sirah 30, 23). Dacă vrei să păstrezi pacea sufletească, să eviţi pe toate căile să-i judeci pe ceilalţi. Neosândirea fratelui şi tăcerea păzesc […]


Foto