De ce și cum să începem să postim? Partea I – De ce cresc copiii în somn?

6068

Pentru că tradiția postului s-a pierdut demult și acum oamenii au nevoie de explicații științifice pentru a accepta un anumit lucru, voi începe cu o realitate științifică:

Hormonul de creștere (și regenerare) se secretă atunci când nivelul de glucoză din sânge este scăzut. Cum adică?, veți întreba. ADICĂ – atunci când NU MÂNCĂM!

Toți am auzit că ”copiii cresc în somn”. Ne-am întrebat oare dacă este adevărat, și dacă da, de ce? Da, este adevărat că micuții cresc în somn și că somnul ne ajută să ne simțim mai revigorați, parcă mai proaspeți. Dar de ce? Pentru că în somn NU MÂNCĂM! La fel și copiii – NU MĂNÂNCĂ atunci când dorm, nu-i așa? Iar atunci când nu mâncăm, nivelul glucozei din sânge scade, respectiv începe să se secrete (de către glanda hipofiză) acest hormon de creștere și de regenerare, de reparare a organismului, din toate punctele de vedere. Iată și motivul pentru care somnul ”ne odihnește” și ne face să ne simțim mai liniștiți după o zi grea, să avem mai multă putere, chiar dacă în ziua anterioară am obosit binișor. Nu numai pentru că am dormit (și nu am cheltuit energie pentru alte lucruri mărunte, ca de exemplu, televizor sau calculator sau mai știu eu ce minuni) ci și pentru că am POSTIT o noapte întreagă!

Să observăm încă un caz interesant.

Știți că se spune că dejunul e cea mai importantă masă a zilei și că, dacă un copil nu ia dejunul, nu se va putea concentra la școală sau asupra a orice alte activități intelectuale și nu numai. V-ați întrebat vreodată de ce?

În limba engleză cuvântul DEJUN se traduce în felul următor: BREAKFAST. BREAK înseamnă a rupe, a încheia, iar FAST înseamnă (surprinzător sau nu) POST. Da, post cu sensul de a nu mânca. Ce este deci dejunul? Este masa care ”rupe, încheie postul” de o noapte.

Atunci când mâncăm, se CONSUMĂ energie pentru digestie și se schimbă prioritățile organismului – dacă atunci când postim lucrează hormonul de regenerare și organismul își folosește astfel toată energia în acest scop (iar din această cauză ne putem simți puțin obosiți sau puțin confuzi), atunci când începem să mâncăm, prioritatea devine digestia și regenerarea nu mai are loc, de aceea revenim la starea ”normală”, când, așa cum suntem obișnuiți în timpul zilei, avem ceva în stomac.

Dacă nu am mânca dimineața, și noi, și copiii, ne-am simți mai departe puțin confuzi pentru că am fi ”în reparație”, în regenerare – o stare diferită care necesită toate resursele disponibile ale organismului, în funcție de cât de multe probleme de sănătate avem.

De aceea mâncăm dimineața. NU NE ACUMULĂM ENERGIE din dejun, ci pur și simplu RUPEM POSTUL ca să nu mai simțim acea ”slăbiciune” dată de regenerarea și detoxifierea pe care o face organismul.

Să facem o analogie și cu natura – de la care omul s-a inspirat mereu, cu rezultate excepționale de fiecare dată. Care animal mănâncă înainte de a munci? Există oare o specie (sălbatică, nu vorbim de animalele din captivitate sau domestice care s-au zăpăcit, sărmanele, din cauza stăpânilor sau îngrijitorilor lor și nu prea mai au instincte) care mănâncă înainte de a fi vânat sau dobândit hrana în vreun fel?

Iar noi, oamenii, oare de ce mâncăm dimineața, dacă încă nu am făcut nici un efort? Pentru că nu am putea îndura acea stare de ”reparație” - pentru că avem suficiente probleme de sănătate (chiar și problemele ce nouă ni se par minore, de genul – alergie, sau căderea părului, sau unghii fragile, sau mâini/picioare reci sunt indicii ale unor suferințe mult mai profunde ale organismului, despre care voi

scrie în articolele următoare) și organismul are mult de lucrat pentru a le vindeca.

Să nu ne temem, deci, să postim – postul aduce regenerare, recuperare, vindecare!

Dumnezeu a sădit în trupul nostru o putere de regenerare extraordinară, noi suntem cei care o blocăm, mâncând prea mult, prea des, prea complex, prea complicat și astfel suprasolicitând sistemul digestiv, glandele și întregul organism – să nu mai zic de sărmana minte care se zăpăcește de tot când băgăm în noi atâtea și atâtea alimente, incorect combinate, unele dintre ele cu totul străine de organism (să nu mai vorbesc de E-uri, sau de tot felul de sulfați sau gume sau acizi sau conservanți sau coloranți, care nu au nimic cu natura!).

Să reînvățăm SIMPLITATEA!

Oltea Boldureanu 

bucate de post


Articole Asemănătoare
3773

Medicul este vindecător atât al trupului, cât și al sufletului

Interviu cu Iurie Moscalu, doctor în medicină, conferențiar universitar în specialitatea boli interne (hepatologie). – Care este situația Republicii Moldova în ceea ce privește numărul de persoane diagnosticate cu hepatită? -Hepatita este o boală infecțioasă de natură virală, microbiană sau toxică a ficatului care constă în distrugerea celulelor hepatice. Există mai multe forme ale bolii, […]

Articole postate de același autor
674

Duminica înaintea Nașterii Domnului, la Catedrala Episcopală din Soroca

În Duminica înaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului), Sfânta Liturghie a fost oficiată la Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului”, din orașul Soroca de către Preasfințitul Părinte Ioan de Soroca, Episcop Vicar mitropolitan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La Liturghie s-au rugat numeroși credincioși soroceni veniți pentru a-i cinsti […]


Foto