Sfânta Matrona va fi sărbătorită pentru prima dată în Bucureşti

2219

Sfânta Matrona de la Moscova va fi cinstită miercuri în Biserica Tabacu din Bucureşti, lăcaş de cult frecventat de comunitatea rusă din Capitală.

Aceasta este prima prăznuire a sfintei după hotărârea Sfântului Sinod din 15 februarie 2018 de a o înscrie în calendarul Bisericii Ortodoxe Române.

Sfânta Matrona s-a născut în anul 1881, în satul Sebino din ţinutul rusesc Tula. Deși a venit pe lume fără darul vederii și a pierdut folosirea picioarelor de la varsta de 17 ani, datorită vieții sale ascetice și rugăciunii necontenite, Dumnezeu a învrednicit-o de darurile vederii înainte și al facerii de minuni.

Cu prilejul cinstirii Sfintei Matrona, programul liturgic la Biserica Tabacu va începe încă din ajunul sărbătorii.

„Vom oficia Vecernia Unită cu Litia în data de 1 mai, începând cu ora 18:00, iar în data de 2 mai, vom săvârşi Sfânta Liturghie. Având în vedere că este zi de lucru, vom începe slujba de la ora 07:00 ca să poată participa şi credincioşi care apoi trebuie să meargă la serviciu”, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica pr. paroh Eugeniu Rogoti.

Slujba va fi oficiată în limba română şi în limba rusă.

Vieţu­ind aproape trei decenii în capi­tala Rusiei, Sfânta Matrona a fost o mare ru­gătoare ce a în­tors pe calea mântuirii mulţime de oameni.

Sfântul Ioan de Kronstandt a numit-o, pe când aceasta avea 14 ani, „al optulea stâlp al Rusiei”, cuvinte prin care o arăta ca una dintre puţinii rugători pentru patria care avea să fie cuprinsă de persecuţia ateistă bolşevică.

În data de 2 mai 1952 s-a mutat în lăcaşurile cele de sus, iar la 8 martie 1998, moaştele sale au fost descoperite nestri­cate. Acestea au fost aşezate în mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Moscova.

Patriarhul Daniel a adus cinstire moaştelor sfintei

Aflat în capitala Rusiei cu prilejul centenarului restabilirii patriarhiei ruse, Patriarhul Daniel a oficiat în data de 3 decembrie 2017 Sfânta Liturghie în mănăstirea din capitala Rusiei şi a adus cinstire moaştele sfintei. Aceasta a fost prima slujire a unui Patriarh al României în așezământul monahal din Rusia.

Hotărârea ca Sfânta Matrona să fie trecută în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a fost luată în ședința Sfântului Sinod din 15 februarie 2018, în urma propunerii ierarhilor din Mitropolia Munteniei și Dobrogei.

Sfânta Matrona a fost canonizată de Biserica Ortodoxă a Rusiei în 2 mai 1999.

Recent, la editurile Patriarhiei Române au fost publicate Viaţa, Acatistul şi Slujba Sfintei Matrona.

sursa http://basilica.ro


Articole postate de același autor
2844

Ultimul sunet la Liceul ”Petru Movilă” din Chișinău

S-a stabilit o frumoasă colaborare între Biserica din Dumbrava și Întovărășiile Pomicole Trușeni cu Liceul din sectorul Biotanica al capitalei, ce-l au drept protector pe Sfântul Petru Movilă. Astăzi a avut loc ultimul sunet pentru elevii instituției. La eveniment a participat părintele Octavian Moșin, parohul bisericii din Dumbrava, transmițând sincere felicitări din partea Mitropolitului Valdimir, […]