Băieților, fiți gentlemeni ! Aveți grijă de fetele și doamnele de lângă voi

9934

Aceste gânduri le îndrept în special către băieți și bărbați, dar poate și către fetele sau mamele care vor educa sau educă deja băieți. Uneori îmi pare rău că nu mai suntem ca și domnii de altă dată, care reușeau prin diferite gesturi frumoase să încânte fetele și femeile din viața lor.

Noi bărbații de astăzi, nu mai sărutăm mâna doamnelor, nu le mai oferim haina, nu le mai dăm locul în metrou sau în autobuz, nu prea mai mergem cu ele la braț, nu mai suntem cavaleri și cuviincioși, mai rar le scriem poezii, mai rar le cântăm un cântec, mai rar le luăm apărarea în public atunci când sunt jignite și de prea multe ori vorbim urât în prezența lor. Nu le mai ajutăm să se așeze la masă atunci când ținuta le stânjenește acest lucru, mai rar le ținem umbrela când plouă, mai rar atunci când ne întâlnim cu cineva o prezentăm pe doamna de lângă noi… Nu le mai cerem în căsătorie în genunchi, ci le propunem un concubinaj în care putem scăpa oricând de ele, fără ”urmări”. Le spunem „Salut” sau „Bună” în loc să le spunem„Sărut-mâna!

Multe dintre aceste gesturi le-am văzut mai mult în filme, și prea puțin în viața reală. Oare de ce? Oare post-modernitatea în care trăim ne obligă să fim prost crescuți sau indiferenți la doamnele de lângă noi? Ce stă la baza culturii post-modernității în care trăim de face ca gentlemenii să fie pe care de dispariție?

Domnul Horia-Roman Patapievici explică minunat în conferința „Dumnezeu și experiența modernității”, că la baza culturii moderne stă creștinismul, stă întruparea Fiului lui Dumnezeu. Extraordinara dezvoltare a omului occidental, creștin, în comparație vizibilă cu restul lumii, ne-creștine, are la bază deschiderea fantastică a minții omului pe care credința în Hristos Iisus a adus-o.

Dar creștinismul ne învăță să fim delicați și cu un fir de iarbă, și cu un ou de rândunică. Creștinismul, iubirea lui Dumnezeu făcută vizibilă lumii în Fiul Său, ne învață să iubim pe fiecare om la fel ca pe noi înșine. Sfinții Bisericii sunt cei mai delicați oameni de pe pământ. De ce? Pentru că nu doar că nu jignesc, dar prin blândețea și iubirea lor atrag oamenii, și chiar animalele sălbatice, ca un magnet spre ei.

De unde totuși această pierdere de delicatețe a bărbatului față de femeie?

S-au scris mii de pagini pe această temă și se vor mai scrie, dar pe scurt, depărtarea omului de Dumnezeu, l-a pus în situația de a nu mai fi atent la aproapele lui, și bineînțeles nici la fata sau femeia lui.

Depărtarea de Dumnezeu l-a dus pe om în postura de a înțelege greșit lumea și menirea sa, de a forța lucrurile doar pentru a obține cele ale trupului, slava lumească și toate plăcerile lumii. Așa se face că în ultima sută de ani, femeia a fost puternic denigrată și scoasă din cele ale ei. Astăzi femeia este folosită ca o bucată de carne atârnată pentru a vinde orice și oricum. Vrei să vinzi vopsea? Iei o femeie o dezgolești, măcar parțial, o vopsești în trei culori și o pui lângă găleata de vopsea și apoi aștepți să-ți crească vânzările. Vrei să vinzi ciocolata pe care o produci? Iei o femeie și o pui să se plimbe prin dormitor cu o bucată de ciocolată în mână, mușcând lasciv din ea, și dai spotul la TV. Vrei să faci bani din pornografie? Iei câteva studente, le dai te-miri-ce, le strici viața, și pui filmul pe net. Vrei să faci banii din prostituție? Iei câteva fete tinere sărace de la țară, le promiți toți banii lumii și plăcerile ei, și le duci în străinătate și le vinzi ca pe niște câini.

Sunt mulți care spun că femeile astăzi au multe drepturi față de alte epoci ale istoriei. Pot vota, pot studia, pot munci de la egal la egal cu bărbații, pot ajunge în funcții de conducere… Dar oare sunt fericite? Nu e nimic rău în aceste drepturi atât timp cât femeia nu-și pierde rolul de mamă și de soție.

La ce folos aceste drepturi? La ce folos să fii director într-o multinațională, să ai toți banii lumii, și acasă să nu te aștepte nimeni care să te îmbrățișeze? Toate multinaționalele lumii de le-ar conduce o femeie, nu fac cât un gest de iubire al bebelușului ei! Nu fac cât un cuvânt spus cu atâta gingășie de pruncul ei: „Mami!”.

Pe lângă toate aceste drepturi ale femeii, astăzi ea are dreptul să-și ucidă copilul în pântece, are dreptul să se împotrivească lui Dumnezeu și concepției Sale fantastice, zicând nu apariției unui bebeluș în pântece. Femeia are astăzi dreptul să să dezbrace oriunde și oricând! Are dreptul să treacă peste fire și să păcătuiască cu o altă femeie.

Cu toate drepturile femeii de astăzi, bărbații conduc lumea, pentru că Dumnezeu i-a spus Evei: vei fi stăpânită de bărbatul tău. Cine poate contesta acest lucru? Mai sunt femei pe ici colo și în politică și în funcții de conducere, dar este evident pentru toți că bărbații conduc lumea. Cuvintele lui Dumnezeu nu trec ci se împlinesc întocmai până la sfârșitul veacurilor, până la ultima virgulă și ultimul punct.

Bărbații sunt cei care au scos femeile din familie și le-au aruncat în câmpul muncii, lipsindu-le de cele mai mari daruri: sentimentul matern și delicatețea feminină care leagă o familie. Noi bărbații suntem cei care ne-am denigrat femeile, și care și astăzi le creem condițiile sociale ca ele să poată păcătui în voie, prin fel de fel de comportamente imorale, tot spre deliciul nostru.

Prin scoaterea femeii din cele firești ale ei, din cele către care năzuiește, bărbații au schimbat lucrurile și i-au arătat femeii că poate fi bărbat, dar fără să-i spună că nu va fi împlinită în acest fel.

Mișcările feministe au luptat ca femeile să fie ca bărbații, și pe fondul desacralizării Bisericii, s-a ajuns astăzi în acest punct conceptual greșit: femeia și bărbatul sunt la fel.

Doamne Veronica ne povestește într-un articol cum într-o întâlnire de afaceri 7 femei stăteau pe tocuri în picioare și bărbații stăteau pe scaune fără nicio mustrare de conștiință, timp de două ore. Aici puteți citi detaliile: Este galanteria desuetă?

Da, Dumnezeu ne-a creat pe toți egali, dar pe bărbat cu menirea lui și pe femeie cu a ei, și împreună completându-se extraordinar în viața de familie și în societate.

De ce nu mai sunt astăzi bărbații gentlemeni? Pentru că femeia vrea să fie la fel ca bărbatul. Și noi bărbații nu ne sărutăm mâinile între noi, nu ne dăm scaunul în autobuz, nu mergem la braț unii cu alții, nu ne cântăm serenade la balcon… ci ne duelăm unii cu alții sau pactizăm spre o cauză nobilă.

Da, în mare parte, tot bărbații sunt de vină pentru această situație, nu femeile. Dacă Adam ar fi stat tare în fața Evei, ar fi reușit să scape de ispita diavolului. De altfel Iov, un alt Adam, s-a revanșat față de strămoșul său, și a suportat ispite infinit mai mari de la diavol și de la femeia sa, ne-căzând în păcat, rămânând în ascultare față de Dumnezeul Cel Atotputernic.

Care este soluția? Aceeași de două mii de ani? Creștinismul. Hristos Domnul Cel care vine și reface firea cea căzută a oamenilor.

De aceea, noi, băieții și bărbații din Biserică, suntem primii care trebuie să recuperăm aceste gesturi de dragoste față de fetele și femeile noastre. Eu am încercat unele dintre aceste gesturi și am smuls de pe fața fetelor sau femeilor gesturi de uimire, de încântare.

Așa de căzuți suntem noi bărbații de azi, că nici mâna mamei nu o mai sărutăm, darămite a soției sau a fetițelor noastre.

Dragilor, indiferent ce vârstă aveți, să nu vă fie rușine să fiți gentlemeni, să fiți delicați cu colegele voastre, cu prietenele, cu surorile, cu soțiile sau mamele voastre. Poți fi delicat și fără să fii ridicol, trebuie doar să fii echilibrat și să nu încerci să ieși în evidență ci să faci lucrurile din inimă curată.

Oricând te așezi pe un scan, oriunde ai fi, să nu fie femeie în jurul tău care să stea în picioare. Oriunde ești, fii cu grijă ca mai întâi fata sau femeia de lângă tine să aibă cele trebuincioase și apoi tu.

Băieților, cuceriți fetele din jurul vostru cu delicatețea voastră, cu grija permanentă față de ele, cu bilețele de dragoste, cu poezii, cu cântece, cu flori, cu ciocolată, cu sărutarea mâinii, cu tot ce-i mai frumos și cuviincios. Veți fi surprinși să vedeți cât de mult vor fi apreciate gesturile voastre. De ce? Pentru că femeile asta sunt! Persoane care tânjesc permanent după iubire prin tot ceea ce fac! De aceea singurul bărbat care le poate împlini total este Hristos, ca să-l parafrazez pe dragul meu prieten, domnul profesor Gheorghe Butuc. Aduceți-l pe Hristos în viața lor, prin cavalerismul vostru.

Puterea unui gest de iubire este ascunsă în chiar în poruncile lui Dumnezeu. Adică? Cu cât gesturile tale de iubire față de femeile din jurul tău, se vor încadra mai mult în buna-cuviință a poruncilor lui Dumnezeu, cu atât vor avea mai multă putere de pătrundere în inima lor. Și astfel le vei deveni mai drag. Cu cât gesturile de tandrețe sunt mai lascive, păcătoase, cu atât puterea lor scade și femeile în adâncul inimii lor nu le vor percepe ce gesturi de iubire, ci de egoism.

Dragilor nu uitați vorbele părintelui Nicolae Steinhardt: „Din relatările Evangheliilor – fără excepţie –Hristos ne apare şi înzestrat cu toate însuşirile minunate ale unui gentleman şi cavaler.”

Purtați grijă de femeile din viața voastră căci și ele au purtat grijă de voi și încă poartă. Mama pentru fiecare băiat și bărbat este începutul delicateței și iubirii. Prietena, soția, fiica, maica…. toate femei în ipostazele iubirii față de bărbați.

Maica Domnului, învăță-ne delicatețea și iubirea față de femeile din viața noastră!

Claudiu Balan

sursa ortodoxiatinerilor.ro


Articole Asemănătoare
10749

La Bi­serică se dă Dumnezeu

Noi ne rugăm la Dumnezeu şi zicem: dar nu s-a schimbat nimic. „M-am dus la biserică şi nu s-a schimbat nimic.” „Ce ai vrut să se schimbe?” „Păi, să intru şi eu la facultate.” „Şi n-ai intrat?” „N-am intrat.” „Am fost la bise­rică şi nu s-a schimbat nimic.” „Dar ce ai vrut?” „Să mă mărit […]

    Articole postate de același autor
    11396

    Te căsătoreşti ca să devii fericit, nu ca să fii nefericit

    Te căsătoreşti ca să devii fericit, nu ca să fii nefericit. Totul constă nu în a te căsători, ci în a deveni fericit prin nuntă. Şi vei fi fericit când vei găsi un tovarăş bun. Cel care şi-a găsit o soţie bună şi-a îndulcit viaţa lui (Pilde 18, 22). Totul în căsătorie ţine de cele […]