Sfânta Liturghie în Duminica a XI-a după Pogorârea Duhului Sfânt (Pilda datornicului nemilostiv) la Mănăstirea Ciuflea

785

În Duminica a XI-a după Pogorârea Duhului Sfânt, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae (Roșca), a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu soborul de preoți și diaconi, în Catedrala „Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron” a Mănăstirii  Ciuflea.

În deplină împăcare sufletească şi dragoste pentru Hristos, au fost înălțate și rugăciuni de mulțumire pentru toate binefacerile cele cereşti, mila şi îndurarea Bunului şi Dreptului Dumnezeu.

Biserica a rânduit ca în această Duminică să se citească pericopa Evanghelică de la Matei, capitolul 18, versetele de la 23-35 în care este relatată Pilda datornicului nemilostiv.

Din această pericopă înțelegem că cea mai mare virtute creştină este iubirea. Ea este viaţa noastră şi avem nevoie de ea ca de aer. De aceea, spune Sfântul Evanghelist Ioan: Dumnezeu este iubire. Iar iertarea, împăcarea, milostenia, cercetarea bolnavilor, primirea străinilor şi altele asemenea sunt fiicele cele mai mari ale iubirii creştine.

Iubirea de Dumnezeu şi iubirea de aproapele, sunt poruncile cele mai mari din Sfînta Evanghelie care stau la temelia mântuirii noastre. Dacă dorim să dobândim iertare de la Dumnezeu, să știm să iertăm și noi celor ce ne-au greșit, adică să știm să depășim egoismul din noi, neasemănându-ne cu datornicul cel nemilostiv.

De felul cum vom şti să iertăm, să ajutăm pe aproapele, să răbdăm pe toţi, să facem pace, să nu ne răzbunăm, de aceasta depinde pacea noastră, bucuria vieţii noastre, mântuirea fiecăruia dintre noi.

Sursa: ciuflea.md


Articole postate de același autor
489

Convorbirea sufletului cu Dumnezeu

Neîncetat rugați-vă. (1 Tesaloniceni 5, 17) Să-l cerem Domnului, din toată inima, să-l atragă pe fiecare din noi tot mai mult la Sine, încât să nu purcedem niciodată la rugăciune cu răceală și împrăștiere sau cu conştiinţă necurată, cu o inimă care n-a ajuns să se împace cu toată lumea, ci rugăciunea noastră să fie […]


Foto