Să fim cu adevărat liberi, să ne trăim viața ca pe un dar și ca pe o sărbătoare. Seară duhovnicească cu Arhim. Nicodim Petre

3572

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi, în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Filosofie, USM au organizat cea de-a cincea seară duhovnicească din Postul Mare. Cei care au participat miercuri seara, 5 aprilie 2017, la această întâlnire de suflet, au putut asculta cuvântul duhovnicesc al arhim. Nicodim Petre intitulat „Frica – îngrădire a libertăţii”.

Cuvintele părintelui, înțelepte dar și pline de haz, i-au făcut pe cei prezenţi să reflecteze la libertatea, care de multe ori ne este îngrădită de frică sau, mai degrabă, de frici. Oamenii îşi pierd libertatea din cauza fricilor: frica de a vorbi în public, frica de a nu reuşi, frica de moarte, frica de viață, frica de a rămâne singur, frica de a pierde respectul celuilalt, de a nu fi acceptat într-un grup etc. Suntem învăluiţi de frici. Frica ne desfigurează. Noi suntem chemați să devenim asemenea lui Dumnezeu, să ne transfigurăm, să ne luminăm, iar fricile ne desfigurează, ne îndepărtează de Dumnezeu.

Frica ne îngrădește libertatea. Comoditatea, frica și păcatul ne iau libertatea. Modul în care am folosit libertatea în timpul care ni s-a dăruit va fi judecat cu Evanghelia Iubirii la Judecata Universală, la sfârşitul istoriei, la încheierea timpului.

Libertatea este și rod al iubirii curate și a iubirii lui Dumnezeu. Potrivit părintelui Nicodim, nouă nu trebuie să nu ne fie frică decât de a nu-L mâhni pe Dumnezeu. În limba greacă sunt doi termeni pentru frică: fobia şi timia. Timotei înseamnă temătorul de Dumnezeu. Dar nu se teme de Dumnezeu pentru că îl ceartă, ci din teama de a nu-L supăra pe Dumnezeu cu urâciunea noastră, cu păcatul nostru. Fobia este frica aceea traumatizantă, care paralizează. Te intimidează atât de mult şeful, încât paralizezi, nu mai poți să-ți spui punctul de vedere. Frica aceasta iraţională nu are ce căuta în viața creștinului.

În viaţă trebuie să învăţăm să iubim frumosul, să iubim oamenii, să-L iubim pe Dumnezeu, să facem binele, să fim oameni de jertfă, să avem curajul de a căuta și cunoaște adevărul, să fim cu adevărat liberi, să ne trăim viața ca pe un dar și ca pe o sărbătoare. 

Natalia Lozan


Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
1588

Tinerii din ASCO în vizită la copiii din centrele de plasament

Asociaţia Studenţilor Creştin-Ortodocşi a demarat o serie de acţiuni în sprijinul copiilor din centrele de plasament şi casele comunitare ale Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului. Astfel, astăzi 2 octombrie 2017, voluntarii din ASCO au ajuns la Centrul pentru Copilărie, Adolescenţă şi Familie şi la Casa comunitară pentru copii cu dizabilități severe.  Voluntarii i-au bucurat pe micuţi cu fructe […]

Articole postate de același autor
3436

E posibil sa-i iubesti pe toti?

E uşor să iubeşti omenirea. Încearcă să-ţi iubeşti vecinul. Apropiaţii aceştea…oare cum să înveţi să-i iubeşti pe toţi şi deodată? Sau se poate să iau careva trăsături care îmi sunt mai atrăgătoare şi după ele să-i aleg pe cei pe care să-i iubesc? Să încep cu cei mai atrăgători şi mai intelegenţi? Sau cu acei care merg în […]