Sfânta Liturghie în cinstea Icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Hîrbovăț

837

Duminică, 17 octombrie, 2021, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Hîrbovăț.

În dimineața zilei, Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat călduros de Starețul așezământului monahal, Arhimandritul Spiridon (Marin), dimpreună cu obștea, soborul de preoți și credincioșii prezenți.

Menționăm că această slujbă a fost prilejuită de cinstirea Icoanei Maicii Domnului, făcătoare de minuni de la Hîrbovăț, care din 2018, în urma raportului prezentat Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Moldova, de către Înalpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, s-a hotărât prin Decizie Sinodală ca slujba de cinstire a acestei Sfinte Icoane să se săvârşească în duminica ce urmează după sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, fapt care şi se întâmplă deja al patrulea an, consecutiv.

Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită în biserica „Adormirea Maicii Domnului” de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Petru, care este și Sfințit Arhimandrit al Mănăstirii Hîrbovăț, dimpreună cu-n sobor de slujitori.

Alături de Înaltpreasfinția Sa au coliturghisit Prot. Vadim Corostinschi, Secretarul Eparhial, Arhim. Spiridon (Marin), Starețul Sfintei Mănăstiri Hîrbovăț, Arhim. Kiril (Braguța), Starețul Sfintei Mănăstiri Hîrjauca și Președintele Sectorului Eparhial, Mănăstiri și viață monahală, dar și alți slujitori.

La Vohodul mic, Părintele Stareț, dar și unii slujitori ai Mănăstirii Hîrbovăț au primit decorații bisericești.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfinția Sa a ținut un consistent cuvânt de învățătură, în care a relatat aspecte din istoria Sfintei Icoane a Maicii Domnului făcătoare deminuni de la Hîrbovăț, vorbind și despre importanța, folosul și necesitatea duhovnicească de a cinsti acest sfânt și mare odor din țara noastră.

După Canonul Euharistic, tânărul teolog Ioan Petic, a fost hirotonit în treapta de diacon.

La sfârșitul Sfintei Litughii, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Petru a felicitat pe părintele stareț și obștea sfintei Mănăstiri Hîrbovăț, dar și pe toți credincioșii.

La final părintele Stareț, Arhim. Spiridon (Marin), a adus cuvinte de recunoștință și mulțumire Înaltpreasfințitului Ierarh, soborului de slujitori prezenți, tuturor ctitorilor, binefăcătorilor și enoriașilor acestei Sfinte Mănăstiri.

Starețele și Stareții Sfintelor Mănăstiri din Eparhie au fost prezenți la Sfânta Slujbă.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul de Preotese al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, condus de dna Irina Vizitiu-Gajim.

Sursa: episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
426

Pavecernița Mare și prima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanu, săvârșită la Catedrala Episcopală mun. Ungheni

Luni, 7 martie, 2022, în seara primei zile a Postului Mare, Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, a oficiat în prezența slujitorilor Catedralei Episcopale şi a numeroşilor credincioși, slujba Pavecerniţei mari împreună cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul în Catedrala Episcopală “Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din mun. Ungheni.   Canonul cel Mare este cel mai important imn despre pocăinţă pe care îl are Biserica […]