Sărbătoarea hramului Mănăstirii „Nașterea Domnului”, Zăbriceni

830

Sute de pelerini din mai multe localități ale țării noastre și-au îndreptat pașii, în a treia zi de Nașterea Domnului, cînd se face pomenirea întîiului Mucenic și Arhidiacon Ștefan, spre Mănăstirea Zăbriceni, unde a avut loc o slujbă arhierească cu prilejul hramului sfîntului lăcaș. Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Briceni, în fruntea unui sobor de preoți din care a  făcut parte preacuviosul părinte stareț, arhimandritul Damian (Burlacu); părintele arhimandrit Teodosie Pleșca, starețul Mănăstirii Zosim din România; slujitori ai sfîntului așezămînt și din parohiile învecinate.

La finalul serviciului divin a fost săvîrșit un Te-Deum, după care Înaltpreasfințitul Nicodim a rostit către părintele stareț, obștea monahală, preoții slujitori, oficialitățile prezente la slujbă și închinătorii sfîntului așezămînt, un cuvînt de învățătură și de felicitare.

Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre imensa iubire și milostivire a lui Dumnezeu, care nu a lăsat omenirea să piară sub stăpînirea păcatului, ci L-a trimis pe Unicul Său Fiu să se înomenească, ca pe noi, păcătoșii, prin Jertfa Sa, să ne îndumnezeiască. Nașterea Domnului Hristos a fost și este primită cu multă bucurie și speranță de omenire și slăvită în ceruri de îngeri. Atunci magii i-au adus în dar Mîntuitorului aur, smirnă și tămîie, iar noi astăzi nu putem să-i aducem nimic altceva în dar decît inima noastră smerită și sufletul nostru curat.

Ierarhul a mai îndemnat credincioșii să se bucure din plin duhovnicește de această sărbătoare și să prelungească vestea cea bună a Nașterii Domnului prin colinde.

La încheierea cuvîntului său, Vlădica Nicodim a adus alese mulțumiri părintelui stareț, arhimandritului Damian, și întregii obști monahale pentru emoționantele și înălțătoarele clipe de rugăciune oferite de corul psaltic al mănăstirii, condus de ieromonahul Paisie, care prin deosebita lor cîntare ”te impun la rugăciune, alungînd din minte toată grija cea lumească”.

Momentele de bucurie ale sărbătorii au fost sporite și de plăcuta cîntare de colinde oferită de grupul de copii îmbrăcați în costume naționale din satul Bleșteni, raionul Edineț, și de cel din satul Alexandreni, raionul Edineț. Pentru colindători, dar și pentru toți copiii prezenți la slujbă, Vlădica a oferit cadouri speciale, dulciuri, iar pentru toți credincioșii – cîte un calendar creștin-ortodox de buzunar pentru anul 2022.

După încheierea slujbei toți credincioșii au fost invitați să ia parte și la o agapă de sărbătoare.

Sursa: eparhia-edinet.md


Articole postate de același autor
717

Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cinstită la Catedrala Episcopală „Sf. Bn. Knz. Alexandru Nevski”, din mun. Ungheni

Luni, pe 29/12 iulie  2022, de Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Sf. Bn. Knz. Alexandru Nevski” din mun. Ungheni. În dimineața zilei, Ierarhul a fost întâmpinat solemn și călduros și într-un mod organizat, de către slujitorii Catedralei, dar și de numeroși creștini, veniți să aducă […]