Actualitate

Soborul Maicii Domnului la Catedrala Mitropolitană din muncipiul Chișinău

1170

În cea de a doua zi a marelui praznic al Nașterii Domnului, în care este sărbătorit Soborul Maicii Domnului, la 8 ianuarie 2022, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove s-a aflat în mijlocul enoriașilor Catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului” din Capitală.

Cu acest prilej, Mitropolitul țării a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, avându-i alături pe Episcopii vicari: Ioan de Soroca și Siluan de Orhei, Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretarul Mitropoliei Moldovei, PC Arhim. Filaret (Cuzmin), starețul Mănăstirii Căpriana și soborul de preoți și diaconi ai Catedralei mitropolitane.

Cuvântul bisericesc, „sobor” însemnează „adunare de oameni”: întâi, cuvântul acesta este o chemare către cei credincioşi, să ne adunăm astăzi, în cinstea Maicii Domnului, aici pe pământ; dar, pe de altă parte, cuvântul „sobor” ne aduce aminte că Maica Domnului ce se află preaslăvită, fără de asemănare, în mijlocul tuturor Sfinţilor fericiţi din ceruri şi că, aşa fiind, adunarea noastră de astazi, de pe pământ este, de fapt, o împreună-prăznuire a noastră cu cetele tuturor Sfinţilor şi îngerilor din ceruri. Adunarea cea cerească, adică, se uneşte, astăzi, cu adunarea noastră pământească, la cinstirea Maicii Domnului.

Mitropolitul Vladimir a a avut parte de alese felicitări și din partea Episcopului Ioan al Sorocii, care a vorbit din numele Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, a slujitorilor Catedralei mitropolitane, mulțumind arhipăstorului pentru grija Sa părintească și pentru dragostea pe care o are față de cler și popor.

La final, conform tradiției, corul de copii al Catedralei a venit cu un buchet de colinde și cântări de Nașterea Domnului.

Soborul Maicii Domnului este unul din cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Preasfintei Fecioare Maria.

În cea de-a treia zi de Nașterea după Trup a Domnului, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
1583

”Campusul universitar: o istorie în istorii” – tema conferinței de la USM

În seara zilei de miercuri, 31 martie, în cadrul serilor duhovnicești de la biserica USM a fost abordată tema: ”Campusul universitar: o istorie în istorii”. Invitatul serii a fost profesorul și cercetătorul Ion Valer Xenofontov. În contextul celor 75 de ani de la fondarea Universității de Stat din Moldova și celor trei decenii de la […]