Sărbătoarea colindelor „Hristos se naște, slăviți-l!”, ediția a VI-a, cu genericul „salvează un colind pentru eternitate!”

1051

Vă invităm să sărbătorim împreună Nașterea lui Iisus Hristos, pregătindu-ne pentru sărbătoare, cum se pregăteau în vremuri de demult strămoșii noștri colindători. Identificați, învățați, înregistrați un colind și expediați-l pe adresa Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Sărbătoarea colindelor „HRISTOS SE NAȘTE, SLĂVIȚI-L!”, ediția a VI-a, va avea genericul „Salvează un colind pentru eternitate!” și este organizată cu sprijinul Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove, Sectorul Sinodal Relații Culturale.

Pentru a participa la Sărbătoarea colindelor, Vă rugăm să înregistrați, în versiune completă, colindul tradițional din satul de baștină, sau un colind religios despre Nașterea lui Iisus Hristos pe care l-ați descoperit în regiunea unde locuiți. Trimiteți înregistrările video, până în data de 26 decembrie 2020, la adresa de e-mail a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală: [email protected].

Înregistrările ar trebui să conțină: – denumirea ansamblului sau numele persoanei care colindă; – localitatea; – înregistrarea video a unui colind, sau cel mult două-trei colinde, sau cântece despre Nașterea lui Iisus Hristos; numele persoanei/lor de la care a fost cules colindul, sau lucrarea din care v-ați inspirat, dacă reprezintă un colind cunoscut publicului larg, indicând anul, data nașterii informatorului. Înregistrările video nu ar trebui să conțină pauze sau întreruperi în timpul filmărilor. Corurile bisericești sunt rugate să facă înregistrările în incinta bisericii.

Cele mai autentice, vechi și valoroase colinde și cântece despre Nașterea lui Iisus Hristos vor fi incluse într-un program de colinde al Sărbătorii colindelor „HRISTOS SE NAȘTE, SLĂVIȚI-L!”, difuzat online pe pagina de Facebook și site-ul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală (muzeu.md), în data de 30 decembrie 2020, la ora 11.00.

Prin ediția din acest an a Sărbătorii colindelor, ne propunem să sensibilizăm comunitățile purtătoare ale acestui obicei, grupurile folclorice de amatori, corurile bisericești, persoanele în etate și tânăra generație să descopere și să înregistreze colindele tradiționale vechi, supuse riscului de a dispărea din uzul comunitar. Astfel, considerăm că vom contribui cel mai bine la promovarea unui repertoriu foarte valoros de colinde tradiționale și cântece de Crăciun, chiar și în condițiile actualei pandemii.

Vă îndemnăm să fiți sensibili la frumusețea colindelor străvechi. Să le învățați, să le înregistrați și să le colindați, astfel salvând colindele noastre de la dispariție!

Se știe că, din bătrâni, toată casa, tot omul, toată localitatea trebuiau să fie colindate, pentru ca toți să fie sănătoși și să aibă viață îmbelșugată. Colindele străvechi, irepetabile și purtătoare a istoriei și credinței neamului vor asigura starea noastră de bine, sănătatea și unitatea noastră spirituală.

 

Sursa: muzeu.md


Articole postate de același autor
817

În Duminica a V-a din Postul Mare, Înaltpreasfințitul Nicodim a liturghisit la Mănăstirea Zăbriceni

În Duminica a V-a a Postului Mare, a Cuvioasei Maria Egipteanca, Înaltpreasfințitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Briceni, a oficiat Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Naşterea Domnului” din comuna Zăbriceni, raionul Edineţ. Ierarhului i-a coliturghisit un sobor de slujitori din care a făcut parte Preacuviosul părinte stareț, arhimandritul Damian (Burlacu) și viețuitori ai mănăstirii. […]