Preotul Vasile Ștefănescu, împreună cu fiica sa – omorâți în cel mai groaznic mod

2926

Vasile Ștefănescu s-a născut în anul 1894, în com. Dumitrești, jud. Ismail. A învățat la Școala Eparhială din Ismail și la Seminarul Teologic din Chișinău. După absolvirea studiilor teologice a fost numit cântăreț la Biserica „Acoperemântul Maicii Domnului” din orașul Chilia Nouă, cu începere din luna mai 1918.

La 8 septembrie 1919, cântărețul bisericesc Vasile Ștefănescu a fost hirotonit în treapta de diacon, de către PS Dionisie Episcop al Ismailului și la 15 septembrie, în trepta de preot. În aceeași zi a fost numit paroh la Biserica „Sf. Arh. Mihail” din com. Vasilevca, jud. Ismail, de către ÎPS Nicodim Arhiepiscopul Chișinăului și Hotinului.

Părintele Vasile Ștefănescu a slujit la biserica din Vasilevca, până la 1 mai 1928, când potrivit cererii înaintate a fost transferat de către PS Iustinian Episcopul Cetății Albe–Ismail, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Fântâna Zânelor, jud. Ismail. Pentru activitate pastorală și misionară, părintele a fost gratificat cu mai multe distincții bisericești, în 1923, 1928 și în 1932.

În componența familiei preotului erau următoarele persoane: soția Maria, fiica fostului cântăreț bisericesc Porfirie Brăguță, decedat; copii: Vitalie, născut la 2 februarie 1920, Tamara, născută la 4 noiembrie 1923 și Sofia, născută la 5 aprilie 1927. Părintele avea 13 desetine de pământ, rămas de la părinții lui, în com. Dumitrești, jud. Ismail.

La 19 decembrie 1932, la o depărtare de 5 km de orașul Ismail, părintele împreună cu fiica sa Sofia, care avea vârsta de 6 ani neîmpliniți, au fost atacați de niște răufăcători, care i-au jefuit, apoi i-au omorât, batjocorind trupurile lor în cel mai groaznic mod, apoi i-au aruncat într-o fântână din apropiere. Această crimă odioasă a fost descoperită peste două zile și în următoarea zi după descoperirea crimei, au fost găsiți făptașii. Trupurile neînsuflețite ale preotului și a fiicei lui, au fost duse la morga orașului Ismail, apoi au fost transportate la Biserica „Sf. Femei Mironosițe” din oraș.

Sf. Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail, înainte de slujba înmormântării a rostit o cuvântare, în care menționa, “că victimile, din mila lui Dumnezeu, au primit botezul cu sânge, ca și cei nenumărați mucenici ai veacurilor primare creștine și vor căpăta răsplata cuvenită în Casa Tatălui Ceresc, fiindcă sângele vărsat i-a spălat de toate păcatele, făcute cu voie sau fără voie în viața lor pământescă”. În timpul prohodului sa vorbit și despre decăderea morală a tineretului de la mahalalele orașului, “răzvrătiți de propaganda bolșevică și comunistă”.

Cei decedați au fost înmormântați în cimitirul Bisericii „Sf. Femei Mironosițe” din Ismail. Potrivit unor informații ale localnicilor, în anul 1984, o parte de mormintele din cimitir au fost strămutate, după care, întreaga suprafață a cimitirului a fost nivelată.

 

(Protoiereu Ioan Lisnic)


Articole postate de același autor
1293

„De poţi crede, toate sunt cu putinţă celui ce crede” Duminica a VII-a după Rusalii la Catedrala Mitropolitană

„Nu se clatină în credinţă cel care se sprijină cu tărie pe cuvântul Domnului.” În Duminica a șaptea după Cincizecime, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chişinăului şi al Întregii Moldove, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în scuarul Catedralei Mitropolitane “Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău. Pericopa evanghelică a vindecării celor doi orbi și a […]