Sărbătoarea „Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae” la Catedrala Mitropolitană

849

La 9/22 mai în Biserica Ortodoxă este sărbătorită „Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae”. Cu acest prilej în scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din Chișinău a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, împreună cu soborul de preoți și diaconi și cei mai fideli enoriași ai Catedralei Mitropolitane.

De menționat în mod deosebit faptul că Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir are o legătură de suflet deosebită cu Sfântul Ierarh Nicolae, pentru că a primit la botez numele în cinstea lui și astfel nu întârzie să-i ceară în rugăciuni mijlocire pe lângă Mântuitorul Hristos pentru tot poporul drept-măritor, iar pe lângă aceasta, astăzi s-au împlinit patruzeci și șase de ani din momentul în care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova și-a început slujirea bisericească.

La acest moment aniversar, Secretarul mitropolitan și eclesiarh al Catedralei, Prot. mitr. Dr. Vadim Cheibaș i-a adresat Înaltpreasfințitul Mitropolit un cuvânt de felicitare din partea slujitorilor Catedralei Mitropolitane.

De asemenea, o rugăciune de mulțumire la aniversarea zilei hirotoniei în treapta de diacon a Mitropolitului Vladimir a fost rostită de Protodiaconii Catedralei Mitropolitane în timpul Sfintei Liturghii.

Biserica noastră este una binecuvântată, pentru că are în frunte un astfel de ierarh. În acești patruzeci și șase de ani de trudă asiduă depusă pe ogorul lui Dumnezeu, parcurgând treptele slujirii de la diaconie până la arhierie, Mitropolitul Vladimir a câștigat dragostea și respectul tuturor celor care l-au cunoscut și au reușit să se convingă de hărnicia duhovnicească, bunătatea și dragostea frățească – înalte calități care l-au consacrat drept un Părinte duhovnicesc, deosebit de drag pentru poporul drept-măritor al Moldovei.

 ***

Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari. Sfântul Nicolae a trăit la sfârșitul secolului III și începutul secolului al IV-lea. Datorită vieții sfinte a fost ales episcop al Mirelor Lichiei. Din cauză că a propovăduit credința în Domnul Iisus Hristos a fost prins de conducătorii cetății, a fost bătut și aruncat în temniță, împreună cu alți creștini. Imediat ce Sfântul Constantin cel Mare a ajuns împăratul romanilor au fost eliberați toți din închisoare, inclusiv Sfântul Nicolae care a mers în Mira.

În timpul vieții pământești a săvârșit numeroase minuni. De asemenea, a participat la lucrările Sinodului I Ecumenic de la Niceea din anul 325. La 9 mai 1087, pentru a nu cădea în mâinile musulmanilor, moaștele Sfântului Nicolae au fost mutate din Mira la Bari, în sudul Italiei.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Sursa: mitropolia.md


Articole Asemănătoare
1174

Aducerea la Bari a moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae (9/22 mai)

Pe vremea binecredinciosului împărat grec Alexie și a patriarhului Constantinopolului, Nicolae, stăpânind în Rusia iubitorul de Hristos marele domn al Kievului, Vsevolod Iaroslavici, și Vladimir cel de bun neam, fiul lui, domnul Cernigovului, care după aceea s-a numit Monomah, a fost năvălire a ismailitenilor asupra stăpânirii grecești de pe cealaltă parte de mare, pentru că, […]

Articole postate de același autor
1485

Ai grijă de echilibrul tău sufletesc!

Partea mânioasă a sufletului o înfrânăm prin iubire, partea doritoare o îmblânzim prin înfrânare, iar părţii raţionale îi dăm aripi prin rugăciune. Astfel, lumina minţii nu va orbi niciodată. Conform învăţăturii ortodoxe, sufletul este alcătuit din trei părţi: a) partea psihică (sentimentul), ale cărei păcate sunt ura, invidia, nemilostivirea b) partea doritoare (voinţa), ale cărei […]


Foto