”Să-i luminăm pe toţi cu lumina cea dreaptă…”

1359

”Să-i luminăm pe toţi cu lumina cea dreaptă…” sunt cuvintele pline de sens, spuse de marele preot-poet A. Mateevici cu mai mult de 100 de ani în urmă, au ajuns la inima fiecărui spectator din sală. La data de 30 martie 2017, în sala de festivități a L/T ”Alexei Mateevici” din or. Şoldăneşti s-a desfășurat Concursul Zilele Naţionale Alexei Mateevici 2017, 129 ani din ziua naşterii lui A. Mateevici.

Acest generic a adunat în sala liceului elevi și profesori din majoritatea gimnaziilor și liceelor raionului Șoldănești. Ca oaspeţi de onoare au fost: d – nul Nicolae Mîndru, șef DÎ Șoldănești, Părintele Protopop Protoiereul Vasile Rotari, d-nul Anatol Platinda, specialist în Secția Cultură, Tineret și Sport Șoldănești, d-nul Durnea Iurie director, Școala de Arte Plastice, profesorii de la catedra de limbă și literatură română care au organizat acest frumos eveniment.

În cuvîntul de salut protopopul de Şoldăneşti, Prot. Vasile Rotari a vorbit despre viaţa preotului şi poetului Alexei Mateevici şi a specificat că poetul este autorul versurilor de o rară frumuseţe prin care a închinat un preafrumos imn limbii române, care în concepţia poetului este comoară, foc ce arde, graiul pâinii, limbă sfântă, limba vechilor cazanii. În Republica Moldova versurile poeziei Limba noastră sunt foarte cunoscute, căci ele constituie imnul naţional.

În sala de festivități a liceului s-au desfășurat mai multe activități dedicate poetului-patron spiritual al liceului A. Mateevici. După o mini excursie prin muzeul de literatură și cel de istorie din liceu elevii, însoți de profesori și oaspeții de onoare au vizionat spectacolul literar ”Aripi de zbor”, prezentat de membrii cenaclului literar ”Moștenitorii”, conducător Nasu Maria, prof de limba și lit rom. Apoi toți participanții și spectatorii au ascultat cu atenție recitalul de poezii dedicate marelui poet şi rezultatele concursului la eseu cu genericul: “Aripile timpului pe Mateevici îl continuă, îl rodesc…” şi concursului desen – pictură: “Poezia mateeviceană ilustrată în culori”. Fiecare participant la activitate au fost menționați cu diplome, iar învingătorii au fost apreciați pe măsura realizărilor: trofeie, medalii și premii de carte.

Spectacolul literar „Aripi de zbor” prezentat în cadrul activităţilor Zilele Naţionale A. Mateevici a introdus spectatorul în atmosfera timpului mateevicean. Deasemenea a fost o călăuză şi un îndemn pentru fiecare cetăţean al ţării de a menţine şi a promova valorile primordiale: credinţa, limba, independenţa, curajul şi adevărul.

Protopopiatul Șoldănești, mitropolia.md


Articole postate de același autor
7660

Toate necazurile şi problemele lumii acesteia vin de la puţină credinţă

Toate necazurile şi problemele lumii acesteia vin de la puţina lor credinţă: nimeni nu crede cu adevărat că Dumnezeu le poartă de grijă şi atunci se ocupă ei de asta! Işi fac griji pentru trai, asigurări de sănătate, de boală, aduna bani pentru zile negre. Toate pentru tihna aces­tui trup. Dar lumea este oarbă şi […]


Foto