”Sărbătoarea de astăzi este o sărbătoare a uimirii, atât pentru oameni cât și pentru îngeri. Pentru oameni că se înalță la cer Dumnezeu și pentru îngeri că îl văd pe Om ridicându-se de-a dreapta lui Dumnezeu Tatăl.” (Sfântul Nicolae Cabasila)
De sărbătoarea Înălţării Domnului, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar Mitropolitan, înconjurat de un sobor de slujitori, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.
Înălţarea Domnului Iisus Hristos este prăznuită la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptămâna a 6-a după Paşti. Această sărbătoare este cunoscută în popor şi sub denumirea de Ispas. În această zi, creştinii se salută cu „Hristos S-a înălţat!“ şi „Adevărat S-a înălţat!“.
Astăzi, prăznuim cu toții înalta şi marea sărbătoare a Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos, eveniment care covârşeşte mintea omenească. Căci, Înălțarea Lui este bunul nemărginit pentru noi toți. Că dacă nu ar fi aşa, zice Sf. Nicolae Velimirovi, El nu S-ar fi înălțat.
„Dumnezeu a coborât pe pământ pentru ca noi să ne înălțăm la cer. Iată sensul praznicului Înălțării. Acolo este lumina, bucuria de negrăit. Dacă Hristos este în cer, iar noi credem în El și Îl iubim, atunci noi suntem acolo cu El, la masa Lui, în Împărăția Lui. Dacă în El omul se ridică în loc să cadă, atunci această ascensiune la care eu sunt chemat îmi este revelată și mie: acolo îmi sunt manifestate scopul, sensul, bucuria ultimă a vieții mele”, ne îndeamnă Părintele Alexander Schmemann.
După citirea pericopei evanghelice, ierarhul a adresat un de învățătură despre importanța și semnificația Praznicului Înălțării Domnului. „Praznicul Înălțării Domnului ne îndeamnă să privim mai mult la Cer și mai puțin către pământ. Cerul, cu atâtea bunătăți veșnice, fiecare dintre care întrece prețul la toate cele văzute de noi, se apleacă spre noi, pentru ca inima noastră să fie în cer, să tindă spre înălțimi și să-și găsească pacea și liniștea la Tronul Ceresc. Astfel, să ne înălțăm gândurile către Cer și să ne rugăm: Iisuse, Mântuitorule, înălțându-te la Cer, nu ne lăsa orfani pe noi, fii tăi. Vino, în mijlocul nostru și întărește-ne în credință, fă-ne vrednici să primim Duhul Tău cel Sfânt, care să ne încălzească inimile rătăcite de povara păcatelor”, a menționat ierarhul Orheiului în predica sa.
„Plinind rânduiala cea pentru noi, și pe cele de pe pământ unindu-le cu cele cerești, Te-ai înălțat întru slavă, Hristoase Dumnezeul nostru, de unde nicidecum nu Te-ai despărțit, ci ai rămas nedepărtat, grăind celor ce Te iubesc pe Tine: Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră.” (Condacul praznicului)
Sursa: manastireacurchi.md