S-a născut primul copil din lume cu trei părinți!

3597

Primul copil din lume cu ADN de la trei părinți s-a născut în Mexic, după ce oamenii de știință americani au fost nevoiți să treacă granița pentru a duce la îndeplinire tehnica controversată, arată marți New Scientist. Metoda le oferă posibilitatea persoanelor care au mutații genetice rare să poată avea copii. 

Cuplul, originar din Iordania, a încercat timp de 20 de ani să aibă un copil, însă femeia este purtătoarea genelor sindromului Leigh, o dereglare fatală, ce afectează dezvoltarea sistemului nervos și este transmisă pe cale maternă. Cei doi au cerut ajutorul medicului John Zhang și echipei sale de la New Hope Fertility Center din New York.

Zhang a dezvoltat o cale de a evita boala mitocondrială folosind tehnica supranumită ''trei părinți''. Metoda, care este aprobată în Marea Britanie, poartă numele de transfer pronuclear și presupune fertilizarea atât a ovulului mamei cât a celui provenit de la o donatoare cu sperma tatălui. Înainte ca ovulul fertilizat să înceapă să se dividă în embrioni, fiecare nucleu este separat. Ovul donatoarei este îndepărtat, fiind înlocuit cu cel al mamei. Această tehnică nu a fost, însă, agreată de cuplu deoarece cei doi sunt musulmani și s-au opus distrugerii celor două embrioane, după cum mai arată sursa citată. Prin urmare, Zhang a abordat o procedură diferită, controversată. El a extras nucleul din ovulul mamei și l-a inserat în ovulul donatoarei din care a fost scos în prealabil nucleul. Ovulul rezultat — cu ADN nuclear de la mamă și ADN mitocondrial de la donatoare — a fost ulterior fertilizat cu sperma tatălui. 

Echipa lui Zhang a folosit această tehnică pentru a creea cinci embrioni dintre care numai unul s-a dezvoltat normal. Acesta a fost implantat în corpul mamei, ceea ce a dus, după nouă luni, la nașterea copilului a cărui concepere constituie o premieră medicală.

Zhang a declarat că a ales Mexic deoarece acolo ''nu există reguli''. Specialistul a mai spus că este convins că a făcut o alegere ''etică, pentru a salva vieți''. 

Nou-născutul se numeşte Abrahim Hassan şi medicii americani pretind că au luat toate măsurile de precauţie pentru ca micuţul să nu moştenească o boală genetică gravă pe care ar fi avut-o mama copilului de origine iordaniană, scrie bbc.com.

Potrivit experţilor a fost deschisă o nouă eră în medicină care va ajuta şi alte familii care se confruntă cu aceleaşi probleme de sănătate precum cele ale familiei lui Abrahim Hassan.

Această metodă controversată, ce permite părinţilor cu mutaţii genetice rare să aibă copii sănătoşi, a fost legalizată doar în Marea Britanie.

Însă naşterea lui Abrahim Hassan, ai cărui părinţi iordanieni au fost trataţi de o echipă de medici americani în Mexic, va determina cel mai probabil aprobări accelerate ale acestei tehnici şi în alte ţări ale lumii, potrivit experţilor în embriologie.

Mama lui Abrahim, Ibtisam Shaban, are genele care declanşează sindromul Leigh, o maladie fatală care afectează dezvoltarea sistemului nervos. Genele asociate acestei maladii sunt ascunse în ADN-ul mitocondriilor, uzinele de energie ale celulelor, ce încorporează 37 de perechi de gene care sunt transmise copiilor pe linie maternă.

Acest ADN mitocondrial este diferit de majoritatea ADN-ului uman, care este conţinut de nucleul fiecărei celule.

sursa: agerpres.ro

europafm.ro


Articole postate de același autor
2896

O familie numeroasă nu exclude realizarea profesională

De obicei, familiile numeroase sunt privite cu neîncredere; se consideră că sunt rodul unor circumstanțe, nu al unor decizii asumate, iar „circumstanțele”, ajung mai întotdeauna să poarte numele de “iresponsabilitate”. În cele ce urmează vom prezenta familiile unor mame celebre, pentru care alegerea de a avea o familie numeroasă a fost una conștientă, consecință a […]