PS Siluan, Episcopul Orheiului, a liturghisit de Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

661

„Grijile pământeşti nu le-ai cunoscut şi cu cereştile nădejdi te-ai îmbogăţit, petrecând pe pământ viaţa ca un înger, preafericite…”

De Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău.  Preasfinței Sale i-a coliturghisit soborul de slujitori ai Catedralei.

Dintre toți sfinții din calendarul ortodox, după Mântuitorul Hristos și Maica Domnului, numai Sfântului Ioan Botezătorul, i se cinstește și nașterea, nu doar mutarea la cele veșnice.  Ziua sa de naştere a devenit o zi de sărbătorire a celui care s-a învrednicit să pregătească venirea Mântuitorului în lume, mărturisindu-L drept răscumpărător al păcatelor întregii lumi, fapt pentru care este numit Înaintemergătorul Domnului.

„Proorocul Maleahi şi Evanghelistul Marcu îl numesc pe Ioan înger, pentru că Ioan a fost în viaţa sa ca un înger din cer, mai aproape decât toţi oamenii de vieţuirea îngerească. Apoi, ca să se vadă limpede că ţinta lucrării pe pământ a lui Hristos a fost să facă din oameni îngeri, din oameni muritori, păcătoşi, robi din fire, să facă fiinţe fără de moarte, fără de păcat, aşa cum sunt şi îngerii în ceruri. Ioan asemenea unui înger mai întâi, prin ascultarea faţă de Dumnezeu. Apoi, prin libertatea faţă de lume; şi în al treilea rând, prin negrija faţă de trup, ” ne spune Sfântul Nicolae Velimirovici.

Sfântul Ioan Botezătorul este reprezentat în unele icoane având două aripi mari la spate, ce amintesc de cuvintele profetului Maleahi: „Iată, Eu trimit pe îngerul Meu şi va găti calea înaintea feţei Mele” (Maleahi 3, 1). Pictat în acest fel, Sfântul Ioan nu este doar un simbol al mesagerului, ci și al vieții ascetice a unui „înger pământesc și om ceresc”.

Sfântul Ioan Botezătorul arată către Hristos, îi trimite pe oameni la Hristos, se bucură pentru Hristos, vestind solemn: “Tatăl Îl iubește pe Fiul și pe toate acestea le-a dat în mâna Lui” (Ioan 3, 35). Fie ca și inima noastră sa marturiseasca aceasta! Sa-L preaslavim pe Hristos cu buzele noastre si cu viata noastra, pentru ca “sa fie El Cel dintai intru toate” (Coloseni 1, 18), si pentru ca noi sa ne micsoram, iar El sa creasca.

Sfinte Proorocule Ioan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Sursa: manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
1151

Mitropolitul Onufrie: ”Ne rugăm lui Dumnezeu pentru pace, și iubirea să învingă răul”

Preafericitul Mitropolit Onufrie al Kievului și al Ucrainei a numit negocierile dintre Rusia și Ucraina primul pas uman. În data de 20 martie 2022, după o slujbă pentru pace în Ucraina, Preafericitul Mitropolit Onufrie a făcut apel ca dragostea să învingă răutatea care stăpânește oamenii, relatează news.church.ua. „Astăzi ne-am rugat la Sfânta Liturghie și acum am săvârșit o […]