„Duminica Ortodoxiei e ziua a șaptea a Bisericii, odihna ei sărbătorească după victoria asupra haosului spiritual, prin așezarea temeiurilor adevărate ale existenței umane”. (Pr. D. Stăniloae)
În prima Duminică a Postului Mare, Duminica Ortodoxiei, 5 martie 2017, Preasfinţitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Stareț al Sfintei Mănăstiri Curchi s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Curchi.
Ierarhul a săvârșit într-o frumoasă atmosferă de sărbătoare și bucurie, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, prima din Sfântul şi Marele Post al Paștilor, în sobor de preoţi şi diaconi.
La Sfânta Liturghie au participat numeroşi credincioşi, foarte mulţi dintre aceştia împărtăşindu-se cu Sfintele Taine.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Siluan a rostit o frumoasă predică, în care a sintetizat principalele învățături duhovnicești ce se desprind din fragmentul scripturistic și a reliefat semnificaţiile istorice şi doctrinare ale Duminicii Ortodoxiei.
În început, Ierarhul a explicat semnificația expresiei „a fi ortodox”: „Ortodox înseamnă să ai credinţă dreaptă, deplină şi vieţuire după cum este credinţa. Atunci când avem aceste repere de vieţuire, suntem siguri că mergem spre Dumnezeu şi Dumnezeu vine spre noi”.
Totodată, Preasfinția Sa a arătat că în Duminica Ortodoxiei încununăm hotărârile tuturor celor 7 sinoade ecumenice: „Duminica Ortodoxiei este pentru noi prilejul de a ne reîmprospăta credinţa printr-o sărbătoare a biruinţei ei asupra tuturor rătăcirilor şi a ne întări cu nădejdea că Dumnezeu va păstra în noi chipul Său preasfânt”.
În încheiere, Preasfințitul Siluan a îndemnat credincioșii să apere credința ortodoxă și să cinstească sfintele icoanele atât prin închinăciune și sărutarea lor, cât și prin iubirea arătată semenilor, în a căror ființă stă ascunsă icoana sau chipul lui Hristos: „Să păzim cu dragoste de Dumnezeu rânduiala Sfântului şi Marelui Post, căutând prin fapte bune să cinstim chipul lui Dumnezeu în aproapele nostru şi rugându-ne: Pune Doamne Bisericii Tale întărire, ca să petreacă în veacul veacului, neclintită de valul eresurilor. Amin”, a conchis Episcopul de Orhei.
După otpustul Liturghiei, soborul preoțesc, în frunte cu Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, a săvârșit unicul și solemnul Te-Deum (Sinodiconul) din Duminica Triumfului Ortodoxiei.
*******
Sărbătoarea de astăzi, trecută în calendar cu numele de Duminica Ortodoxiei, a fost rânduită astfel în ziua de 11 martie 843, fiind reașezată în temeiurile ei închinarea la sfintele icoane. Duminica Ortodoxiei, prăznuită de atunci și până astăzi în prima Duminică din Postul Mare, reprezintă încununarea luptelor și jertfelor creștinilor pentru apărarea sfintelor icoane, în timpul persecuțiilor împăratului Leon al III-lea Isaurul și urmașilor săi (730-787 – prima perioadă iconoclastă și 813-843 – a doua perioadă iconoclastă). În perioada respectivă mii de icoane au fost smulse cu furie nu numai de pe pereții bisericilor, ci și din casele drept-măritorilor creștini, au fost sfărâmate, batjocorite și arse în piețele publice. Iar apărătorii sfintelor icoane au fost întemnițați, schingiuiți, uciși ori arși de vii, pătimind astfel pentru dreapta credință, care este temelia cinstirii sfintelor icoane.
Vă dorim mult spor în urcușul duhovnicesc al Postului Sfintelor Paști, rugându-L pe Milostivul Dumnezeu să vă binecuvânteze: „Harul Domnului nostru Iisus Hristos și dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Sfântului Duh să fie cu voi cu toți!” Amin! (2 Corinteni 13, 13).
Sursa: http://manastireacurchi.md/