Minunea frescei Sfântului Dimitrie de la mănăstirea Curchi

2271

S-a încercat de mai multe ori distrugerea picturei murale cu înfăţişarea sfântului Dimitrie de la mănăstirea Curchi, totuşi ea reapărea din nou şi din nou.

Fresca reprezentându-l pe Sf. Mucenic Dimitrie în înălţimea adevărată a fost pictată mai mult de două secole în urmă, la mănăstirea Churchi din raionul Orhei. În mod repetat s-a încercat ascunderea ei de lume: în perioada sovietică a fost tencuită cu vopsea neagră, funingine, var. Cu toate acestea, culoarea și vopseaua lucrării minunate centimetru cu centimetru reaparea deasupra la tencuiala străină.

Mucenicul Dimitrie este reprezentat pe zidurile din afara a mănăstirii. Și de atât este deschis la toate vânturile, ploaie, zăpadă şi soare. Cu toate acestea, natura a avut un impact redus asupra aspectului frescei. La fel ca toate aceste lucrări, imaginea lui Sfântul Dimitrie este pictată pe tencuială umedă cu vopsea pe bază de apă. Desigur, urmele timpului erau vizibile – dar reprezentau  doar mici fisuri și vopseaua ușor decolorată. Aşa şi i-a fi bucurat pe credincioși Sf. Dimitrie, dacă nu era guvernul sovietic.

La sfârșitul anilor ’50 mănăstirile şi bisericile din Moldova au început să fie închise şi distruse în masă. Soarta tristă nu a trecut pe alături nici de mănăstirea Curchi. Călugării au fost izgoniţi, iar icoanele și tot ce aparținea mănăstirii, a fost dus într-o direcţie necunoscută. Iar mănăstirea a fost transformată într-un spital pentru bolnavi mintal și cei care sufereau de alcoolism. Dar picturile murale pictate desigur că nu era posibil să fie transportate.

Și atunci „de sus” a venit o instrucțiune: nu aţi putut pe Dimitrie să-l „scoateţi”, atunci el trebuie vopsit ca să nu se mai observe.

– Prima dată în anii 60 – relatează călugărul Avraam – l-au acoperit cu o vopsea neagră  de origine necunoscută. Şi în loc de imaginea sa pe perete a apărut un dreptunghi de doi metri.

Dar după un timp tabloul a început să devină vizibil după vopseaua neagră. Ateii de atunci au luat din nou pensulele pentru a ascunde iarăşi imaginea sa. Dar, după câțiva ani silueta mucenicului, hainele sale colorate au reapărut prin vopseaua neagră: el apărea din nou și din nou. Au încercat să-l acopere chiar şi cu var, dar Dimitrie se reîntorcea.

„Să-l înnegrească” au încercat nu doar pe mucenicul Dimitrie. Pe teritoriul bisericii mănăstirii mai sunt două fresce ale sfinţilor, care de asemenea au fost vopsite. Conform relatării locuitoriilor de la Curchi să-i „mascheze” au încercat cu răşină dizolvată în benzină. Aceste picturi, de asemenea, ușor au început să reapară din negrul cu care au fost acoperite. Totuşi mai lent decât imaginea mucenicului Dimitrie.

Călugărul Avraam, un locuitor al mănăstirii Curchi:

–  „Curățarea” frescelor este un miracol, dar ea se explică prin pronia dumnezeiască. Faptul că imaginea apare din nou și din nou, în ciuda lucrării rele a oamenilor, înseamnă un singur lucru: locul acestor imagini e anume aici la mănăstirea Curchi. Spre exemplu imaginea și puterea mucenicului Dimitrie nimic nu poate distruge. Chiar și atunci când imaginea martirului a fost aproape complet ascunsă, el nu a încetat să vindece bolnavii.

Traducere Natalia Lozan

Sursa http://old.kp.md/


Articolul Următor
Articole Asemănătoare
1570

Iisus Hristos ieri şi azi şi în veci este Acelaşi

– Părinte, adesea se vorbeste despre “înnoire in Biserica”, ca şi cum Biserica îmbătrâneşte şi are nevoie de înnoire! – Da, a îmbătrânit!… Dar chiar şi cei care nu au evlavie, dar au puţină minte, nu sunt de acord cu înnoirile pe care le fac acum, ci caută să afle cel vechi. Nu-i mişcă deloc, […]

Articole postate de același autor
865

Slujire arhierească în Joia Mare la Catedrala Mitropolitană “Nașterea Domnului” din Chișinău

Săptămâna Patimilor este o perioadă deosebită de asceză și rugăciune, când creștinii retrăiesc duhovnicește încercările la care a fost supus Domnul nostru Iisus Hristos înainte de răstignirea Lui. Astfel, în Joia Mare, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Vladimir, Preasfinţitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei, a fost oficiat Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, unită […]