Actualitate

Prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, la Catedrala episcopală din Soroca

2143

De ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, PS Ioan Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei, a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală din Soroca.

La slujba praznicală, alături de preoții slujitori, a participat numeroși credincioși, veniți să aducă prinos de rugăciune Sfântului Marelui Mucenic Pantelimon, Tămăduitorul de boli.

Sfântul Pantelimon este cunoscut drept ocrotitor al medicilor și tămăduitor al bolnavilor. Originar din Nicomidia, s-a născut dintr-un tată păgân şi o mamă creştină, primind numele de Pantoleon, adică „cel întru toate puternic, ca un leu”. După moartea mamei a devenit ucenic al doctorului Eufrosin, de la care a deprins tainele medicinii. Preotul Ermolae i-a descoperit învăţătura de credinţă, apoi l-a botezat, punându-i numele Pantelimon, adică „cel cu totul milostiv”. Prin puterea credinţei, Sfântul Pantelimon a tămăduit trupurile şi sufletele multor bolnavi. După chinuri grele a fost decapitat în jurul anului 305, în vremea persecuţiilor declanşate de împăratul Diocleţian.

Tuturor enoriașilor prezenți, PS Episcop Ioan le-a transmis un mesaj de felicitare, cu prilejul sărbătoriri, acestui mare Sfânt al Ortodoxiei.

Tot în această zi, în curtea Catedralei episcopale din Soroca, PS IOAN dimpreună cu soborul preoțesc a săvârșit și Taina Sfântului Maslu.

Sfântul Mucenic Pantelimon este chemat în rugăciuni de către preoții Bisericii la Sfințirea Apei și la Taina Sfântului Maslu, împreuna cu Sfântul Sfințit Mucenic Ermolae si cu ceilalți sfinți doctori fără de arginti si făcători de minuni.

sursa http://ioanmosnegutu.info/


Articole Asemănătoare
3859

Cine dintre ei sunt eu? (Gânduri la Duminica Samarineanului milostiv)

Pericopa evanghelică din această duminică ne vorbește despre mijloacele care ne stau la îndemână pentru a ne putea mântui. Totodată această pildă ne învaţă că orice persoană aflată în dificultate trebuie ajutată și sprijinită, indiferent de diferenţele religioase, etnice sau sociale care ar putea exista. Un învăţător de lege i se adresează Mântuitorului cu întrebarea: […]

Articole postate de același autor
10128

Fiecare clipă este un moment al mântuirii!

Fiecare clipă, că e la tinereţe, că e la bătrâneţe, este un moment al mântuirii. Trăieşte momentul. Cine este viu, cine trăieşte momentul, cucereşte viitorul şi nu se teme de trecutul negativ. Ne trebuie o stare de prezenţă continuă. Mare greşeală este să zici la tinereţe: voi avea grijă de suflet mai la bătrâneţe. Dar […]