Rezultatele cercetărilor privind moartea suspectă a Episcopului Grigorie Leu al Hușilor – otrăvit de reprezentanți ai regimului comunist ateu

1324

 

Episcopia Hușilor aduce la cunoștința opiniei publice rezultatele privind demersul, inițiat încă din anul 2018, de stabilire a circumstanțelor trecerii la cele veșnice a fostului Episcop de Huși, Grigorie Leu, mort în condiții suspecte, la data de 1 martie 1949.

Pentru punerea în valoare a personalității acestui episcop mărturisitor, precum și pentru a readuce în memoria generațiilor actuale jertfa mărturisitoare a ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române în timpul regimului comunist, pe nedrept minimalizată în anumite cercuri ale opiniei publice, Episcopia Hușilor a încheiat, în anul 2018, la inițiativa Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, un parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), pentru investigarea modului în care a trecut la cele veșnice Episcopul Grigorie, existând suspiciunea rezonabilă a otrăvirii sale de către reprezentanții regimului comunist.

În acest sens, IICCMER a inițiat un demers legal privind reconstituirea împrejurărilor care au dus la decesul ierarhului, în conlucrare cu Parchetul Militar, care a fost sesizat în privința acestui caz.

Astfel, prin Ordonanța din 21.09.2018 s-a dispus începerea urmăririi penale în această cauză, sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității, prevăzute de art. 439, alin. 1, lit. a, din Codul penal.

În zilele de 25-26 septembrie 2018, a fost demarată, la sediul Episcopiei Hușilor, acțiunea de deshumare a rămășițelor pământești ale Episcopului Grigorie Leu, prelevându-se probele necesare efectuării unei expertize medico-legale toxicologice.

Comisia a fost alcătuită din arheologi ai IICCMER, procurori ai Parchetului Militar și reprezentanți ai Serviciului Criminalistică, un rol deosebit revenind directorului executiv al IICCMER din acea perioadă, preotul Radu Preda, domnului general de brigadă magistrat Gheorghe Cosneanu, procuror militar, la acea vreme şef al Secţiei Parchetelor Militare, și domnului arheolog Gheorghe Petrov, expert IICCMER.

Raportul de expertiză medico-legală nr. 16.932/c/24.02.2019, întocmit de Institutul de Medicină Legală Iași, a concluzionat că moartea Episcopului Grigorie Leu s-a datorat unei „intoxicații cu o substanță ce conține ioni de cupru”, „care nu puteau ajunge în organism decât prin ingestie”.

În data de 28.07.2021, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Parchetelor Militare, a emis o Ordonanță care confirmă otrăvirea Episcopului Grigorie Leu de către reprezentanții regimului comunist.

Astfel, potrivit Ordonanței de clasare în dosarul penal nr. 24/P/2018, „expertiza toxicologică face dovada faptului că moartea Episcopului Grigorie Leu a fost consecința inhalării ionilor de cupru, care, prin caracteristicile chimice și prin cantitatea mare îngurgitată, a acționat ca o substanță otrăvitoare, suprimând viața înaltului prelat la scurt timp după întâlnirea avută de acesta cu Petru Groza, președintele Consiliului de Miniștri ai proaspăt proclamatei Republici Populare Române, întâlnire după care acesta a acuzat imediat o stare de rău, iar simptomele sunt și ele unele specifice unei  intoxicații cu substanțe otrăvitoare, fiind întrunite elementele de tipicitate ale unei omucideri”.

Tot în Ordonanța amintită se precizează că, în urma analizei documentelor existente în dosarul de urmărire informativă aflat în arhiva CNSAS, se dovedește opoziția constantă a Episcopului Grigorie Leu față de regimul comunist, caracterizând drept „execuție” acțiunea soldată cu moartea acestuia.

Dat fiind faptul că în această speță au intervenit factori care împiedică exercitarea acțiunii penale, respectiv decesul suspectului sau al inculpatului, respectiv Petru Groza (decedat la 07.01.1958), a persoanelor din cadrul trupelor de securitate care și-au dat concursul în această acțiune, precum și timpul îndelungat scurs de la data faptelor, Ordonanța menționează imposibilitatea obiectivă de a mai putea stabili alți eventuali participanți la comiterea acestei omucideri, dispunându-se clasarea cauzei având ca obiect „săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 439 alin. 1 lit. a (uciderea unei persoane) din Codul penal de către Petru Groza, la data faptelor președintele Consiliului de Miniștri al Republicii Populare Române”.

Între acțiunile de restituire a adevărului istoric și de punere în valoare a personalității Episcopului martir Grigorie Leu, alături de acest demers, Episcopia Hușilor i-a dedicat acestuia, la începutul anului 2019, impozionul național „Episcopul Grigorie leu, slujire și mărturisire. Biserica în comunism” Huși, 1 martie 2019, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

De asemenea, au fost editate volumele: Episcopul Grigorie Leu în vâl­toarea istoriei. Documente (1924-1949), autori: Adrian Nicolae Petcu, pr. Nicolae Cătălin Luchian, tipărit cu binecuvântarea Preasfin­țitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, editura Doxologia, Iași, 2019 (cercetătorul CNSAS Adrian Nicolae Petcu are un merit însemnat în cercetarea și publicarea dosarului de urmărire informativă a Episcopului Grigorie Leu aflat în arhiva CNSAS, precum și a documentelor din arhivele mai multor instituții bise­ricești); Episcopul Grigorie Leu: străjer la porțile otrăvite ale istoriei, tipărit cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, editura Horeb, Huși, 2020 (conține comunicări din cadrul Simpozionului național din 1 martie 2019 și scrisorile pastorale ale Episcopului Grigorie Leu transmise credin­cio­șilor din Episcopia Hușilor cu prilejul sărbătorilor Nașterii Domnului și Învierii Domnului).

S-a finalizat astfel un amplu demers de stabilire a adevărului istoric, prin confirmarea, din partea institu­țiilor abilitate ale Statului român, a uciderii Episcopului Grigorie Leu al Hușilor de către reprezentanți de vârf ai regimului comunist ateu.

Această realitate a fost întrezărită încă din perioada imediat următoare trecerii la cele veșnice a ierarhului, și mărturisită de apropiații săi și de dovezile circumstanțiale, care au putut fi strânse în lipsa unei analize oficiale (demersurile în acest sens fiind blocate de autoritățile comuniste din acea vreme), iar apoi documentată responsabil în teza de doctorat publicată de preotul Nicolae Hurjui (Episcopul Grigorie Leu. Omul și fapta, Huși, 2000).

Ea vine să confirme și mai mult acțiunea represivă a acestui regim ateu asupra reprezentanților Bisericii și asupra valorilor creștine promovate de aceștia.

Acțiunile anticomuniste ale Episcopului Grigorie Leu nu erau rezultatul unor acte de natură politică, ci erau îndreptate - potrivit chiar concluziilor din Ordonanța Parchetului Militar - „împotriva ideologiei comuniste”, fiind chiar acuzat în public, în Parlament, în luna august 1947, că „nu s-a încadrat politic și ideologic la cerințele timpului, făcând opoziție fățișă regimului”, și cerându-se trimiterea sa în judecată.

Nici nu ar fi putut să se „încadreze ideologic”, deoarece întreaga sa ființă vibra de curajul mărturisirii - notă a demnității valorilor creștine -, în vremuri de ostilitate faţă de Biserică.

Mulțumim tuturor celor care s-au alăturat acestui efort, de a pune în lumină adevărul istoric în privința Episcopului martir Grigorie Leu, confirmându-se, încă o dată, că ideologiile ucid oameni, atât sufletește, cât și fizic.

Biroul de presă al Episcopiei Hușilor

Sursa: ziarullumina.ro


Articole postate de același autor
1666

Originea și sensurile sărbătorii Paștile Blajinilor

Citind şi ascultând diverse ştiri şi comentarii pe internet despre „Paştele blajinilor”, am întâlnit idei mai mult sau mai puţin trăsnite cu privire la această zi; păcat că unele chiar de la clerici ai Bisericii Ortodoxe. Prin mass-media am auzit chiar şi aberaţii precum că această zi (parafrazez): este închinată „spiritelor celor morţi”, care „în această […]