Actualitate

Patriarhia Română, un secol de slujire a unității poporului român. Centenarul este dedicat mărturisitorilor ortodocși români

93

Biserica Ortodoxă Română sărbătorește astăzi 100 de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie. În contextul împlinirii unui secol de la înființare, anul 2025 a fost numit de BOR și „Anul Mărturisitorilor”, iar 16 sfinți, printre care părinții Arsenie Boca, Ilie Cleopa și Dumitru Stăniloae, au fost canonizați. În listă se regăsesc și trei cuvioși din Basarabia – Sofian Boghiu, Iraclie Flocea și Alexandru Baltaga.

Liturghiile de la Catedrala Patriarhală, prilejuite de aniversarea Centenarului Patriarhiei Române, au început încă de luni seara, la ora 17:00, cu oficierea Vecerniei, iar la încheiere s-a săvârșit ultima slujbă de pomenire pentru cei 16 sfinți români canonizați.

Programul zilei de marți a început la ora 07:00, cu purtarea în procesiune a sfintelor moaște din Catedrala Patriarhală și cele ale Sfântului Apostol Andrei de la Reședința Patriarhală, toate urmând a fi așezate în Baldachinul Sfinților, pentru a facilita accesul pelerinilor la închinare. Între orele 09:00-12:00, Sfânta Liturghie va fi săvârșită în Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu membrii Sfântului Sinod, membrii Adunării Naționale Bisericești, clerici și mireni, fiind invitați să participe la acest moment liturgic și aniversar.

Ulterior, de la ora 12:00, va avea loc proclamarea generală a canonizării celor 16 sfinți duhovnici și mărturisitori din secolul al XX-lea de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de ierarhii Sfântului Sinod.

Începând cu ora 12:30, tot în Catedrala Patriarhală, va avea loc slujba de Te Deum pentru Centenarul Patriarhiei Române, iar în toate bisericile patriarhiei vor fi trase clopotele timp de un minut.

Biserica Ortodoxă Română a luat ființă în anul 1872 prin desprinderea Mitropoliei Ungrovlahiei, adică a Țării Românești, și Mitropoliei Moldovei de sub ascultarea canonică a Patriarhiei de Constantinopol și ridicarea mitropolitului Ungrovlahiei, totodată, arhiepiscop de București, în rangul de mitropolit-primat al României.

După proclamarea independenței României, în mai 1877, au urmat tratative cu Patriarhia de Constantinopol, în vederea recunoașterii autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Această recunoaștere a fost acordată în 25 aprilie 1885 de patriarhul ecumenic Ioachim al IV-lea. Patru decenii mai târziu a luat ființă și Patriarhia Română.

Sursa: ziua.md


Articole postate de același autor
1542

Dacă-ți oferă cineva ceva, primește!

Bătrânul Ieronim spunea: „Dacă-ți oferă cineva ceva, primește, ca să nu oprești harul lui Dumnezeu să se coboare peste cele ce dă, iar tu, în felul acesta vei arăta că ești smerit. Dacă n-ai deja ceea ce ai primit, păstrează. Dacă ai deja, dă-le celui ce n-are”.   (IPS Andrei Andreicuț, Mai putem trăi frumos? Pledoarie pentru […]