Ne trebuie religia în şcoală? (II)

2338

”Religia nu e o teorie, ci un mod de-a fi” (Părintele Dumitru Stăniloae).

Și atunci când oamenii nu mai cred în Dumnezeu, încep a crede în ce/cine vrei. Acestora nici nu le mai trebuie religie, unii se pronunță contra ei, alții se declară atei…

Atâta timp cât oamenii nu vor fi ajutați să ajungă la niște realități, normalități și necesități ale vieții, nici religia nu-și va găsi locul și rostul în societate.

”Religia l-a scos pe om din animalitate; i-a îmblânzit instinctele, i-a dat imboldul spre cultura sufletului şi spre progres. Religia a trezit în sufletul omului puterile gândirii, simţirii şi voinţei, a cultivat germenii vieţii spirituale şi a impus cele mai serioase preocupări asupra rostului şi destinului lumii şi al oamenilor, fără de care nu s-ar fi născut nici ştiinţa, nici arta, nici filosofia, nici progresul… Religia e matricea în care s-a zămislit cultura, făclia vieţii din care s-au aprins toate luminiţele valorilor morale şi culturale. Din religie s-au născut aşezămintele şi organizaţiile sociale care au contribuit efectiv la civilizarea, emanciparea şi ameliorarea omului…”, mărturisea părintele professor Ilarion Felea, care a avut de pătimit în temnițele comuniste din România.

Astăzi unii spun că nu mai sunt ore pentru religie, neînțelegând că dacă vor continua să sugrume această disciplină se vor pomeni că nu vor mai rămâne școli. ”Pentru că în timp ce Biserica spunea «faceți copii» ca să aveți pentru cine face școli unii spun «îi libertate, e democrație». Ce educăm, eprubete? fecundații în vitro? ce să educăm dacă nu avem copii?” (Părintele Constantin Necula).

Să-l aducem pe Hristos în școală și prin ea în societate. Altfel ne-am pierdut!

Preot Octavin Moşin


Articole Asemănătoare
3136

Vrem creştini responsabili!

Chestiunea frecventării bisericii a fost mereu discutată în societate, în special se vorbește că e același contingent de oameni şi cam acelaşi număr de persoane. Ne referim la acest subiect în Postul Mare, când mai multă lume creştină vine la biserică pentru a primi Sfintele Taine. Cu toate acestea, statisticele nu sunt dintre cele mai […]

Articole postate de același autor
3833

Credința trebuie inclusă în cei șapte ani de acasă

Adesea după moralitatea omului putem stabili religiozitatea acestuia sau cel puțin deschiderea către cele sfinte și dumnezeiești. Credința nu cade de undeva, ea se cultivă. Și din acest motiv nu trebuie să lipsească din cei șapte ani de acasă. “Numele pe care îl scrijeleşti pe scoarţa unui copac se va mări, va creşte odată cu […]