Muntele Athos: Moara unde s-a nevoit Sfântul Siluan Athonitul a fost restaurată şi sfinţită

2135

Moara de la Mănăstirea athonită Rusikon, unde s-a nevoit o perioadă Sfântul Siluan Athonitul, a fost restaurată şi sfinţită.

Slujba de binecuvântare a fost oficiată în data de 24 septembrie, în ziua de pomenire a sfântului.

La vechea moară a mănăstirii Sfântul Pantelimon – Rusikon a fost amenajată o chilie, un paraclis în cinstea Sfântului Siluan şi un mic muzeu unde pelerinii pot afla mai multe informaţii despre condiţiile în care s-a nevoit cuviosul părinte, despre cum funcţiona moara etc.

Despre ascultarea pe care Sfântul Siluan a îndeplinit-o la moara de la Mănăstirea Sfântul Pantelimon a relatat ucenicul şi biograful lui, părintele Sofronie Saharov:

Era vremea înfloririi monahismului rus la Athos. Mănăstirea se mărea şi devenise aproape ca o cetate în mijlocul pustiei.

Numărul fraţilor atinsese aproape două mii, iar oaspeţi şi închinători veneau cu sutele din Rusia şi adeseori rămâneau timp îndelungat în marile arhondarice ale Mănăstirii. Astfel încât munca la moară nu era una neînsemnată.

Şi iată, fratele Simeon (numele de botez al Sfântului Siluan), în ciuda unui somn atât de scurt, a unei cât se poate de aspre înfrânări la mâncare, a unei neîntrerupte şi fierbinţi rugăciuni, a multului şi adâncului plâns, uneori până la deznădejde, îşi împlinea conştiincios greaua trudă, unde zilnic trebuia să mânuiască şi să care mulţime de saci mari cu făină.

Ostenit de chinuitoarele năvale ale dracilor ce creşteau tot mai mult, fratele Simeon a ajuns la capătul puterilor, şi în timp ce şedea în chilie, înainte de Vecernie, a încercat preţ de o oră sentimentul unei părăsiri totale de către Dumnezeu – fapt care i-a cufundat sufletul în întunericul unei spaime de iad.

În aceeaşi zi se duce la Vecernie în paraclisul Sfântului Proroc Ilie ce se află la moară. Atunci, în dreapta uşilor împărăteşti, în locul icoanei Mântuitorului, a văzut peHristos cel Viu.

Întreaga sa făptură s-a umplut de focul harului Duhului Sfânt, o lumină dumnezeiască l-a învăluit, răpindu-i mintea la cer. Intensitatea l-a vlăguit pe Simeon întru totul, şi Domnul S-a ascuns.

Cuviosul Siluan a fost trecut în rândul sfinţilor de Patriarhia Constantinopolului în anul 1987 şi este cinstit în ziua adormirii sale, în data de 24 septembrie.

Un fragment din moaştele sale se găsesc la biserica paraclis universitar Sfântul Nicolae-Ghica (Rusă) din Bucureşti.

sursa basilica.ro

 


Articole postate de același autor
5760

Păcatul lucrului duminica

Un ţăran lucra într-o zi de duminică la câmp, în timp ce consătenul lui credincios se ducea la Sfânta Biserică. Primul începu a-şi bate joc de vecinul lui considerându-l habotnic. Însă credinciosul îi spuse: – Prietene, ce ai spune dacă eu aş avea 7 galbeni şi aş da 6 galbeni unui cerşetor, pe care l-aş […]