Actualitate

Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni și ascultătoarea Agafia de la mănăstirea Cușelăuca acceptați de biserica ortodoxă pentru a fi canonizaţi

1748

Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni și ascultătoarea Agafia de la mănăstirea Cușelăuca, din Şoldăneşti, au fost acceptați de biserica ortodoxă pentru a fi canonizaţi. Viaţa şi activitatea celor doi a fost discutată în cadrul mai multor şedinţe la care au participat Patriarhul Kiril, Mitropolitul Vladimir şi Episcopul Petru de Ungheni şi Nisporeni.

Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni a fost Arhiepiscopul Basarabiei, timp de şapte ani. În această perioadă, el a înfiinţat prima tipografie bisericească şi un seminar teologic. Bănulescu-Bodoni este apreciat pentru faptul că a promovat credinţa ortodoxă pe teritoriul Basarabiei, iar enoriaşii îl consideră un sfânt şi îi cer binecuvântarea.

"La mormântul Mitropolitului Gavriil Bănulescu Bodoni de la Mănăstirea Căpriana vin pelerini, vin creştini, vin oameni în necaz şi neputinţă care îi solicită sfatul, ajutorul ceresc", a spus episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu.

Şi ascultătoarea Agafia de la mănăstirea Cușelăuca este cunoscută pentru credinţa sa puternică în Dumnezeu. Osemintele ei, deshumate acum 17 ani, se află într-o raclă din incinta Mănăstirii. Localnicii spun că s-au vindecat de boli, după ce s-au rugat la Ascultătoarea Agafia. Aceasta l-ar fi ajutat şi pe Roman, un băiat de trei ani, care a suferit de epilepsie.

Un alt copil s-a vindecat în mod miraculos de cancer, după ce părinţii au cerut ajutorul Ascultătoarei Agafia.

Procedura de canonizare constă în deshumarea osemintelor şi ungerea lor cu mir, realizarea unui serviciu divin dedicat sfântului şi a unei slujbe de pomenire.

Sursa publika.md

Agafia


Articole postate de același autor
4760

Primul lucru pe care trebuie să-l regăsească familia post-modernă este dulceața rugăciunii

Primul lucru pe care trebuie să-l regăsească familia post-modernă este dulceața rugăciunii făcute împreună și a rugăciunii colective din biserică. Câteva minute de rugăciune dimineața și seara, mersul la biserică duminica cu toată casa, ar fi salutare. Familia creștină trebuie să se roage împreună, să cânte împreună, să facă lectură religioasă împreună. Nu se poate exprima în cuvinte […]