Biserica Ortodoxă a Finlandei: Au fost canonizați doi sfinți autohtoni

2297

Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a aprobat propunerea Bisericii Autonome Ortodoxe din Finlanda de a canoniza doi sfinţi autohtoni: Ioan de Valmo (1873-1958) şi Ioan de Ilomantsi (1848-1918).

Potrivit site-ului oficial al Bisericii Ortodoxe din Finlanda, demersurile pentru canonizare au început încă din anul 2016, documentele fiind înaintate Patriarhiei Ecumenice în luna aprilie a acelui an.

Sfântul Ioan de Ilomantsi 

Sfântul Ioan de Ilomantsi s-a născut în 13 iulie 1884.

A fost o persoană importantă pentru începuturile Ortodoxiei în Finlanda în perioada anilor 1900, dar şi un apărător al culturii şi identităţii finlandeze.

El a suferit moarte martirică în 8 aprilie 1918, la vârsta de 33 ani.

Sfântul Ioan de Valmo

Ivan Alekseyevich Alekseyev s-a născut în data de 14 februarie 1873 în satul Gubka.

În iunie 1910 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Valaam, de lângă Sankt Petersburg.

De numele sfântului Ioan se leagă comunitatea monastică de la Petsamo, comunitate care se va alătura în 1940 obștii noul Valaam.

Sfântul Ioan a trecut la cele veșnice în 5 iunie 1948.

Biserica Finlandei este o biserică ortodoxă autonomă, al cărei primat este confirmat de Patriarhia de Constantinopol. Este a doua biserică oficială a Finlandei, alături de Biserica Evanghelică Luterană a Finlandei.

sursa basilica.ro


Articole Asemănătoare
1516

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea Episcopului Dionisie Erhan

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit joi în şedinţă de lucru la Reşedinţa Patriarhală, a aprobat canonizarea Episcopului Dionisie Erhan. Episcopul Dionisie reprezintă una dintre cele mai marcante personalități eclesiastice basarabene din prima jumătate a secolului trecut, fiind unul dintre luptătorii pentru realizarea statului național unitar român. Propunerea de canonizare a venit din partea Sinodului […]

Articole postate de același autor
14162

Despre amestecul părinţilor în căsnicia copiilor

Sunt părinţi care se opun la căsătoria copiilor din motive mai mult subiective decât obiective, şi sunt părinţi care se amestecă în căsnicia copiilor lor, încât ajung să-i despartă pe copii. De multe ori părinţii fac greşeli faţă de copii, cum de altfel greşesc şi copii în cele mai multe cazuri şi nu ascultă de […]