Mesajul Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului

1520

Biserica Ortodoxă din Moldova dintotdeauna a manifestat o preocupare deosebită față de rezolvarea problemelor de mediu și a crizei ecologice îndemnând creștinii și slujitorii Ei în repetate rânduri la respect faţă de creaţie şi la un efort comun pentru protecţia mediului înconjurător.

Fiind îngrijorați față de problemele de mediu am încercat permanent să sensibilizăm conștiința publică față de problemele de mediu, îndemnând totodată la rugăciune pentru întreaga creație.

Suntem datori să administrăm responsabil darurile primite de la Dumnezeu, cultivându-le și transmițându-le și generațiilor viitoare, pentru că toate cele ce există sunt daruri ale lui Dumnezeu pentru noi şi întreaga creaţie este o Sfântă Taină în sens larg, un vehicul al puterii şi iubirii lui Dumnezeu.

De cele mai multe ori, „poluarea prin păcat” și înstrăinarea de Creatorul Său a sufletului omenesc sunt cele care determină adesea şi poluarea creaţiei. Beneficiile care provin din exploatarea creaţiei şi care urmăresc creşterea nivelului de trai sunt doar pe termen scurt şi ele de fapt camuflează iraţionalitatea abuzului şi o aroganţă a omului, ce duce într-un final spre boală.

O conduită anti-ecologică este o ofensă adusă Creatorului și o încălcare a poruncilor Sale, fapt ce lucrează împotriva adevăratei meniri a ființei umane în această lume.

Orice formă de abuz și distrugere a creației, dimpreună cu transformarea ei într-un obiect de exploatare, constituie o denaturare a spiritului evangheliei creștine. Nu este nicidecum o coincidență că Biserica Ortodoxă a fost caracterizată drept expresia ecologică a creștinismului, cu atât mai mult cu cât este Biserica păstrătoare a Sfintei Euharistii ca centru al ființei sale.

Să manifestăm un comportament responsabil față de creație – casa vieții noastre, având un duh de chibzuială și cumpătare împotriva lăcomiei și a divinizării nevoilor și a posesivității, utilizând rațional libertatea primită de la Dumnezeu.

Vă îndemnăm pe toți să avem grijă față de protejarea mediului natural şi să ne rugăm Domnului, Dătătorul de bine și a toate bunătățile, să ne dăruiască tuturor dragoste pentru toată zidirea.

Cu părintească dragoste, purtare de grijă și de tot binele doritor, 

† VLADIMIR,

MITROPOLITUL CHIȘINĂULUI ȘI AL ÎNTREGII MOLDOVE

 

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
2185

568 de ani de la căderea Constantinopolului

Au trecut 568 ani de la căderea Constantinopolului, unul dintre evenimentele cruciale din istoria Europei. În ziua de 29 mai 1453, oștirile comandate de sultanul Mehmed al II-lea cucereau, printr-o ofensivă decisivă, Constantinopolul, după un asediu care a durat aproape două luni. După cucerirea Con­stan­ti­no­polului, una dintre primele iniţiative ale turcilor a fost invitaţia adresată […]