Lupta pentru viaţă a unui preot din Iaşi. Cum salvează părintele Radu Brânză pruncii „programaţi“ pentru avort

4697

O echipă de tineri coordonată de părintele Radu Brînză de la Biserica „Sfântul Haralambie” din Iaşi se luptă de şase ani cu prejudecăţile societăţii despre femeia însărcinată fără a fi căsătorită şi cu cele despre familiile cu mulţi copii. Departamentul Pro Vita din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei salvează pruncii „programaţi” pentru avort şi susţine 153 de familii, care au împreună 1.400 de copii.

Pro Vita a apărut din dorinţa preotului ieşean Radu Brînză de a oferi o soluţie femeilor care, în loc să se bucure că au rămas însărcinate, se gândesc la consecinţele nefaste.

Preotul şi-a propus să sprijine elevele sau studentele abandonate de iubit de îndată ce acesta află că partenera a rămas însărcinată.

Pro Vita a fost înfiinţat în 2010 şi de atunci zeci de tinere şi sute de familii au găsit un ajutor urgent pentru o situaţie de criză, fie ea apariţia unei sarcini nedorite sau unui moment în care nişte părinţi nu şi-au mai putut permite să le asigure rechizitele sau îmbrăcămintea copiilor lor.

„Povestea începe cu mai mulţi ani în urmă, când eram preot la Maternitatea «Cuza-Vodă». Acolo, la vestitul C7, unde se avortau copii, m-am întâlnit absolut întâmplător cu o femeie care ţinea într-o mână un copil de vreo cinci ani, iar în cealaltă mână avea 30.000 de lei, cât costa pe vremea aceea un avort. Când m-a văzut a început să plângă, fără să-i spun nimic. Am observat atunci că are un ochi vânăt şi umflat. Mi-a spus aşa: «ştiu că este păcat, dar ce să fac dacă mai am acasă cinci copii, soţul ne bate şi dormim pe scări. M-am simţit neputincios că nu am avut atunci, pe loc, să-i dau o soluţie realistă”, a povestit preotul ieşean.

Unul dintre instrumentele cu care Pro Vita intervine pentru a sprijini mamele deznădăjduite este centrul pentru situaţii de urgenţă, organizat în apartamente din Iaşi şi din Piatra-Neamţ, cu sprijinul voluntarilor.

Prima studentă care a fost cazată într-unul din aceste apartamente a fost Daniela, o tânără care, atunci când a anunţat că este însărcinată, a fost respinsă de iubit şi judecată aspru de familie. În 2011, atunci când a ajuns în atenţia echipei Pro Vita, tânăra era însărcinată în două luni şi era studentă în primul an. Venise la studii, la Iaşi, dintr-un sat din judeţul Neamţ şi în urma unei relaţii de câteva luni cu un băiat cunoscut în club a rămas însărcinată. Vestea că va fi tată l-a speriat pe tânărul care şi-a abandonat iubita.

„Studenta era o fată deşteaptă, frumoasă, cu bani, provenea dintr-o familie cu un anumit statut în localitate şi, după ce iubitul a părăsit-o, familia a umblat trei luni pe la medici pentru ca fata să avorteze. Tânăra, însă nu a acceptat, drept pentru care, într-un moment de furie al părinţilor, aceştia au dezmoştenit-o, i-au tăiat orice sursă de finanţare, şi nici nu au mai primit-o acasă. Atunci, noi am cazat-o în apartamentul pentru astfel de situaţii, am avut grijă de ea pe perioada sarcinii şi după naştere, i-am găsit naşi şi am împăcat-o şi cu familia. Primul membru care a cedat a fost mama, apoi fratele, şi la urmă şi tatăl. Acum fetiţa născută este o puştoiacă superbă, tânăra mamă şi-a găsit cadenţa, personalitatea, şi din câte ştim, bunicul cel nervos nu iese din casă fără să pupe nepoata şi tot pe ea o ia prima dată în braţe, atunci când revine acasă”, a relatat preotul Radu Brînză.

Stealian, un copil firav

627x0

Tot în apartamentele Pro Vita şi-a găsit liniştea şi Mariana, o femeie de 32 de ani de lângă Iaşi, care în timpul sarcinii a fost supusă unor evenimente dramatice. Aflată la a doua relaţie, după ce prima s-a terminat printr-un divorţ, Mariana a rămas gravidă cu un bărbat bolnav psihic, cu care trăia în concubinaj şi care avea să-i transforme viaţa într-un coşmar. Într-un moment de rătăcire, necăjit că fetiţa de cinci ani din prima căsătorie plângea şi făcea gălăgie, bărbatul a omorât-o în bătaie. Luat de poliţie şi închis pentru fapta sa, bărbatul şi-a ameninţat concubina cu moartea, prin scrisori pe care le trimitea vecinilor. După câteva luni în care a trăit la limita subzistenţei, Mariana a apelat la Pro Vita. Aici a primit ajutor financiar şi psihologic din partea echipei de specialişti care lucrează în cadrul departamentului, după nouă luni dând naştere unui băieţel firav, Stelian, care a trăit numai trei zile.

„Acesta este un caz tragic, pentru că scoate în evidenţă că pe parcursul sarcinii femeia trebuie să nu fie stresată sau supusă unor evenimente tragice, dar şi frumos, zicem noi, pentru că femeia nu a vrut nicio clipă să-şi avorteze copilul, chiar dacă cel cu care îl făcuse îi ucise fetiţa din prima căsătorie. Până să ajungem noi la ea, Mariana a trăit în condiţii precare şi supusă unui stres psihic îngrozitor, în condiţiile în care concubinul o ameninţa că iese el din puşcărie şi o «rezolvă». Noi am dus-o într-o locuinţă secretă şi am ajutat-o cu tot ce este necesar unei sarcini, de la hrană, la medicamente şi consultaţii de specialitate. Când a venit termenul, a născut un copil cu opt diagnostice care a fost operat de patru ori. A fost tragic să merg să cumpăr sicriu pentru un bebeluş de trei zile. În acelaşi timp, am înţeles că băieţelul acela a murit fără vina lui. A murit pentru că toţi factorii din jurul mămicii lui au contribuit ca el să se îmbolnăvească şi, în cele din urmă, să nu poată supravieţui”, a povestit Cosmin Brînză, fiul preotului Radu Brînză, coordonatorul centrului pentru situaţii de urgenţă din cadrul Pro Vita.

Tinere însărcinate, părăsite de iubiţi

Pe lângă soluţia concretă, de spaţiu de locuit, pe care departamentul o pune la îndemâna tinerilor izgonite din cauza sarcinii, MMB, prin ProVita, oferă şi burse financiare femeilor care renunţă să-şi avorteze copilul şi acceptă să-l nască. Valoarea acestora variază în funcţie de nevoile viitoarei mame, de cele mai multe ori departamentul oferindu-i bani pentru alimente, medicamente, chirie sau investigaţii medicale. Nevoia de ajutor de la distanţă, după cum arată membrii echipei Pro Vita, a apărut din aceeaşi cauză din care a fost necesară organizarea unor locuinţe pentru situaţii de urgenţă. Potrivit datelor rezultate din cazurile cu care s-a confruntat departamentul, 98% dintre eleve şi studente sunt părăsite şi abandonate de familie şi prieten atunci când aceştia află că tinerele sunt însărcinate.

Crezul departamentului Pro Vita este, potrivit coordonatorul său, salvarea, protejarea şi cultivarea vieţii din prima secundă până în veşnicie. Echipa departamentului se concentrează pe salvarea copilului, începând de la primele clipe de viaţă, până la accederea sa unităţile de învăţământ superior, atunci când tânărul îşi doreşte să studieze, dar nu-şi permite din cauza condiţiilor financiare ale familiei. Pentru salvarea vieţii, Pro Vita luptă cu avortul, iar pentru şansa tinerilor de a avea acces la învăţământ, departamentul luptă cu abandonul şcolar.

În acest sens, echipa coordonată de părintele Brînză oferă lunar 20 de burse a câte 200 de lei unor elevi şi studenţi cărora părinţii nu le-ar putea asigura toate cele necesare pentru a urma cursurile unui liceu sau ale unei facultăţi.

Tinerii sunt selectaţi dintr-un alt proiect al Pro Vita, numit „Programul Sfântul Stelian” şi derulat pentru ocrotirea familiei. Prin intermediul acestuia, Pro Vita are grijă de 153 de familii din Arhiepiscopia Iaşilor, (din judeţele Iaşi, Botoşani şi Neamţ), care au fiecare mai mult de opt copii. În total, departamentul din cadrul MMB se îngrijeşte de peste 1.400 de copii cărora le face pachete cu alimente sau îmbrăcăminte, îi trimite în tabere, le asigură tratamentele pentru boli rare sau mai grave şi îi încurajează să meargă la şcoală.

627x0 (1)

O familie model

Prin „Programul Sfântul Stelian”,echipa Pro Vita a cunoscut familii dezorganizate, cu părinţi dezinteresaţi de soarta copiilor lor şi cu copii neglijaţi şi lăsaţi să crească la voia întâmplării. În astfel de familii, mamele nu mai ştiu câţi copii au şi, uneori, nici nu-şi amintesc cum se numesc fiii cărora le-a dat viaţă. În aceleaşi cazuri, ajutoarele pe care Pro Vita le trimite în casele nenorocite ajung, uneori, să fie vândute pe alcool şi tutun. „Noi am observat că, de cele mai multe ori, acolo unde există sărăcie, acolo este şi viciu, şi patimă, şi nu există educaţie şi iubire. Un copil nu înseamnă că viaţa ta se termină. Dimpotrivă, viaţa de abia începe atunci când ai un copil. Nu copilul te sărăceşte, ci seriozitatea ta de părinte. Avem familii cu 13 copii care o duc foarte bine şi alţii cu opt şi nouă care trăiesc în condiţii extrem de dificile”, a mai explicat Cosmin Brînză.

Spre deosebire de familiile în care copiii sunt neglijaţi, echipa Pro Vita a întâlnit, în experienţa sa, şi cazuri fericite, cu familii numeroase, dar organizate astfel încât să nu depindă de ajutoarele de la stat. Familia Popa, din localitatea Roznov, judeţul Nemţ, constituie un model şi un exemplu pe care Pro Vita îl dă familiilor cu mulţi copii, atunci când vine vorba de creşterea şi educarea copiilor. Cei doi părinţi, în vârstă de aproape 50 de ani, au 13 copii, cu vârste cuprinse între cinci şi 27 de ani.

„Când am ajuns prima dată la ei, am crezut că am greşit casa. Curtea era bine pusă la punct, curăţenia era cuvântul de ordine, pământul era lucrat şi aranjat, casa cu mansardă arăta foarte bine, iar cele două maşini din curte arătau că sunt muncite. Am rămas impresionaţi pentru că, deşi mulţi zic că le este greu cu mulţi copii, această familie ajută lunar, la rândul ei, alţi oameni mai necăjiţi. În plus, fiercare copil din familie merge la şcoală, de la grădiniţă şi şcoală părimară, la facultate, cum este cazul celor două fete mari. Copiii care sunt acasă şi sunt apţi de muncă îi ajută pe părinţi la cultivarea şi vinderea florilor şi legumelor pe care le cultivă în spatele casei”, a povestit Cosmin Brînză. Pentru felul în care familia Popa şi-a crescut copiii, în 2014, de hramul Sfintei Parascheva, ÎPS teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, i-a decorat pe cei doi părinţi cu Ordinul Patriarhal „Sfinţii Martiri Brâncoveneni”, pentru meritul de a da naştere unui număr mare de copii.

Din martie, Pro Vita încearcă să ajungă la femeile aflate într-o situaţie dificilă prin intermediul „telefonului vieţii”, un proiect prin care departamentul a lansat un număr de telefon, 0.800.800.116 care poate fi apelat gratuit din orice reţea fixă sau mobilă. La capătul firului, echipa Pro Vita răspunde la orice oră şi oferă ajutor tinerelor sau femeilor aflapte în impas. Momentan, numărul de telefon poate fi apelat din judeţele aflate în regiunea de NE şi din Cluj, Timişoara şi Bucureşti.

„Prioritatea noastră este de a ajunge cât mai bine la acele cazuri care se confruntă cu sarcini neaşteptate sau cu situaţii limită. Am ajutat, de exemplu, o familie de sirieni care a ajuns în România imediat după ce a început războiul în Siria şi care au avut nevoie de sprijin pe perioada sarcinii. Nu facem diferenţă de confesiune, religie sau culoare pentru că viaţa este preţioasă prin sine însăşi”, a conchis Cosmin Brînză.

sursa adevarul.ro


Articole Asemănătoare
5023

Prin avort ne pierdem fericirea, viaţa, sufletul, mântuirea

Părinte, conform statisticilor, ţara noastră deţine un fruntaş loc în topul celor care numără pruncii ucişi prin avort. Cum se poate stopa acest fenomen care Îl întristează atât de mult pe Dumnezeu? Da, am aflat şi eu că România ocupa, nu cu foarte mult timp în urmă, un  înfricoşător loc doi în lume la avortul […]

Articole postate de același autor
2941

Duminica Vameşului şi a Fariseului la biserica „Întâmpinarea Domnului”, USM

Biserica Ortodoxă se află astăzi, 21 februarie 2016, în Duminica Vameşului şi a Fariseului. În această primă duminică din Perioada Triodului, la biserica „Întâmpinarea Domnului”, USM slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de părintele paroh Octavian Moșin. În această Duminică, în toate bisericile s-a citit la Sfânta Liturghie Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca, […]