Liturghie Arhierească de hramul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din or. Cricova

364

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Nicolae, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Duminică, 19 decembrie 2021 când Biserica Ortodoxă prăznuiește în rugăciuni pe Sfântul și Marele Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit VLADIMIR a oficiat Sfânta Liturghie în ziua de hram a bisericii “Sf. Irh. Nicolae” din orașul Cricova.

Mitropolitului Moldovei i-au coliturghisit: Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan și Protopop al sectorului I Chișinău, Arhim. Nicolae (Roșca), Duhovnicul-administrator al Sfintei Mănăstiri Ciuflea, Prot. Nicolae Andrieș, parohul bisericii, confrați slujitori, ctitori și binefăcători ai sfintei biserici și mulțime de enoriași veniți la sărbătoare.

La Vohodul mic, în vederea realizării substanțialelor lucrări din cadrul parohiei, părintele-paroh Nicolae Andrieș, a fost decorat cu dreptul de a sluji Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu Ușile Împărătești deschise până la Herovic, în semn de înaltă apreciere a eforturilor sfinției sale depuse spre îmbunătățirea vieții parohiale.

Sărbătoarea de astăzi a fost înfrumusețată cu o hirotonie. Înaltpreasfinția Sa l-a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Ioan Diaconu, pe seama bisericii „Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul” sect. Petricani al Capitalei.

Mulțime de copiii prezenți la sărbătoare s-au împărtășit cu Sfintele Taine și au primit în dar din partea Mitropolitului VLADIMIR mici cadouri spre bucuria și amintirea acestei frumoase întâlniri iar cei maturi au primit câte un calendar de perete pentru anul 2022, apoi a urmat un Te-deum de Slavă și Mulțumire adus Preasfintei Treimi și Sfântului Nicolae, ocrotitorul ceresc al Sfintei Biserici.

Pentru munca asiduă depusă în cadrul parohiei, Preoteasa Cristina Andrieș a fost decorată de către Întîistătător cu medalia „Sf. Cuv. Parascheva” de gr. I.

În această măreață sărbătoare, după oficierea Sfintei Liturghii, Mitropolitul a botezat pe pruncul Nicolae, al 4-lea copil al Părintelui-paroh Nicolae și al Preotesei Cristina Andrieș.

***

În această zi, facem pomenirea Sfântului Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei și făcătorul de minuni, unul din cei 318 Sfinți Părinți de la Sinodul I Ecumenic care l-au dat anatemei pe ereticul Arie (+ 330)

Multe, mari şi preaslăvite minuni a făcut Sfîntul Nicolae, acest mare plăcut al lui Dumnezeu, pe uscat şi pe mare, ajutînd celor ce erau în primejdii, izbăvind de înecare şi scoţîndu-i din adîncul mării la uscat; răpindu-i din robie şi aducîndu-i la casele lor; izbăvind din legături şi din temniţe, apărînd de tăierea de sabie şi scăpînd de la moarte, apoi multora le-a dat tămăduiri: orbilor, vedere; şchiopilor, umblare; surzilor, auz; muţilor, grai. Pe mulţi, din cei ce pătimeau în sărăcia cea mai mare, i-a îmbogăţit, iar celor flămînzi le-a dat hrană. Şi la toată nevoia, s-a arătat gata ajutător, apărător cald, grabnic folositor şi sprijinitor; iar acum, de asemenea, ajută pe cei ce-l cheamă şi din primejdii îi izbăveşte. Ale cărui minuni precum este cu neputinţă a le număra, tot aşa cu anevoie este a le descrie. Pe acest mare făcător de minuni îl ştie Răsăritul şi Apusul, şi toţi creştinii cunoască nenumăratele lui minuni. Deci, să se slăvească printr-însul Dumnezeu Cel Unul în Treime lăudat: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfînt, Căruia se cuvine laudă în veci. Amin.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
452

ÎPS Arhiepiscop Petru a participat la Sfânta Liturghie în Eparhia Donetsk, Ucraina

Duminică, 10 octombrie, 2021, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, s-a aflat în vizită în Eparhia de Donetsk ca urmare a invitației din partea Ierarhului acestei Eparhii. Astfel, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Petru a luat parte la Sfânta Liturghie și unele manifestații solemne prilejuite de împlinirea a 30 ani de arhierie a Înaltpreasfințitului Ilarion (Shukalo), Mitropolit […]


Foto