Patriarhia Ierusalimului denunță restricțiile poliției și cheamă pelerinii de Sfintele Paști

931

O declarație dată astăzi de Patriarhul Ierusalimului denunță atitudinea și violențele pe care poliția israeliană le manifestă față de pelerinii creștin ortodocși la Ierusalim. Practic poliția vrea să limiteze accesul la Sfântul Mormânt și a anunțat că doar 500 de pelerini ar avea voie de Paști în curtea exterioară și numai o mie în biserica Sfântului Mormânt, în Sâmbăta Învierii. În acest context zeci de mii de oameni care vin de Paști la Ierusalim din toată lumea, inclusiv din România, ar fi fost ținute la distanță.

În acest context Părintele Patriarh Teofil a îndemnat bisericile creștine „să susțină moștenirea noastră istorică prin participarea la ceremoniile din Sâmbăta de Paști și Lumina Sfântă, în Biserica Sfântului Mormânt și vecinătatea lui” iar pelerinii să participe fără restricții la procesiunile de pe străzile și din bisericile din Ierusalim.

Comunicatul Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului afirmă „dreptul de a sărbători Paștile împreună cu comunitățile, familiile noastre, de a participa împreună la rugăciuni în bisericile noastre din Orașul vechi al Ierusalimului, inclusiv dreptul de bază al tuturor comunităților să acceseze Biserica Sfântul Mormânt și vecinătatea ei în timpul festivităților de Paște, inclusiv de a primi Lumina Sfântă.”

Patriarhul Teofil al Ierusalimului a amintit faptul că „aceasta este un drept liber divin al comunitățile noastre, exercitat de-a lungul veacurilor sub diferiți conducători, indiferent de împrejurările prin care a mers Oraşul Sfânt prin istorie.”

Pe de altă parte părintele patriarh denunță faptul că „de mulți ani, participând la rugăciuni și chiar având acces la bisericile din Orașul Vechi, mai ales în perioada sărbătorilor Paștelui, a devenit foarte greu pentru comunitățile noastre și pentru popor în general, poliția aplicând unilateral restricţii şi violenţă împotriva credincioşilor care vin să se închine, exercitându-și astfel un drept divin natural.

Anterior, cooperasem cu diferite organisme și lideri creștini pentru a aduce cazul nostru la nivel internațional, intern și judiciar, pe diferite niveluri și ne-am coordonat, de asemenea, cu poliția în sine, cu scopul de a împiedica să se continue aceste practici inacceptabile, dar din păcate promisiunile poliției nu au fost respectate și ceea ce s-a petrecut de fapt pe teren nu a fost nici măcar aproape de promisiuni.

În loc să-și inverseze practicile obișnuite inacceptabile din Sâmbăta Paștelui și de Sfânta Lumină, poliția a informat recent Patriarhia despre măsuri suplimentare care cresc restricțiile în Sâmbăta Mare. Practic poliția va permite doar o mie de oameni să intre în Biserica Sfântului Mormânt în această mare zi, deşi este obişnuit pentru multe mii de închinători să intre în biserică în sărbătoarea din acea zi.

În plus, poliția a spus că va permite doar pentru cinci sute de oameni să intre în Orașul Vechi și să ajungă la curțile Patriarhiei. Patriarhia consideră că nu există nicio justificare pentru aceste restricții suplimentare injuste și își afirmă explicit respingerea clară și completă a tuturor restricțiilor. Patriarhia s-a săturat de restricțiile poliției privind libertatea de închinare, de metodele sale inacceptabile față de dreptul creștinilor de a accesa locurile lor sfinte din Orașul Vechi al Ierusalimului și de a se închina după cum a lăsat Dumnezeu.

În consecință, Patriarhia ortodoxă a Ierusalimului a hotărât, prin puterea Domnului, că nu va face compromisuri la dreptul său de a sluji în toate bisericile şi piețele. De asemenea, anunță că rugăciunile vor avea loc ca de obicei, slujite de către Patriarhie și preoții ei, și speră ca toți credincioșii să fie capabil să participe.

Această poziție a Patriarhiei este susținută pe baza dreptului divin, a moștenirii și a istoriei. Poliția trebuie să înceteze să impună restricții și violențe care, din păcate, au devenit parte a ceremoniilor noastre sacre. Noi, de asemenea, îndemnăm bisericile noastre creștine să susțină moștenirea noastră istorică prin participarea la ritualuri și sărbători de Sâmbăta de Paști și Lumina Sfântă anul acesta în Biserica Sfântului Mormânt și vecinătatea lui,” a încheiat Părintele Patriarh Teofil îndemnând practic pelerinii să vină la Sfântul Mormânt.

Sursa: avereabisericii.ro


Articole postate de același autor
1972

Știm prețul amânării pocăinței?

Mulţi păcătuiesc şi nădăjduiesc că se vor pocăi înainte de moarte, arătând spre pilda tâlharului înţelept. Dar cine este în stare de o nevoinţă asemenea lui? „Domnul l-a pomenit pe tâlhar în ultima clipă, pentru ca nimeni să nu deznădăjduiască. Dar numai pe unul singur, ca nimeni să nu nădăjduiască prea mult în milostivirea Sa.” […]